Stieg Trenter Roparen 1954

 

framsida       sammanfattningar       Trenter startsida         baksidestext

Ann Celin på väg till semester i Italien. Hittar inte sin mors fingerborg. Hon ska åka med Suzanne Myhr. Suzanne kommer inte med båten "Storskär" som de bestämt. Hon har varit och hälsat på släktingar. Ann tar sig därför till Myhrs lägenhet. Ingen svarar på ringningen. Hon träffar en man som kallar på henne. Det är "mannen bakom linden", som hon funnit antasta Suzanne en vinterdag tidigare.
Nästa morgon är Ann tidigt resklar. Tar en taxi till Myhrs lägenhet. Där är fullt med poliser. Suzanne är mördad med en kniv. Kommissarie Rehn tar hand om henne.
Oscar Myhr är Suzannes far. "Svenska flottans stoltaste flaggstyrman".
Efter mordet sover Ann över hos sin bror på Hammarbyhöjden. Hon ringer Johnny Lagerberg och frågar varför hans fru Carin spionerar på henne. Johnny svarar ansträngt. Polisen är där. Hon åker hem till sin lägenhet. En polisman Hammarberg skickas hem till henne. Ann tar kontakt med sin bror för att ordna ett möte med Carin Lagerberg, men det är Johnny som kommer.
Ann tar en tur med "Storskär" för att informera sig om vad som kan ha hänt Suzanne. Suzanne har varit synlig både på båten och konditoriet på Fårösund. När hon tänker ta bussen tillbaka till Norrtälje upptäcker hon "mannen under linden". Han tar bilen in i skogen och vidare med båt till Skatornas holme. Ann får låna en båt och följer efter. Bevittnar en scen mellan mannen och en kvinna. Mannen som heter Raymond Petersén har haft ett förhållande med Suzanne. En annan kvinna hade ringt Raymond och varnat honom för att hans fru var på väg till holmen för att avslöja de två. Därför försvann Suzanne snabbt och hon gjorde sig oigenkännlig för hans fru.
Sedan Ann fått veta detta liftar hon tillbaka till Stockholm där hon träffar Johnny.
I trappan hemma träffar Ann fotograf Harry Friberg. Han har väntat på henne. Kommissarie Rehn har skjutit fram hennes avresetid till Italien med 24 timmar. Sedan kan hon åka med Friberg. Hon behövs för polisutredningen. Hon får reda på att Suzanne dränktes i Furusundsfjärden. Hon kom aldrig levande från Skaternas Holme. Mördaren transporterade liket i en presenning hem till Suzannes hem. Friberg följer med henne hem för att få en knapp isydd i kavajen. Nu är fingerborgen borta igen!
Nästa dag följer Ann med Friberg till konsuln och världsomseglaren Walter Klang. Under förespegling av att ta fotografi med Ann som medhjälpare vill Friberg att Ann ska försöka förföra lebemannen. Han är nämligen misstänkt för mordet på Suzanne. Han visar intresse för Ann, men bara för att hon är jämårig med hans döda dotter.
Någon skickade teaterbiljetter till Suzannes grannar för att hon skulle vara ensam på kvällen.
Regn och Friberg tar Ann med sig i polisbilen till Furusund. Villa Romanoff är målet. Där bor Åke Fahltorp, kuplettmakare. En vän till Harry Friberg. Han var vittne till att Suzanne for ut med Saxaren till Furusund på skärtorsdagen. En liten, "svartmuskig" gynnare tog kontakt med henne. När hon steg av båten sprang han efter henne.
Kvinnan som Ann lånat båten av kan intyga att en mörkhårig ung man, en fransman lånat hennes båt i torsdags. Han heter Francois de Pommeret.
Varför transporterade mördaren kroppen från Furusundsfjärden till Kastellholmen?
Polisen har hittat en liten påse med diamanter i Anns resväska, insydd bakom fodret i locket.
Nästa morgon flyger Ann med Harry Friberg och en massa bagage till Italien. Men de flyger inte till Rom som Ann och eventuella diamantsmugglare väntar sig utan till Milano. Från Milano tar de tåget till Gattolica vid Adriatiska havet. Tar in på Albergoo Adriatico. Det hotell där Suzanne alltid bodde under sina vistelser i Italien. Men ingen känner igen henne i receptionen.
Harry och Ann åker till Signora Martha Uccelli, Gradara. I Dantes Inferno utspelade sig ett blodsdrama i Gradara. De träffar fru Uccelli. Hon känner signorina Myhr. Hon bor i Dorico. En vägvisare visar vägen till Casa Montebello. Där finns en tjänarinna som väntar på att signorina Myhr ska dyka upp. Var fick Suzanne pengar ifrån för att bygga sig ett sådant slott? Lyxprostitution och utpressning? Penagarna omsatte hon till briljanter som hon smugglade insydda i väskan. Ann blir chockad då hon föstår att hennes väninnan varit en helt annan människa än hon föreställt sig. Och att Suzanne ville ha Ann med till Italien för att låta henne smuggla ädelstenar.
Friberg tar Ann med till Rom där hon får uppleva några dagars semester. Själv åker han till Grekland.
Åter hemma i Sverige tas Ann om hand av kommissarie Regn. Suzannes anteckningsbok är avslöjad. Hon hade 8 välbärgade karlar som hon pressade på pengar.
Harry levererar lösningen i ett brev från Grekland! Gärningsmannen måste vara förslagen och därför måste avsikten med kniven i den döda kroppen vara att få polisen att tro att han försökt dölja att offret dränkts i havet. Vad han försökte dölja var att hon inte dränkts i Furusundsfjärden. Avsiken var att skapa alibi.
Sjökniven och roparen blir åter viktiga ledtrådar. Men vart leder de? (196) (Pappa Oscar är det väl som mördat sin dotter?).
(Ann blir vittne till hur en falsk ambulans hämtar något från Kastellet. Den hittas hos "Kejsarn", Ludvig Henges, antikaffär. Det "ambulansen" transporterat från Kastellet är en värdefull trästaty av en indian.
Oscar hade kommit på att "Kejsarn" hade denna stulna galjonsfigur i sin affär. Han tvingade "Kejsarn" att sälja den billigt till honom men när den levererades var Oscar inte hemma. Oscar gömde den sedan i Kastelltornet och den blev så "het" efter mordet på Suzanne att "Kejsarn" måste ta tillbaka den.)
Friberg kommer tillbaka. På planet hem har en öronläkare lärt honom hur man kan dränka en medvetslös person i en hink med vatten så att obducenterna tror att offret drunknat i havet. Det var så mordet gick till. Han använde "roparen" som reservoar för saltvattnet.
Upplösningen sker på Resgodset på Järnvägsstationen i Upsala. En fuktig väska har lämnats in. Bevaringstiden går ut i kväll. Mördaren har ringt och anmält sin ankomst. Friberg, Rehn och Ann + en del poliser väntar in stängningstiden. Johnny Lagerberg kommer och övermannas av polisen. I polisbilen ber han att få en hostlindrande tablett med syntetiskt morfin. Han slänger i sig hela burken och dör.

Roparen, en skeppsmegafon som saknas på väggen i lägenheten och återfinns i en trädtopp nere vid stranden. Mycket om Italien. Bra research av författaren. Naturligtvis talar Friberg en flytande italienska.

sidans topp