Ulla Trenter De röda cirklarna 1989

 

Jag, Ulla Trenter, väcks tidigt av att min väninna lektor Berit Neud ringer. Hon vill gärna ha skjuts till Stockholm för ett sammanträde med "de Röda Cirklarna". Hon är 62 år och fortfarande aktiv språklärare. Hon berättar om övriga trogna medlemmar i Sherlock Holmes föreningen. Överläkaren Fritiof Nordström är "Gennaro" och ordförande. Gennaro efter en av personerna i boken "De röda cirklarna". Berit berättar att hon skrivit en avhandling om Watsons rätta identitet och funnit att han (hon) varit en kvinna. I kväll ska en annan kvinna, Kristina Vingård, vars mormor varit barnsköterska hos Conan Doyle berätta.
- Sällskapets sekreterare är bibliotekarien Rune Nilsson och kallas Leverton. Kassör är banktjänstemannen Ed Lindman alias Warren. Vidare advokaten Bernard Gregerson och jugoslaven Ivo Kos från Trieste.
- Kristina Vingård har en bok med sig som väcker stort intresse "Beeton's Christmas Annual" som förefaller ha Conan Doyle's eget klotter i marginalen.
- Berit övertalar mig att bli medlem i föreningen och vara med om auktionen hemma hos Fritiof då Beeton's Christmas Annual ska säljas. I den stora villan har han ett rum som är en avbild av Holmes och Watsons rum på Baker Street. Auktionen startar. Plötsligt bjuder någon 15000 dollar, det är en amerikan som heter Peter Bruno som Rune Nilsson bjudit in. Kristina Vingård blir mycket angenämt överraskad av den höga summan som Bruno dock inte kan betala förrän på måndag då bankerna öppnar.
Bruno blir bjuden på middag men avstår och förevisas i stället Baker Street rummet. Han får ett glas vin och Beeton's Christmas Annual att bläddra i medan de andra äter middag som Gun Nordström förberett. Vi hämtar maten från ett bord och sitter lite varstans i huset. Vid kaffet föreslår Rune att kalla in Bruno. Rune hittar Bruno död i en fåtölj. Någon har slagit honom i huvudet. Kriminalinspektör Ledstrand tillkallas liksom Ethel Jonsson.
- Uno Berggren föreslår att alla ska kroppsvisiteras. Efter en del protester sker detta dock utan att den dyrbara boken hittas. Sedan försöker alla auktionsdeltagarna minnas var de befunnit sig under middagen. Plötsligt frågar Berit om någon träffat antikvariatsägaren Peter Bruno personligen i New York. Ingen har detta. Ingen har gjort detta utom Berit och hon blir alltmer övertygad om att det är inte samma person. I närvaro av Ledstrand ringer Berit upp antikvariatet i New York där ägaren blir helt överraskad och rasande över att någon utnyttjat hans namn. Ledstrand kan intyga att personen som påträffats har ett pass och några kreditkort i Peter Brunos namn och några visitkort från bokhandeln. Berit erinrar sig att hon har en kusin som heter Nisse och som nyligen velat köpa mormors grejor av Berit.
- Jag uppsöker ett deckarantikvariat för att få tag på ett exemplar av Stieg Trenters "Flickan som snavade på guldet". Där träffar jag Ivo Kos. Han bjuder mig på lunch på en av sina tre restauranger. Han berättar att hans familj flyttat från Trieste till USA när han var barn. Det var en svår tid. Sedan blev det bättre och han öppnade en restaurang i Cincinnati. Där gick han med i en Sherlock Holmes-klubb. Idag har han den finaste i samlingen i Sverige.
- En timme senare sitter jag i en modul i polishuset för att läsa igenom och skriva under mitt förhörsprotokoll och lämna det till assistent Carleson. Sedan går jag upp till kriminalintendenten Vesper Johnson. Han berättar att den mördade var antikvariatbokhandlaren Giuseppe Nibbio. Han mördades med ett tungt brasverktyg som stod bredvid spisen. Nibbio kom till Stockholmi torsdags och tog in på ett hotell. På hotellet lämnade han en pistol. När han mördades hade han en stilett i västfickan.
- Sedan går jag till Gamla Stans biblioteksfilial där Rune Nilsson arbetar. Rune berättar att han sett Bernard Gregerson smyga ut ur rummet tidigare på kvällen. Rune och Bernard har haft en kontrovers tidigare. Plötsligt ringer telefonen. Det är George Bruno, Nibbios bror som ringer. Han ska komma till Stockholm och ordna begravningen och ta hand om broderns tillhörigheter.
- Jag går in på banken vid Stureplan för att träffa Ed Lindman. Han säger att Frithiof tänker ordna gravöl efter begravningen och undrar om jag kan vara med. Tillsammans går vi hem till Gregerson för att titta på några nya böcker han köpt. Vi diskuterar fallet med det försvunna Sherlockhäftet.
- På onsdagen kör jag in till Stockholm för att vara med på begravningen. Nibbios bror är där, liksom alla cirkelmedlemmarna. En timma senare träffas vi alla inklusive "brodern" hemma hos Fritiof Nordströms. Brodern berättar att han är begravningsentreprenör och egentligen heter George Nibbio. Hans bror har antikvariat i Greenwich Village i New York. Nu vill han ha boken som brodern velat köpa och blir mycket besviken då han får höra att den försvunnit. Det finns en faksimil av häftet som Nordström har i sitt sherlockbibliotek. Rune vill visa detta för Nibbio. Nordström avvisar men ger till sist med sig. Då tar Kristina Vingård tag i häftet och visar att det är originalet som står i hyllan. Någon har gömt boken sedan han eller hon dödat Giuseppe Nibbio. Rune stoppar in den i en näsduk och ger den till mig för att jag ska köra den till polisen. Snart märker jag att en bil följer efter mig. När jag ser ett hus med många upplysta fönster vågar jag stanna, lägger boken under stolen och går ut. Det är George Nibbio som följt efter mig eftersom han inte hittade tillbaka till hotellet. Han har en taxikarta i bilen och tillsammans hittar vi vägen tillbaka. Han bjuder in mig på en kopp kaffe på hotellet. Han förhör sig om namn och adress på alla de som var med på auktionen för att kunna skicka dem ett tackkort.
- Från hotellet åker jag för att lämna den återfunna boken direkt till Vesper Johnson. Han berättar att en man ringt Peter Bruno i New York om denne var intresserad av att köpa ett exemplar av Beeton's Christmas Annual med anteckningar i kanten av Conan Doyle.
- Jag går upp till Kristina Vingård för att berätta för henne vad som hänt hennes bok. Hon säger att både Bernard Gregerson och Ivo Kos har bjudit stora pengar för boken när hon får det tillbaka.
- På fredagskvällen bjuder Berit på middag. Till min förvåning är hela det röda gänget där. Rune har med sig sin fru Anna Nilsson, som förefaller totalt uttråkad. Efter några timmar hittar jag Gun Nordström gråtande i ett rum. Hon berättar att familjens ekonomi är på väg mot en katastrof. Fritiofs aktiespekulationer har ruinerat den.
- Nästa förmiddag ringer Ivo Kos. Han vill väldigt gärna att jag kommer till hans bostad i Stockholm. Jag är motvillig men han är enträgen och jag åker. Det visar sig att han vill sälja sin samling av sherlockiana. Han vill ha en miljon, men går sedan ner till 800000. Jag säger att han har en helt fel uppfattning om vad en författare tjänar i Sverige. Då erbjuder han mig 5 % provision om jag kan hitta en annan köpare till honom. Plötsligt är det någon som skjuter två skott in genom fönstret. Vi ålar oss bort till nästa rum och drar ner gardinerna. Jag ringer polisen. Innan jag går ger Ivo mig ett särtryck från en amerikansk tidskrift som visar hur värdefull hans samling är.
- Jag är fortfarande uppjagad och ringer därför till Harry Friberg. Kanske är han tillbaka från sin resa till Rio de Janeiro? Jo, det är han. Han är trött efter resan men inte värre än att han bjuder mig på en supé på Stallmästaregården.
- Två timmar senare har jag berättat allt. Och ätit en god middag. Harry föreslår att vi ska lämna särtrycket till Vesper för fingeravtrycksundersökning. Vi träffar honom på hans rum trots den sena timmen. Detta beror på att han fått ett försvinnande på halsen. Rune Nilssons. Påstår hans fru Anna Nilsson. Vi beslutar oss för att åka hem till henne. Hon berättar att Rune ringt vid femtiden och att han var mördaren på spåren vid Östra Real. Det var där Ivo Kos bodde och där vi blivit beskjutna.
- Nästa morgon hör jag på nyheterna att en man i 50-årsåldern hittats död i vattnet i närheten av Skeppsholmen. Han har dött av ett krossår i huvudet.
- Jag tar kontakt med Bernard Gregerson för att försöka pumpa honom på kontakter med Rune Nilsson. Som förevändning använder jag mig av Ivo Kos önskan att sälja sin samling. Han är inte helt ointresserad men vill se samlingen först. Vad gäller Rune Nilsson har han inte sett honom alls under den dag han jagade mördaren.
- Jag går upp till Harry. Han pratar med Anna Nilsson. Hon säger att hon nu minns att när Rune ringde henne hörde hon pianomusik i bakgrunden, en snutt av Between the Devil and the Deep Blue Sea. Var hade jag hört detta? Jo, på Sheraton när jag drack kaffe där med George Nibbio. Ringde Rune från Sheraton? Vi meddelar detta omedelbart till Vesper. Sedan vill vi gå på restaurang och upptäcker då att Ivo Kos har sålt alla sina fyra restauranger.
- När vi kommer upp på Vespers kontor har han verkligen intressanta saker att berätta. Polisen har gripit den så kallade Georgio Nibbio på hotell Sheraton. Kriminalen i New York har meddelat att Giuseppe Nibbio inte har någon bror och då Ledstrand och en man begav sig till Sheraton för att avlägga visit satte han sig till motvärn och drog pistol. Man hittade också ett hopskruvbart gevär i packningen.
- När jag kom hem har jag svårt att sova. Jag tar fram Den Röda Cirkeln av Conan Doyle och fortsätter läsa från sidan 184. Efter en stund ringer jag Harry och säger att jag kommit på vilka bröderna Nibbio är. Han ber mig ringa Vesper som emellertid redan har fått samma idé. Den Röda cirkeln handlar om ett hemligt sällskap i Neapel. Medlemmarna fick svära en ed om att om de svek sällskapet blev hämnden säker och fruktansvärd. En man gjorde detta och han förföljdes över hela världen tills han mördades.
- Efter samråd med Vesper ringer jag Ivo Kos och säger att jag har en intresserad köpare till hans samling. Han vill då träffa mig i den nya cityteminalen. Jag meddelar Vesper detta. När jag fått kontakt med Ivo Kos tar polisen honom.
- En vecka senare är jag inviterad på middag på Stekhuset Falstaff ute vid Värtan av Harry Friberg. Med honom är också Vesper. Vi tar entrecote. Vesper piggvar. Vesper berättar att Kos varken var jugoslav eller kom från Trieste. Han är född i New York och heter Alessandro Nicolosi. Han är en mafioso och misstänkt för två mord i New York. Dessutom tror polisen att han stal en stor summa pengar från maffian innan han lämnade USA. Först efter en lång tid hittade maffian honom. Då tog de kontakt med Rune Nilsson i egenskap av sekreterare i de Röda Cirklarna och skickade sedan över Giuseppe Nibbio. På auktionen kände Kos igen Nibbio, gick in i biblioteket och dödade honom. Maffian kände sig nu säkra på att de hittat Alessandro Nicolosi och skickade över en ny man, föregiven vara brodern. Denne man försökte döda Kos genom att skjuta honom genom fönstret. Han upptäcktes av Rune Nilsson som därför likviderades. Beeton's Christmas Annual hade ingenting alls med fallet att göra. Att Kos gömde häftet i Nordströms bokhylla var bara ett sätt att rikta misstankarna mot honom.


Holmes och Watson introducerades i den långa novellen En studie i rött i magasinet Beeton's Christmas Annual 1887. Den väckte ingen särskild uppmärksamhet men Conan Doyle var nog nöjd med de 25 pund han fick i honorar.  åter