Stieg Trenter Springaren 1958

 

framsida       sammanfattningar       Trenter startsida         baksidestext

Malla Bruhn är sambo med konstnären Frey Serander. Hon har något stort på gång efter Italiensemestern. På Åsögatan har hon en ny flott våning dit hon bjuder in sin väninna Laura "Lillemor" Falk, som har en husduva, Pelle. I våningen finns några hemliga gipsformar.
Sedan åker Lillemor till Gustafbergs för att hjälpa sin väninnan och konstnären Cecilia Milton att transportera material till en utställning i Paris. Hon parkerar sin Topolino (en liten Fiat) utanför. Träffar nattbrännaren Modigh och en Cecilia som är ilsken över allt men särskilt över Modigh. När de gemensamt bär ut packlåren är Topolinon borta. Polisen hittar snart bilen som behöver en lindrig reparation. De bestämmer sig för att göra transporten i övermorgon i stället när ugnen är klar.
Men då blir Cecilia nära vansinnet då hon upptäcker att alla hennes gröna figurer färgats röda. Dubbel-Lasse, Lars Larsson, Studions dagbrännare, menar att det måste ha hänt en reduktion som gjort kopparkarbonatet rött. Något reduktionsmedel, troligen ett organiskt material, måste ha kommit med i ugnen. Inne i ugnen hittar han människotänder. Personalchefen Fredriksson tillkallas och polisen inkallas. Landsfiskalsassistenten börjar utfrågningen. Det är Joakim Hansen f d förälskad i Cecilia. Nu bryskt avsnoppad. Laura hittar en undanställd matta. Där finns blodfläckar på den.
Cecilia har verkligen krånglat till det för sig. Orsaken är att hon är ihop med Frey i smyg och just den kvällen då det eventuella dådet genomfördes var tillsammans med honom.
"Jag" ringer Malla ett flertal gånger. Ingen svarar.
Landsfiskal Berndtsson har förklaringen. Det är Mallas tänder som ligger i ugnen. Han vill att Laura rekonstruerar sina handlingar på Gustafbergs.
När Laura äntligen blir körd hem i polisbil är hon rastlös och går på Freden för att äta. Hon träffar flera konstnärsvänner. När hon sent kommer hem är en förtvivlad Cecilia där. Hon är rädd att det är Frey som mördat Malla.
Nästa morgon väcks Laura av Harry Friberg, som hon först inte känner igen. Och ändå har han fotograferat henne för omslagssidan i Veckojournalen. Han bjuder på lunch. Friberg känner Frey sedan de lirade fotboll i Westermalms juniorlag. Han är övertygad om Freys oskuld och vill därför ta sig an fallet. Däremot är Malla Bruhn misstänkt. Hon har skaffat sig en älskare enligt Fribergs sagesman, bensinmackskillen. Älskaren ska vara Joakim Hansen. Hans lägenhet är nästan tom, lumpgubben har hämtat möblerna. Audiensen blir inte lång. Utanför väntar Modigh. Fotbollsintresset för honom och Harry Friberg samman. Alla tre följs hem till Fribergs lägenhet. Mer fotbollsnack. Laura förvisas till köksregionerna.
Vem vattnar Mallas krukväxter när hon är död? Den tanken får Laura att ta en taxi till Åsögatan 200 B. En spritdoftande portvakt öppnar. När hon letar efter vattenkannan slocknar ljuset och en tung manshand knuffar undan henne. Hon ringer efter Friberg från grannen Benjaminsson. Friberg kommer och har Cecilia med sig. Friberg och Laura går tillbaka till lägenheten. De hittar en gipsskärva som ser ut som en kometsvans - som en flygande springare! I en garderob hittar Harry ett lik. Det är Freys. Han är knivstucken i ryggen. Snart dyker Vesper Johnson upp indignerad över det han kallar svirande i lägenheten. Mest handlar det om rökning, som han själv motvilligt just slutat med.
Laura hittar Mallas bankbok. I Italien kan hon lyfta över 100000 i lire! De tre åker hem till Fribergs lägenhet. På Brunkebergsåsen bjuds det på milanesisk toast. Dit kommer också den äldre gentlemannen Ludvig Lefvenberg. Han är expert på hästavbildningar. De funna gipsskärvorna tyder på att någon försökt göra kopior av antika hästskulpturer för att lura köpare. Förfalskning av kinesiska hästar från Tang-perioden hade varit Mallas levebröd.
Harry bjuder Malla på lunch. Hon får med sig Joakim Hansen dit. De får en lång stund för sig själva innan Harry Friberg anländer. Joakim berättar för Laura att det är han som varit Mallas "gäst" på Gustafsberg. Orsaken var att de börjat hålla ihop för att trösta varandra när deras respektive partners fått ihop det med varandra. De söp en hel del, särskilt Joakim.
Harry Friberg gör en skriftlig sammanfattning av händelserna under rubriken "En dilettants erinringar". (det kan behövas).
Laura super sig full, blir arg på Harry Friberg och beger sig ut på egen hand. En keramikvas är nära att slå ihjäl henne. I fönstret ovanför är Modigh. Han har just sålt keramik till Andreasson och Lönnbom. Hon blir hemkörd av polisen, hittar Friberg snarkande i trappan utanför hennes dörr. Inne blir hon hotad av en person med pistol som vill åt bankboken. Laura blir misshandlad, hör en knall och tror sig bli skjuten. Malla grips men på väg till polisen kommer hon åt en giftampull och dör.
Hon slet och förfalskade för Freys skull. När det började osa katt skaffade hon sig en uppsättning tänder liknande hennes egna. Skaffade en djurkropp och lät allt brinna med Cecilias keramik.
Då hon erbjöd Frey sina pengar ville han inte längre ha varken henne eller pengarna och därför mördade hon honom.