Stieg Trenter De döda fiskarna 2000

 

framsida       sammanfattningar       Trenter startsida         baksidestext

En samling berättelser

s 11-18 Silverkorset (en lika spännande som oförklarlig berättelse från en flygstation). Lektyr, 1934.

s 21-36 De döda fiskarna (Liv, 1939)
Kriminalpolisen James Wood vid Scotland Yard lyckas först efter många år reda ut vem som var ansvarig för det brutala mordet på den pensionerade börsmäklaren och akvarieentusiasten Alec Howett. 

s 39-109 Neutral mark (Allers, 1943)
En ung musikstuderande flicka, Karin Hökberg, blir motvilligt intresserad av jazzälskaren Nils Eriksson. Det börjar med att boken Le Concert en France sous l'ancien régime som hon behöver för sin forskning på biblioteket används som gömställe för utbyte av spionmeddelande. Båda dras in som ofrivilliga brickor i stormaktspelet under andra världskriget. Mycket spännande. 

s 113-142 Mördande fanfar (Allers, 1944)
Jag (Harry Ryman) går på opera med sin systerdotter. En man som kallar sig Greger vill betala bra för att få byta biljetter. Men på Gregers plats sitter en annan man. Plötsligt bärs denne bort av en annan. Jag springer efter. På min jakt får jag kontakt med den vackra balettdansösen Clary Lihner som hjälper mig söka. Vi blir inlåsta men till sist hittar vi "liket". Det är en docka med ett skotthål i kostymen. 
På kvällen läser jag i tidningen om diplomaten Georg von Fellerie som anlänt med flyg till Bromma. Det uppges att han kommit för att mäkla fred för sitt land. Risk finns att han utsätts för attentat. Clary tar reda på att han kommer att sitta på den plats där dockan satt. Vi misstänker att gårdagens föreställning var en generalrepetition av ett attentat. Polisen skrattar bara ut oss. Tillsammans listar vi ut att skottet ska lossas från det s k Oxögat högt uppe. Vi kan inte hindra skottet att utlösas. Fellerie räddas dock till livet eftersom Clary dessförinnan riktat en strålkastare mot hans plats vilket fått honom att lämna platsen av obehag!

s 145-164 Sista tåget från Saint Lazare (Veckorevyn, 1947)
Den svenskfödda Eva Green är på väg hem till Sverige sedan modern gift om sig i USA. Hon mellanlandar i Paris, en stad hon finner både romantisk och erotisk. Där har hon en obehagligt spännande upplevelse på nattåget från järnvägsstationen Saint Lazare till Malmaison. Oförstående blir hon vittne till en gangsteruppgörelse i en tågkupé. Hon räddas av en ung nybliven med. lic. från Sverige Ernst Ekblad

s 167-181 Död i dimma (Veckorevyn, 1947)
Eva Green är åter i Stockholm. Dimman ligger tung över den lantliga staden hon finner efter att ha bott i New York och Paris. Hon är på väg till Djurgården för att träffa advokat Berggren som haft hand om hennes fars affärer. Farbror Manne ska hjälpa henne efter hennes fars bortgång. Hon har svårt för att hitta rätt i den tjocka dimman. När hon till sist hittar huset finner hon farbror Manne död, troligen skjuten. Hon överraskas av en pistolbeväpnad kvinna som läser in henne i en skrubb. När hon lyckas ta sig ut beger hon sig skyndsamt till närmaste polisstation. När hon förklarar vad hon sett och beskrivit husets utseende med två skorstenar får hon emellertid som svar att hon drömt allt eftersom det huset brann ner för 10 år sedan. Eva börjar tvivla på sitt förstånd.
Men nästa dag är himlen blå och hon förstår att hon varit i grannhuset med 3 skorstenar - den ena försvann i dimman. Polisen hittar nu liket men har inga ledtrådar efter mördaren. Dessbättre får Eva bra hjälp av advokatens sekreterare, en ung, trevlig man, Gösta Arnoldsson. De träffas privat. Det blir december och Eva vill överraska en gammal faster. Gösta följer med och det är då denne sjunger Luciasången känner hon igen den ljus röst hon hörde när hon träffade på sin farbrors lik. Det är sekreteraren som är mördaren.

s 185-189    Se döden på dig väntar (Stockholmstidningen, 1948)
Anita är övertygad om att hennes man tänker mörda henne. Georg kommer på besök för att diskutera skilsmässan. Han har en blombukett med sig. Hon smular sönder några av "poplusbladen". Hon serverar dem båda en drink. Georg vill att hon ska sätta blommorna i vatten. Hon är rädd för att han då lägger gift i hennes drink. Georg påstår att Anita lagt stryknin i hans glas och att hon ska bevisa sin oskuld genom att byta glas. Han sveper hennes drink i ett svep. Själv känner hon den beska strykninsmaken. Medan hon försöker undvika att dricka genomgår Georg en förändring. Han får en hjärtattack och dör inom några minuter. Den beska smaken från blombladen som hennes fingrar satt på glaskanten fick honom att tro att han var förgiftad. Av skräck fick han en hjärtattack. 
(Samma titel använde Maria Lang till sin bok 1957)

s 193- 254   Döden på studieresa (Veckojournalen, 1963)
Fröken Brita Bengtsson som är historielektor ska vara reseledare för 20 gymnasieflickor till Rom. 
Ann-Christin Davidsson, Louise Öhman, bedårande söt blondin,  Elisabeth Höök, söt och elak blondin,  Eva Bergmark, klassens ljus, Magnhild Rickardsson, klassens musikgeni, Ulla Hansson, plugghäst, Margareta Lindberg, Ulla-Britt Karlsson, fjärilsimmare,  Ingrid Pålsson, Christina, passionerad kartläserska. 
Carl-Henrik, en kollega som hon som umgås med utan att det blivit mer, är avundsjuk för att inte få följa med. Han varnar henne för alla dumma skämt som flickorna kan hitta på. 
Och visst råkar jag ut för en hel del. Mitt bagage visar sig innehålla enbart en råtta på flygplatsen i Rom. Men när vi väl kommer till de antika turistattraktionerna blir tonen lågmäldare. 
Jag får ett telegram om att Carl-Henrik kommer till Rom. Vår lokala turistbuss försvinner för att chaufförens fru ska föda. En skolflicka, Maria erbjuder sig att ordna en ersättare. 
Vi går på restaurang. En flicka försvinner. Jag information om att hon är på en nattklubb där jag själv nästan blir föremål för vit slavhandel. 
På kvällen tror jag mig vara utsatt för ett förgiftningsförsök. Jag ringer Carl-Henrik som kommer till undsättning. 
På Zoo blir jag inlåst i ormhuset. Flickorna tror att jag gått före med Carl-Henrik och beger sig till hotellet.
Eva Bergmark får mardrömmar på natten att Brita är inlåst i ormhuset. Flickorna ringer Carl-Henrik som kommer. D hämtar också Maria som vet hur man tar sig in i ormhuset via en taklucka. 
Det är Eva Bergmark som ligger bakom alla attentaten. Hon hade varit tillsammans med Carl-Henrik, de skulle gifta sig när hon tagit studenten. Hon var svartsjuk på Brita och ville få henne ur vägen på alla sätt. 

sidans topp