Stieg Trenter Sturemordet 1962

 

framsida       sammanfattningar       Trenter startsida         baksidestext

Harry Friberg, dyker upp direkt från bokens början. På Sturebadet faller en död kropp ner genom taket till ljusgården. Bokhandlare Aldor Stenius är där. Skoputsaren. Robert Ellgren, ledarskribent. Man i våt regnrock, med brandgult damparaply, har tatuering "Tre Kronor". "herr Adonis med togan".
Två radiopoliser anländer. Och
kommissarie Enfrid. Den döde är direktör Karman. Delägare i Villner & Freijs förlag. Badmästaren Alsén. (Två andra badmästare är Hallgren och Cervantes). Kriminalassistenterna Ludvigsson och Stamberg.
Uppe på vinden hittar jag en dolk med inskriften "Algerie Franaise". Är OAS inblandat?
På Operabaren blir jag vittne till ett samtal mellan direktör
Svante Freij och advokaten Ernst Goldman.
Hampe Hymling, min unge och energiske kamrer håller koll på mig. Till studion kommer kommissarie Ernfrid på besök. Vill ha hjälp mot idétorka.
Karman är notorisk paraplysamlare. Han ser sig också som ättelägg till Erik XIV och Karin Månsdotter. Han började som enkel bokhållare i Villner & Freij. Sedan gifte han sig med Villners dotter och blev förlagsdirektör.
Freij stämmer träff med mig på Grand Hotel. Han vill att jag följer med hem till
Jenny Karman. Hon verkar snarast nöjd med att henne make är död. Han var otrogen och förnedrade henne.
Karman säger sig ha öroninflammation vilket hindrar honom från att bada. Ett påtvingat läkarbesök som avslöjar bluffen gör honom förbannad (på mig).
Till min lägenhet kommer en ung flicka,
Annika Petersén. Hon känner en fransman, Franois Renié, som ägt en liknande dolk som den som hittats. Hennes namn fanns på en papperslapp i Karmans kavaj. Tillsammans med andra flicknamn; Charlotta Burg-Foller, Maud Wallengren och Birgitta L. Jag ringer upp Charlotta och vi träffas på en restaurang. Det är en vacker, långbent blondin. Franskstuderande student. Hon följde med Francois hem. Till Alf Hussners regissörslya som han lånat medan denna var utomlands. Jag får Maud Wallengrens nummer av henne och ringer henne. Bjuder henne på Operabaren. Hon har böcker med från sin pappa som hon ber mig signera. Hon har också träffat François. Hade förfärligt ont i stortån efteråt. Hon känner Birgitta Lind som just har flyttat till Uppsala.
Åter hemma i sällskap med Annika ringer telefonen. Någon har trängt sig in i Jenny Karmans hem. Vi finner henne medvetslös med ett sår på kinden.
Nästa morgon åker jag till Uppsala för att få tag i Birgitta Lind. Hittar henne på tåget. Hon berättar att hon följt med Francois hem. Hon somnade. Efteråt hade hon en förfärlig klåda bakom öronen.
En
Bengt Andersson väntar på Birgitta på perrongen.
Hemma igen är jag hungrig. Jag tänker på Bergfalks och rysk kaviar. Men först en Bergis, ett litet smörpaket och en påse Carlsberg. Men i kylhuset överraskar mig kriminalintendenten Vesper Johnson. Han vill vara med på festlunchen och föreslår Ångslupen Saxaren som plats. Annika överraskar oss båda plötsligt.
Vesper räknar ut att vad de fyra flickorna gemensamt råkat ut för är inspelning av porrfilm. Villner & Freijs dotterförlag planerade att ge ut pornografi. Med fransmannen som hallick.
På väg ut från fransmannens lägenhet träffar jag "gamle Teckis", Teckman, en avdankad fotograf som nu tar porrbilder åt dotterbolaget. Själv skjuter François Renié på mig och Annika då vi närmar oss honom på hans terrass. Men plötsligt träffas han av en kula och dör. Annika svimmar. När jag bär in henne i sängkammaren där porrbilderna tagits kommer Vesper Johnson med kriminalpolisen. Jag åker tillbaka till det väntande arbetet i min Studio. Snart dyker Vesper Johnson upp med ett stort smörgåspaket. Han är mycket företegen. Avslöjar bara en önskan om att bada herrturk med mig följande morgon.
Där är redan Svante Freij. Han har vattenskräck sedan han blev ikastad som barn av sin far. Han kan därför inte ha dränkt sin kompanjon.
Hastig utryckning till Jenny Karmans villa. Vi träffar hembiträdet, gamla Anna. Jenny har redan flytt. Anhållen för dubbelmord.
Jenny Karman hade länge funderat på att ta livet av sin man som behandlade henne så illa. Hon fick hjälp av François Renié att skaffa alibi. Han klädde ut sig för att spela Karman på Sturebadet. Hon dränkte sin man i badkaret i hemmet. Tillsammans forslade de kroppen till Sturebadet. Men François blev farlig för henne. Hon stal hans gevär och sköt honom.
Jennys bil hittas på friparkeringen på Arlanda. Ett halvår senare flyr hon från det ena afrikanska landet till det andra, ständigt på flykt, efterlyst för mord.

sidans topp