Stieg Trenter Skuggan 1960

 

framsida       sammanfattningar       Trenter startsida         baksidestext

Barbro Assarsson, 26, förlagsredaktör på Freds förlag får i uppdrag att åka till Köpenhamn för att få den berömda skådespelaren Alfred Stoerman att skriva det avslutande kapitlet i sin självbiografiska bok "Min dans med Thalia". Teaterdirektören Mogens Mogensen har spelat en stor roll för Alfreds utveckling. Han är också chef för ABC-teatern där Alfred spelar just nu. Efter mycket besvär kan Barbro framföra kravet från förlaget att Alfred på det snaraste ska avluta sin roman. Men så fort han får tillfälle smiter han iväg.
På en restaurang tar Elonor Walde på Extra-Posten i Malmö kontakt med Barbro. Pumpar henne på nyheter om Stoerman. Men det är en falsk journalist.
Barbro går på varje föreställning som ABC-teatern ger av revyn med Stoerman. Hon ser där en mager getliknande man. Efter den tredje föreställningen får hon Alfred för sig själv. Han lovar att direkt skriva på papper han har i fickan. De sätter sig i en av de tomma bersåerna utanför teatern. Han börjar skriva. Barbro smuttar på sitt portvin. Plötsligt kommer en skock tyska turister. Innan de accepterat att varm mat inte serveras har Stoerman slutat skriva och sjunkit ihop. Han är död. Dödad med ett spjut instucket i ryggen.
Nu inträder fotografen Harry Friberg. I jagform, precis som det ska vara i en klassisk Trenter deckare. Han är i Köpenhamn för att göra ett arbete för båtvarvet Burmeister & Wain.
Jag träffar den väldige klichémakaren Peder Freyer och reportern Knud Hansen från Ekstrabladet. Den senare upplyser mig om att Stoerman mördats och att en ung svenska är misstänkt för mordet. Så snart jag kan tar jag mig till hotellet där hon bor. Hon känner igen mig och berättar vad som hänt. Förvånande är hennes övertygelse om att det finns två personer som uppträder som Alfred Stoerman.
Nästa morgon har jag stämt möte med Barbro på polisstationen. Efter förhör har polischefen Jens Andersen släppt henne och hon har genast fortsatt sin egentliga semesterresa. Polischefen ber mig hjälpa till med fallet.
Till mitt hotellrum kommer en fru Sonia Richter, "trolovad" med den mördade. Sedan beger jag mig till den servering där Stoerman mördades. Reseledaren för det tyska sällskap, Albert Schor som befunnit sig på serveringen vid tiden för mordet tar kontakt med mig. En extra person har följt med sällskapets buss därifrån. I bussen hade hittats ett blodigt kuvert.
Mogensen bjuder på middag. Stoerman hade tagit lån av Mogensen med memoarerna som säkerhet.
Jag ringer upp Nonja Zimmerman i Stockholm som är specialist på teaterhistoria för att förhöra mig om Stoermans liv och ekonomi.
Till Kastrup kommer Barbro. Hon har varit i Norrköping för att ta reda på Stoermans dubbelgångare. Han heter Lars Engelbrekt Nilsson.
En flicka i baletten dyker upp. Hon heter Gloria van Rijk och är anklagad för att ha stulit pengar från en man som hon följt med till hans hotell. Hon är dotter till Stoerman. Hon frisläpps emellertid och jag och Barbro tar oss an henne.
En journalist från Stockholmstidningen söker upp mig. Presenterar sig som Eleonor Walde. Men hon är lika falsk denna gång. Portiern vet att kalla henne Eva Langenhielm. Den magre, getliknande mannen dyker också upp. Det är Christopher Brown. Han vill sälja Stoermans sista kapitel. Det är hans säkerhet för lån som Stoerman tagit när denne var på avvänjningskur i Lugano. I papperna beskriver han också hur han blivit beroende av narkotika.
Stoerman har testamenterat hela sin förmögenhet till sin dotter Gloria.
Lars Engelbrekt Nilsson hade kontrakterats att vara Stoermans skugga på teatern under två veckoslut.
Till Stockholm flyger sedan hela sällskapet. Först Barbro och Gloria som ska träffa sin fars advokat Sjövinde. Dit kommer också Lars Engelbrekt Nilsson för att få sitt arvode. Och Christopher Brown. Barbro ringer mig. Eleonor Walde är funnen död på Hötorget. Strypt. Jag tar morgonplanet till Bromma. Snart träffas vi alla på advokaten Sjövindes kontor. Kriminalintendenten Vesper Johnson är förstås också där.
Upplösningen sker i advokatens väntrum. Vesper Johnson anklagar Lars Engelbrekt Nilsson för att ha mördat Stoerman. För att kunna ta hans roll och få den erkänsla hans talang är värd. Men det är tvärtom det är originalet som dödat Skuggan. Det är Lars Engelbrekt Nilsson som är mördad. Det är Alfred Stoerman som spelar sin egen skugga. När det blir uppenbart kastar han sig ut genom fönstret. Men det är bara kläderna som faller till marken. Själv försvinner han via brandstegen. Två veckor senare uppdagades på en lyxkryssare att en man med falskt pass haft stor framgång vid spelborden. Han hoppar då i havet långt från närmaste ö.
Det är en tragisk historia om en skådespelare som försökte göra comeback efter att ha bränt ut sig och blivit narkotikaberoende. När han fick engagemang på ABC-teatern vågade han inte uppträda utan hyrde den duktige imitatören. Han försökte spela två kvällar men utan framgång. Skuggan såg sin chans att skriva slutkapitlet i Stoermans memoarer och där avslöja de rätta förhållandena. Det var därför Stoerman mördade imitatören. Eva Langenhielm kom hemligheten på spåren och fick röjas ur vägen.