Ulla Trenter Drakblodet Bonniers 1976 202 sid

Det är deckarkongress i London. Ordförande är Dick Francis, f. d. mästerjockey och numera författare till hårresande kapplöpningsthrillers. En av de mest framstående deltagarna är den svenske författaren Eugen "Gene" Lundgren. Han bär manuskriptet till sin nya bok i e väska som han aldrig lämnar ifrån sig. Den är kedjad till hans handled med en länk. Hans litterära agent är Billy Skog. Genes favorit för tillfället är högvälborna Lucinda Winston, 24 år, vacker med sitt långa röda hår och som gjort en pyramidal succé med sin debutdeckare. Gene är gift för tredje gången, nu med 35-åriga Anki.
- Gene får ett besked som får honom att lämna kongressen. Efter en stund blir Billy orolig och börjar leta efter honom. Av dörrvakten får hon reda på att mr Lundgren gav sig i väg i en Rover med en man han föreföll känna väl. Mannen hade ett X-format ärr i ansiktet.
- Inte ens till kvällen middagsföreställning kommer han även om Billy för en stund då glömmer sina bekymmer eftersom hennes kavaljer är den glade
Stanley Burns, amerikan och berömd för sina hårdkokta deckare. Efter middagen tar han henne med på spelklubben "Drakblodet", mest därför att Stanley och Gene varit där kvällen innan. Ägaren heter Becker, med huvud som Humpty-Dumpty, har dock inte sett Gene sedan gårdagskvällen. Becker överraskar Billy med att han är svensk och var skolkamrat med Gene i Sörmland! I en fåtölj halvligger en man med ett X-format ärr på kinden! Han blir mycket irriterad då Billy frågar honom om Gene. Billy blir upprörd och vill gå hem till hotellet.
- Snart upptäcker hon att två män följer efter henne. De kommer i fatt henne och lyfter in henne i en bil. Den ene petar naglarna med en stilett. Billy mår illa av rädsla. De säger att hon ska låta bli att besvära deras ärrprydda vän och mr Lundgren. Till slut släpper de av henne vid en T-station. När hon kommer hem somnar hon fullständigt uttröttad.
- Nästa morgon ringer Anki förtvivlad över att Gene inte kommit hem ännu. Billy åker dit. Medan de äter frukost dyker Gene upp. Den enda förklaring han kan ge är att hans frånvaro var nödvändig för hans arbete och att han behöver ett par veckor till innan boken kan vara färdig. Gene och Anki åker sedan tillbaka till Stockholm.
- När Billy hade väntat 16 dagar på manuset ringde hon förgäves till Stockholm och till Genes gård i Södermanland, Eklunda.
- Lucinda säger sig veta att Gene är i Stockholm. Billy och hon flyger dit. Billy får tag i
Gudrun Lundgren, Genes första fru, som bor i en liten lägenhet strax intill Stora Blecktornet, Genes palatslika residens i Stockholm. Billy åker hem till Gudrun. Hon har läst hans kommande bok. Den är lite annorlunda. Han har ändrat stil. Men det är en mycket bra bok.
- När Billy berättar för Lucy hur Gudrun beskrivit innehållet i Genes nya bok blir Lucy vansinnig. Hon menar att Gene stulit hela historien från henne. Hon ringer direkt till Eklunda. Och nu blir det svar. Både Anki och Gene är där.
- Billy blir förskräckt då hon ser Gene. Han ser ut som en gammal gubbe som går med mödosamma steg. Han är irriterad och är ännu ej helt klar med boken. Han vill inte höra talas om att han skulle ha använt sig av Lucys idé.
- Vid frukosten nästa morgon får de besök. Det är Ian Becker från spelklubben Drakblodet. Gene tar honom med in i biblioteket. Under tiden gör Billy ett försök att komma in i Sjöstugan som var Genes skrivarlya för att själv se manuskriptet. Men dörrar och fönster är noggrannt stängda.
- Gene som tycker att stämningen är tryckt bjuder in alla, även
Carl Fredrik Lejonsvärd, litteraturkritiker bor i trädgårdsmästarbostället, skriver en bok om Gene, att dricka te i Sjöstugan halv fem.
- Billy skickas iväg till Mariefred för att köpa chokladbiskvier, Carl-Fredrik till biblioteket för att hämta en bok och Ian till skogs för att skaffa ved. När Billy kommer tillbaka hör hon ett skott och hittar Gene liggande blodig utanfrö Sjöstugan. Billy ringer efter ambulans och snart är Gene på väg mot sjukhuset.
- Polisen kommer för en första undersökning och de inblandade samlas motvilligt och vresigt i köket för kvällsmat. Alla visar att de misstänker någon i gruppen.
- Det går inte att få besked om hur det är med Gene. När alla lagt sig smyger Billy ut för att ta hand om manuskriptet. Men där är Ian Becker som förklarar att manuskriptet förstördes redan i London. Gene hade lärt känna ett brottssyndikat i London och han vävde in en del av detta i sin roman. Därför tvingade kriminella honom att bränns manuskriptet (
men hur visste dessa personer vad boken innehöll. Det var ju alltid bara Gudrun som fick läsa boken innan den gavs ut!). När Gene kom tillbaka till Sverige försökte han skriva om boken.
- Nästa dag kommer två cicila poliser. Den ene heter
Karlsson. Lucy och Billy åker till Blecktornet. Billy åker hem till Gudrun och får reda på att hon har en kopia av Genes bok. Hon vill inte lämna den ifrån sig men Billy kan läsa den hos henne. Billy tillåts inte ta med sig boken men kommer överens om en signal som Gudrun ska ge om någon kommer.
- Sinalen kommer och Billy spurtar dit. Det är Anki som kräver att få manuskriptet men får ge sig när Gudrun påstår att hon inte har manuskriptet i huset. När Anki gått lämnat Gudrun över manuskriptet till Billy. När Billy kommer tillbaka till Blecktornet gömmer hon manuskriptet i en urna vid öppna spisen.
- På kvällen blir det långa dispyter om varifrån Gene fått idéerna till sina böcker, hur innehållet i böckerna ändrats varefter han gift om sig och antydningar om att det är fruarna som skrivit åt honom (
Ulla är inte Stiegs fru för inte!).
- Billy sover länge. På morgonen är urnan borta! En
Sir Charles Harrison anländer. Han är författare och skriver gärna biografier om kända kriminalförfattare. Gene ville att han skulle skriva hans biografi. Nu vill Sir Charles fotografera byggnaden där Gene bor. Billy kollar med sin chef i London som tycker att det är en bra idé. De åker till Eklunda där Charles tror att manuskriptkopian finns. Charles är mycket frågvis och han letar ytterst metodisk efter manuskriptkopian.
- Charles och Billy begrer sig till Beckers lägenhet i Mariefred. De träffar honom i en bokhandel. Becker känner igen Sir Charles som Bob som ofta varit gäst på Drakblodet. Billy letar förgäves efter manuskriptet i Beckers lägenhet.
- Carl Fredrik som är bra på brottshistoria försöker få igång en diskussion med Sir Charles, men denne visar sig helt ointresserad.
- Anki har tagit urnan till Genes första hustru Viveka eftersom den var hennes. Hon bor på godset Vinäs. Sir Charles vill genast åka dit. Billy kör. Men innan dess får hon ett telegram från Stockholm som hon stoppar i fickan oläst.
- Viveka är hemma och låter gärna Sir Charles fotografera. Sir Charles vill gå till jaktstugan eftersom urnan är där. Det blir en lång promenad i mörkret. När de kommer fram går Sir Charles för att hämta ved. Billy passar på att läsa telegrammet. Hennes chef skriver att Sir Charles kan omöjligen vara i Sverige eftersom han är allvarligt skadad efter en bilolycka! "Sir Charles" är en bedragare. När "Sir Charles" kommer tillbaka kan Billy inte dölja att hon nu vet. Han erkänner att han tillhör ett stort företag i London som besvärats av att svärtas ner i Genes bok. Becker dirver klubben för företagets räkning. "Sir Charles" kastar manuskriptkopian som han dragit fram ur urnan i elden. Då dyker Viveka upp med ett skjutklart gevär i handen. Lucy och Anki är också med. De hade fått information om att han vare en bedragare och ville rädda manuskriptet. Medan "Sir Charles" (Bob)bevakas börjar de tre damerna åter att beskylla varandra för att vara den som mördat Gene. Eftersom de inte får någon information från sjukhuset är de nämligen övertygade om att han är död.
- Då dyker plötsligt Ian Becker upp med pistol och avväpnar Viveka. Men Bob kastar sig över honom vilket bara resulterar i att den resoluta kvinnan Viveka står som segrare med båda vapnen. Men vad händer då? Jo, då kommer Gene livslevande in genom dörren. I släptåg har han en ung blond flicka. Gene har experimenterat med att skjuta sig själv, ett ofarligt skottsår som blödde mycket. Nu har han återhämtat sig mycket tack vare den vackra syster Inger som nu också ska hjälpa honom att skriva sin nya bok om bakterieodlingar, kanyler och giftiga mediciner. Det gamla manuskriptet kastar han nonchalant på elden!
(en bok som nästan överträffar Maria Langs böcker på gamla dar! Usel!).


till sidans topp