Stieg Trenter Sjöjungfrun 1966

 

framsida       sammanfattningar       Trenter startsida         baksidestext

Här är fotografen Harry Friberg med från första sidan. Han berättar:
Jag kommer tillbaka efter ett fotoreportage i Rio de Janeiro. När jag kommer till min firma på Norra Kungstorget hittar jag ett spädbarn innanför dörren. Det är 1 april och min kamrer Hampe Hymling tror att jag skämtar när jag berättar det för honom. Men han ordnar en spädbarnssköterska, fru Gustafsson. Vi hittar ett brev adresserat till mig i babykorgen. Men telefonnumret gå till Bårhuset! En guldlänk på flickans fotled i form av en sjöhäst verkar vara av renaste guld. Hela hennes utstyrsel är av högsta kvalitet. Barnet får övernatta i min lägenhet. Två kamrater till fru Gustafsson tar över passningen. Syster Astrid och syster Ruth. Syster Mary tar nattpasset.
Barnavårdsnämnden hör av sig i form av fröken Lamm.
Någon försöker kidnappa barnvagnen. Flickorna döper henne till Nannina.
En kidnappningshistoria får mig att genast inkvartera Nannina med följeslagare på Grand Hotell. Syster Mary är sjuk och ordnar en vikarie, syster Lisbeth för nattpasset. Jag hittar en nappflaska med ett avvikande utseende. Smaken är besk. När jag får telefonbesked om att innehållet är ett kraftigt sömnmedel försvinner Lisbeth. Mary är inte sjuk men nedsövd.
Jag måste åka till Holland. Jag tar med mig Nannina med fröken Lamm som barnskötare. Bokar in oss på Hotell Codan i Köpenhamn. Där stannar Sonja Lamm med barnet. Hon får också andra uppgifter. Tar reda på att en ogift kvinna från Karelen födde ett barn i Göteborg för några månader sedan. På samma sjukhus födde Christina Snell ett dödfött barn. Snellrederiets kännetecken är en sjöhäst!
Snell-koncernen är ett av de största företagen i landet. Leds av Kung Arthur, snart 70. Sonen är Simon. Simon är gift med Christina.
Simon är mördad, i fickan har han en lapp med mitt namn på. Det är kommissarie Lindgren från Göteborg som ringer.
Marc Omberg, representant för Snellrederierna kontaktar mig angående bilder till företagets 60-årsdag.
Vi kom till Torslanda alla tre och mottogs av kommissarie Lindgren. Installerades på hotell Park Avenue. Vi supén berättar kommissarie Lindgren om hur Simon kommit med rederiets lyxkryssare La Luna till Göteborg som ende passagerare. Han åt en tämligen våt middag på Park och begav sig tillbaka till båten. Någon följde efter honom och dödade honom med en massiv salva från en kpist.
I en hytt på fartyget träffar vi på den mördades änka Christina Snell.
På hotellet träffar jag skeppsredaren Arthur Snell, den mördades far. Han anförtror mig sin familjs hemligheter. Orsaken är att han kände väl min farbror Göran Friberg, justitierådet.
På kvällen håller Vesper Johnson, inkallad från Rikspolisstyrelsen i Stockholm, informellt förhör på hotellet. Där är Christina Snell, Marc Omberg, Arthur Snell, Simons sysslingar Jan och Herman Snell (med fru Astrid). Vesper Johnson vet att berätta att Simon och Jan var inblandade i ett inbrott i ett militärt vapenförråd. En av de stulna kpistarna återfanns aldrig.
Marc Omberg har snappat upp en kanonnyhet. Han vill ha mig med till "Privata Förlossningskliniken". Docenten och gynekologen Sven Lundmark vet att berätta att att Christina Snell födde ett barn som hon emellertid ansåg sväva i livsfara. Därför överenskoms med en finska, fröken Salmonen, att denne skulle spela mamma, sedan hon själv fött ett döfött barn.
Och från Marc Omberg att han är Simons halvbror. Han har skeppsredaren som sin far.
Yrja Salmonen tar kontakt med mig. Hon vill ha tillbaka barnet hon lämnade i Kungstornet. Vi stämmer träff utanför Storan. Jag tar med mig en stor docka. Får låna Sven Hempling och hans Amason. Vi överraskas av en fyrverkeripjäs. När vi kommer tillbaka är barnvagnen med dockan rullad över kajkanten och sjunken.
Christina Snell närmar sig. Vi träffas i hennes svit, belägen under min. En teknisk chef i företaget, en belgare Edmond, är far till Christinas barn. Men han är katolik och gift.
Men plötsligt dyker Vesper Johnson upp i mitt rum och sedan kommer kommissarie Lindgren med Lisbeth. Hon heter Falkman och var Marc Ombergs älskarinna i flera år.
Fritidsfiskaren Fredrik Örnberg fraktade skeppredare Snell ut och tillbaka till Eriksbergsvarvet.
Medan Vesper Johnson ekvilibrerar i matkonsten med svampomelett i mitt kök, dyker skeppsredaren själv upp.
Lantbrukare Torsten Anderbeck söker skeppsredaren. Han hade hört ett telefonsamtal som Simon haft med Jan angående kpisten.
Vesper Johnson råder mig att lämna Göteborg med "min familj". Vi åker runt med taxi i Mellansverige. Vi stannar för att tanka vid en mack. Jag går in i butiken. Taxin kör iväg! Jag få åka bakpå bensinkillens motorcykel. Vi hittar taxin och chauffören men inte Sonja och Nannina. De är på väg bort i en ambulans. Förarna sticker. Lämnar ambulansen. Sonja ligger drogad med eter. Nannina jollrar i sin korg. Vi far tillbaka till bensinstationen. Sedan till Sonjas lya på Klevgränd 1 A i Stockholm. Jag åker själv hem till min tomma lägenhet på Brunkebergstorg. Marc Omberg ringer och vill bjuda på lunch. I Snellhuset träffar jag två upplagor av skeppsredaren, själv är han på väg till Tokyo. Det är två kopior, Marc och Herman. En utsökt måltid väntar men min aptit är inte den bästa. När jag lämnar huset försöker Yrja Salmonen ta sig in. Jag bjuder den hungriga damen på lunch och hon berättar. Bl a att Sonja Lamm känt barnet sedan länge. Hon är släkt med skeppsredaren. Hon tog anställning på Barnavårdsnämnden som förevändning för att kunna skydda flickan.
Då ringer telefonen. Någon håller på att bli mördad på Kruthusplan 7 B. Jag tar en taxi dit. Det är skeppsredarens hus. Han håller på att "tukta" sina ättlingar Marc och Jan. Vesper Johnson är tillkallad för att gripa mördaren som är inne i huset. Det är Astrid Snell som villigt erkänner mordet på Simon.
Det var personer som fikade efter att ta över makten i ett av Europas största rederiföretag. Det var brödraparet Herman och Jan och Astrid. Det var skeppsredaren som var far till Nannina men kunde inte tillstå att han avlat ett barn med sin sonhustru. Men om det blev känt blev barnet enda arvtagaren. Simon hotade att avslöja sin far för blodskam med hans fru. Det blev nödvändigt för arvtagarna att först döda honom och sedan försöka få barnet Julia Snell att försvinna.

sidans topp
-->