Stieg Trenter Springaren 1958

 

Dokument (sidorna 210 - 215)

åter boken

Harry Friberg prasslade med några ark och räckte dem var sitt.
- En dilettants erinringar, förklarade han anspråkslöst: Så lydde också överrubriken; under stod:

"HUR EN MÖRDADE TVÅ ELLER TVÄRTOM

Måndagkväll den 12 maj 1958.
Kl. 20.45. Malla Bruhn kör från Åsögatan i sin Renault - riktning Gustafsberg. Hon har stämt möte med Mördaren någonstans på vägen (eventuellt hejdas hon av honom). Han dödar henne och fortsätter ut till porslinsbruket.
21.10. Mördaren har parkerat Renaulten för att bli lämnad inne bland sälgbuskarna vid Farstaviken. Han bär kroppen över stängslet, gömmer den på någon lämplig plats nära Studio-ingången, smyger in och kommer lagom för att lyssna till Freys och Cecilias (sannolikt) ömma avsked i hennes verkstad.
21.15. Frey lämnar Studion och Cecilia går ner i ugnssalen. Härvid tar Mördaren sin tillflykt till den närbelägna toaletten i trappfarstun. När terrängen är fri skyndar han sig ut i Freys fotspår, hämtar Mallas kropp på gömstället, vänder åter och bär in den i Cecilias atelje, där han i brist på bättre låter hennes huvud vila på torkmattan. Klockan har nu blivit inemot
21.25 . . . och han griper telefonluren, kommer ut på linjen, slår fabriksnumret och begär att bli kopplad till ugnssalen. När Cecilia svarar, spelar han presskiosk-gubbe och drar ramsan om att Frey anmodat honom att slå en signal till Cecilia och förbereda henne på en oväntad come-back
ute vid stängslet. Härvid tar han en risk, en stor risk: hon kan väntas titta in i sin verkstad i förbifarten för att hämta någon pryl. Hon kan tacka sin lyckliga stjärna att hon inte gjorde det. Mördaren - hädanefter kallad M - ser henne försvinna ut i skumrasket, terrängen är fri och han bär ner kroppen i ugnssalen, plockar ut de avsatser som tarvas för att få in kroppen i ugnens inre, ställer allt till rätta och ilar tillbaka upp och tar den här gången - tror jag - betäckning inne i toaletten. Cirka
21.40.. .återvänder Cecilia som endast råkat kvällsvinden och traskar ner till ugnssalen. M drar en lättnadens suck att hon inte märkt blodspåren i trapporna och han gör sitt bästa för att plåna ut dem med hjälp av toalettens inventarier i form av handdukar och toalettpapper. Han har god tid på sig och hinner även söka att gno av blodfläckarna på torkmattan; när han inser det ogörliga däri (kokosväven har reden hunnit suga upp blodet), rullar han ihop mattan och knyter ihop den med närmast tillgängliga material, Cecilias skärtråd, bli skrämd av något ljud och skjutsar in den under en hylla.
22.00. Gyllenrufset Laura Falk anländer till Gustafsberg med sin Topolino och parkerar den under Brukseken nära entren. Detta känner M inte till, men utanför Studion ter sig allt lugnt varför han smyger sig ut och lämnar fabriksområdet å plankningsstället medan Laura gör entre genom stora grinden och nalkas Studion. När M rundat närmaste hörn påträffar han till sin förtjusning den olåsta Topolinon. Han vore en idiot om han inte begagnade tillfället att snabbt och osedd ta sig i väg - och han är minst av allt någon idiot. Han kör ända in till Nacka men inte längre, för vid Danvikstull kan det vara polisspärr, en spärr som testar körkort och skattekvitto och nosar ända ner i halsen på föraren men inte på fotgängarna. Dårför går han till fots, det tar en knapp halvtimme."

Vesper Johnson tittade upp med en grymtning, men Harrys hand flaggade redan: - Jag visste inte om skon när jag var i författartagen. Skriv! P.S. Strax utanför Studion råkade M få syn på Mallas ena sko, som fallit av offrets fot under transporten. Han snappade upp den, stoppade den sedermera i dörrfickan på den stulna Topolinon och glömde helt enkelt bort den när han lämnade kärran inne i Nacka. Även mördare kan fela.
- Klubban då? kastade Laura fram.
- Skriv: Grov glömska. Av författaren. För att under stryka att mordet ägt rum inom Studion, tillägnade sig M denna klubba, kallad Dunder-Anders; när han bar ner kroppen i ugnssalen lät han klubban göra offret sällskap in i ugnen, liksom hennes väska och övriga attiraljer - utom skon, se ovan.
Papper prasslade, papper lades på bordet mellan urdruckna Coca-Cola-bägare.
- Mästerligt, utbrast Vesper Johnson. Mästerligt. Hur kan jag reda mej utan dej! Han höll redan en maskinskriven papperslapp i handen och rafsade nu ner en rubrik och en slutrad med en grov jämrande fyllpenna.
Harry Friberg fick den skjutsad till sig över bordet och höll upp den så generöst att Laura kunde läsa:

"VEM HOPPAR TRESTEG OVER ÅN - JO, DUMMERJÖNS . . .

.. . Varvid han hoppar över:
1: Den anmärkningsvärda tillfälligheten att intill ett avkapat rävhuvud ligger färska ben, ben av en fläskskinka i en skogsbacke vid Värmdövägen;
2: att Cecilia råkade krossa en av sina vaser under ett uppträde med nattbrännaren Knut Juan Modigh strax efter hennes återkomst från den fåvitska väntan på älskaren Frey ute vid stängslet i majkvällen;
3: att torkmattan i Cecilias verkstad har omvittnats vara försvunnen en eller annan timme torsdagskvällen föregående vecka och därefter återfunnen på sin plats. Värt att uppmärksammas: Cecilia satte en ugn även den kvällen.

. .. OCH DUMMERJÖNS FÖLL I PLURRET OCH NU ROPA HAN PÅ HJÄLP."

-
Han gör så tusan heller, sade Harry Friberg, lät papperet fladdra tillbaka och räckte själv fram tvenne nya sidor, original och kopia. Med en avmätt åtbörd klämde kriminaiintendenten fast monokeln i ögat och fördjupade sig i texten.

"EN DILETTANTS ERINRINGAR (forts.)

22.03 (cirka). Laura stiger in i Studion, Laura finner Cecilias verkstad tom men hör steg utanför och stöter ihop med nattbrännare Modigh som kommer nerifrån ugnssalen. Modigh berättar att Cecilia befinner sig därnere och att hon är på ett sjusärdeles humör. Laura beger sig ner i ugnssalen och finner Cecilia sopa upp skärvorna efter en vas som fallit i golvet under en palaver med Modigh (han ville kyssa henne!). Cecilia är uppskärrad men uppger inte för väninnan den verkliga orsaken till gurglet med Modigh. Laura bbevittnar hur Cecilia lägger sista handen vid ugnssättningen, hur hon stänger ugnsluckan, vrider på strömmen och hänger upp en skylt RÖR EJ UGNEN.
22.30 (cirka). Väninnorna beger sig upp i Cecilias verkstad och kånkar i väg med Cecilias Parislår över fabriksområdet till grinden.
22.30. De upptäcker att Topolinon är borta.
Tisdagen den 13 maj 1958.
15.00 (cirka). Laura får en uppringning av en kvinna (eller man?) som uppger sig vara Malla och som beklagar att hon blivit upptagen på kvällen - som Malla tidigare vikt åt Laura. Mallas spökröst lovar återkomma följande dag och ge tillfredsställande förklaring. (Fotnot: Samtalet kom ifrån ett stojigt konditori, vilket gav den föregivna Malla orsak att höja rösten så pass att Laura lät sig luras. Anmärkas bör jämväl att Malla hade en ovanligt djup röst, vilket innebär att en man under rådande förhållanden kan tänkas ha talat i andra ändan av tråden.)
Onsdagen den 14 maj 1958.
9.00 (cirka). Laura hämtar Cecilia i den nyreparerade
Topolinon och kör ut till Gustafsberg. Cecilia avlägsnar sig från verkstaden utan att ange vart, men när hon dröjer med sin återkomst beger sig Laura ner i ugnssalen och finner henne framför den nyss öppnade ugnen, upprörd över allt förnuft, ty hennes gröna stengods har blivit rött. Cecilia river av skylten - RÖR EJ UGNEN - stampar på den och anklagar vilt alla (även Laura!) för att ha gjort något fuffens med ugnen och rusar sin väg till chefsbrännaren där hon får ett sammanbrott, så pass gravt att denne larmar sin fru för att lugna ner flickan. Själv beger han sig till ugnssalen och förutom ett övermått av aska finner han människotänder på ugnsbottnen.
11-tiden. Laura påträffar torkmattan i verkstan, hoprullad, blodig.
11.30-tiden. Laura blir förvisad upp till Jocke Hansens verkstad, han är full (eller spelar det) och av konversationen framgår att han gjort slut med Cecilia på måndagseftermiddagen ute på Studion och av hans hand att han skurit sig (enligt egen uppgift sannolikt på en trasig butelj).
20.30-tiden. Laura ringer till Malla, någon lyfter av luren utan att svara. När hon försöker på nytt, lyfts inte ens luren av; signalen går dock fram."

Vesper Johnson synade den blanka baksidan.
- Förväntas en tredje del - jaså, inte.

sidans topp