Ulla Trenter De dödas lott Bonniers 1978 202 sid

Kerstin Franzén, fotograf på Studio Friberg har utfört ett jobb i Australien eftersom Harry fått ryggskott. På väg hem hamnar hon i Singapore. Hon är nära att gå helt vilse i Chinatown då hon räddas av en svensk man, Knut, som ordnar en taxi tillbaka till hotellet. Han visar henne en brosch i form av en elefant med snabeln vriden som en skruv. Den har han fått reparerad hos en hantverkare i Chinatown.
- De träffas i baren på hotellet, dricker Singapore Sling, och när hon vaknar nästa morgon är han borta. Hon hittar ett papper. En fullmakt åt baron K. Gyllencrantz.
- Kerstins magbesvär tilltar under flygfärden hem. Hon får därför ledigt några dagar från firman. Kusin
Metta Dahlgren ringer från S:t Olof nära skånska ostkusten. Hon övertygar snart Kerstin om att hon bör ta tåget från Stockholm till Kristianstad för att besöka henne, hennes man Jörgen, läkaren och barnen.
- Nästa dag går Kerstin en promenad. Det är mulet och plötsligt är hon vilse. Stigarna är många. Ett område kallas "De dödas lott". Hon ser till slut ett hus där en storväxt kvinna i 60-årsåldern öppnar. Det är
Asta Månssons mor. Men enda hjälpen hon får är att bli visad vidare. Då kommer hon till ett stort och vackert hus. Dörren är öppen. Hon går in. På en Keschanmatta i vardagsrummet hittar hon en man död. Det är Knut. Han har en pistol bredvid sig. Hon lyckas ringa sin svåger Jörgen och polisen i Simrishamn.
- När Jörgen kör henne hem utgjuter han sig häftigt om den omkomne. En karaktärslös karl och en lymmel. Tydligen för att han erövrade alla kvinnor som lockade honom.
- Nästa förmiddag träffar Kerstin
Karna, städerskan som också städar på Lovisero. Hon berättar om Knuts släktingar som inte var förtjusta i honom. Där finns Knuts bror Fredrik Gyllencrantz, fideikommissarien på slottet. Friherrinnans syster, Leijonskiöld. Gamla fru Olzon, och friherrinnans bror Carl Olzon. Friherrinnan var på besök hos Knut förmiddagen innan han dog.
- Kerstin blir kallad till förhör på Lovisero av
polisassistent Söderkvist i Simrishamn. Jörgen kör henne dit. Där träffar de den vackra Ann-Marie Olzon, gift med Carl. Vidare friherrinnan Desiré Gyllencrantz, född Olzon och gift med Fredrik, och hennes bror Carl.
- Kerstin återvänder till Stockholm. Det blir några dagars arbete i Harrys ateljé och sedan ett nytt uppdrag i Skåne. När hon packar upp efter Australienresan hittar hon fullmakten. Ett av de undertecknade namnen är Olzon. Hon ringer upp Carl Olzon, berättar om papperet och blir genast bjuden på middag i villan på Baldersgatan 2 i Stockholm. Där är Carl, hans vackra fru Ann-Marie, hennes svägerska Birgitta, Desirés och Carls syster, tidigare gift Leijonskiöld. Dessutom de tre syskonens mor.
- Alla tre syskonen har av sin framlidne fader fått en "elefant med korkskruv". Dessutom hade fadern själv en och modern en. Det var firmans emblem. Dessutom fanns det många billiga kopior.
- Harry bjuder på middag på Blå Gåsen sedan arbetet är avklarat. Det blir husets paté och tournedos. I närheten sitter Maud Olzon i sällskap med överste
Nils Almgren. Harry känner sedan länge både Almgren och gamle Olzon. Almgren menar att Knut är far till Asta Månssons son Fredrik.
- Kesrtin tar åter tåget till Ystad och vidare till S:t Olof. Metta bjuder på en underbar räkpaj. Mettas Fredrik har blivit retad i skolan för att ha haft "falska sedlar". Det var en dollarsedel.
- Nästa morgon går de till Asta Månssons hus. Denna gång är det hon själv som öppnar. Sonen Fredrik kan snart visa var han funnit sedeln. Och han hittar en till. Metta och Kerstin går till Fredriksholm. De träffar Fredrik Gyllencrantz, slottsherren själv, som blir mycket intresserad av dollarfynden.
- Nästa dag kommer Harry Friberg. Snart är både han och Kerstin på Fredriksholm för att fotografera djur och ladugårdar. De träffar fodermarsken Anders Jönsson. När korna är fotograferade visar Kerstin Harry runt på ägorna. De kommer också till Lovisero. Där hittar Harry ett gömställe, en håla i marken. Harry hoppar ner och Kerstin knuffas ner av lille Fredrik som med en stor påk i handen hotar dem. I hålan har han gömt en pepparkaksburk med ett stort antal sedlar i. Amerikanska dollarsedlar. Med lite choklad lyckas Harry muta honom och då berättar Fredrik att han fått pengarna av sin pappa som nu är död. De låg i ett lönnfack på vinden. Alltså Knut Gyllencrantz. Harry uppmanar honom att ta väl vara på pengarna.
- När Harry vid middagen på Fredriksholm berättar om "den stora skatten" väcks stor bestörtning. Mest uppretade är familjen för att Knut inte betalt alla skulder han hade till dem om han nu kommit i besittning av pengar. Tydligen är det accepterat att Fredrik Månsson är son till Knut och därmed hans rättmätige arvtagare.
- Kerstin träffar sin kusin Metta som är helt förgråten. Metta är övertygad om att hennes man Jörgen har dödat Knut av svartsjuka. Han visste att hon haft en kort relation med den skjutna. Metta hade träffat en kollega till Jörgen, Gunnar Eriksson, som förnekat att han träffat Jörgen för en vecka sedan. Detta var Jörgens alibi för mordtillfället.
- Alla följer med Harry och Kerstin när de ska fotografera en tornruin i månskenet. Bara Maud och Nils var hemma. Plötsligt blir de beskjutna. Kulor träffa ett träd alldeles i närheten av Kerstin. Fredrik säger att det handlar om vådaskott från en tjuvskytt men Kerstin är inte övertygad. När Meta berättar att Jörgen givit sig iväg hemifrån och tagit jaktgeväret med sig vet hon inte vad hon ska tro.
- Nästa dag åker Harry och Kerstin till Simrishamn. Hon ser hur Jörgen smiter in i ett hus med
Lena Löfkvist på skylten. Denne vill dock inte tillstå att någon man kommit in.
- I Simrishamn träffar Kerstin även Asta Månsson som ber Kerstin att få Harry Friberg att övertyga Kristianstadspolisen om att hon är oskyldig till mordet.
- Kerstin och Harry besöker Kabusastugan, känd för två systrars hantverk. De håller på att väva en duk i damast åt Maud Olzon, baron Gyllencrantz svärmor. Hon fick inte se den i dagsljus eftersom det redan var mörkt när hon kom. Hon var där samma kväll Knut blev skjuten.
- Kerstin uppehåller sig gärna i det stora biblioteket på slottet Fredriksholm. I den djupa fönstersmygen hittar hon en osynlig dörr och stiger in. Dörren går i baklås samtidigt som hon hör Fredriks röst. Han säger något om misstänksamma fotografer och hon skäms för att ge sig tillkänna. Fredrik har kallat hela familjen till familjeråd. Han tänker dela ut pengarna som hittades i lönnfacket på vinden på Lovisero. Maud vill dock inte ha "den sortens pengar". Kerstin förstår att det handlar om att investera och tjäna pengar i Singapore för att sedan smuggla hem pengarna skattefritt till Sverige. Nu måste de ha fram en ny "kurir" dock utan att enas.
- När de lämnat biblioteket bankar Kerstin på dörren så att Nils Almgren hör henne. Han lovar att inte berätta om fadäsen för någon.
- Kerstin berättar allt för Harry. Tyvärr gör Nils detta också vid frukosten vilket gör alla upprörda då de förstår att Kerstin kunnat lyssna till deras familjeråd. Fredrik känner sig tvungen att lägga allt tillrätta. Harry säger då att han förstår att Knut kommit med ett ultimatum, antingen skulle han få behålla hälften av pengarna han smugglat hem åt dem eller avslöja för polisen alla gånger han tjänat familjen som kurir. Någon uppfattade detta som så obehagligt att denne sköt honom med berått mod. Och det var Maud som gjorde det. Maud säger att hon har alibi för mordtillfället hela förmiddagen i Kabusastugan men detta alibit har ju systrarna ovetandes spräckt.
- På natten berättar Maud för Harry att han har rätt. Hon vill ha 24 timmar innan han avslöjar henne. Hon åker nästa morgon bil till Tyskland med sin vän Nils och sin dotter Birgitta. I tidningen kan nästa dag läsa om en bilolycka i Wiesbaden i vilken en 57-årig svenska ensam kört på en betongpelare på motorvägen och omkommit.