Ulla Trenter En gång är ingen gång 1977

 

Kerstin Franzén, 35 år fyllda, nyss återkommen till Sverige, ensam och eländig, har haft tur och fått jobbet på studion hos Harry Friberg, En trappgranne till henne heter Karin Östergren. Hon har en kärvänlig tax, Alexander. Karin är en omhändertagande typ och pratar oupphörligen. Hon har en son Leif, 39 år, en tystlåten och trumpen typ. Karin vill gärna para ihop honom med Kerstin. Leif har ett tryckeri, en firma han ärvt efter sin pappa. Karin tycker inte om att Leif är ihop med "slampan" Simone. En gång när Karin var i Leifs lägenhet för att städa, hittade hon en medaljong, en dyrbar sak, i guld.
- Nästa morgon står Alexander utanför Kerstins dörr och gnäller. Karin förefaller inte hemma. På kontoret är det jäktigt, chefen är i Finland, och kamrern har semester. När hon kommer tillbaka hem till Reimersholme ligger Alexander fortfarande utanför hennes dörr. Och Karin fortfarande inte hemma. Hon ger honom mat och tar ut honom en runda. Snart hittar Kerstin medaljongen i gräset och sedan gör hunden ett fynd i vattnet. Karin liggande död i strandkanten nedanför Anders Reimers väg men under vattnet. Kerstin alarmerar polis och ambulans.
- Nästa morgon får hon tag på Leif i hans lägenhet. Han tror att Karin snubblat över hundens koppel. Han vill gärna att Kerstin tar hand om hunden ett tag. Kerstin får en nyckel till Karins lägenhet.
- Nästa dag på jobbet ringer kriminalassistent Svensson för att ställa frågor. Hon berättar om medaljongen hon hittat. Hon blir chockad då hon förstår att Karin mördats. Sedan kommer han personligen för att hämta medaljongen. Hon får kvitto.
- Hon går till Leif som blir mäkta irriterad över att hon pratat med polisen. Han blir gladare då han får prata om sin båt. En äkta träbåt som han fått av sin far. Han är ofta ute länge på nätterna med Karin II.
- Sedan går hon ut med Alexander. Hon går runt Reimersholme. Tycker sig se Leif och följer efter honom på avstånd. Han går till sin båt. Sedan kommer en främmande man på motorcykel som Leif tycks ha väntat på.
- När Kerstin nästa dag äter lunch på en pizzeria nära arbetsplatsen träffar hon på Leif och Simone Rizzoli. Hon är vacker och trevlig tycker Kerstin som antar att Leif måste ha väl dolda kvaliteter som bara Simone uppfattar.
- På jobbet rapporterar hon för chefen, Harry Friberg. Snart har han också fått ur henne vad som hänt grannfrun. Han bjuder henne på Teatergrillen på kvällen så att hon kan berätta allt för "farbror Harry".
- Nästa kväll tar Harry Kerstin ut i sin båt för att "spionera" på Leif. Men när de träffar på honom visar det sig att han ingenting "har för sig" utan bara utövar en av sina hobbys som är att utforska Stockholms "undre värld", underjordiska gångar som funnits i historisk tid och inte är utforskade. Gamla källargångar i Gamla Stan.
- Kerstin går till Kungliga Biblioteket för att läsa en bok av A.M.Lund, Stockholms hemligheter. Han skriver om en gammal gång som gick från ett valv och slutade under Norrbro. Norrbro hade det stått på baksidan av det foto av Lovisa Ulrika som Kerstin hittat i medaljongen. Hon berättar detta för Leif som säger att han köpt både medaljongen och flera brev av sin kompis Jens Alander, en mångsysslare i konstbranschen, som hittat dem på ett antikvariat. Christer Åberg en annan kompis som brukade följa med ut i båten blev mycket intresserad.
- När Kerstin vattnar blommorna i Karins tomma lägenhet hittar hon en veckotidning med kungligheter iförda massor av ädla stenar. Leif letade efter en tunnel som skulle föra honom in i Skattkammaren!
- Harry ordnar en träff med slottsarkitekten. Där får de studera planritningar av slottet Tre Kronor. Inget spår alls någonstans av några hemliga gångar.
- Kerstin följer åter efter Leif när hon är ute med hunden. Nu går tar han bron in till Långholmen och går till Karlshäll. Där bor Jens Alander i ett hus. Genom fönstret ser hon också en tredje person. En prydlig karl med glasögon och slips. Ett fönster öppnas och hon hör röster. Jens har fått tag på en ritning på källarvåningen i slottet, med en prickad linje som slutar uppe vid Norrbro! Då börjar Alexander skälla och Leif får syn på Kerstin. Jens bjuder in henne och presenterar henne för Johnny Bladh. Jens vill visa Kerstin det bästa i huset. Alla går upp för vindlande trappor och kommer ut i en liten lanternin med ett räcke som bara når till knäna. Kerstin tycker att Jens knuffar henne och ett ögonblick är hon övertygad om att störta ner alla fem våningarna och krossas innan Johnny räddar henne.
- Leif ledsagar Kerstin hem. Då kommer plötslig Jens Alander springande. Han griper Leif i armarna som om han ville hindra honom från att slå på Kerstin. Även Johnny Bladh kommer springande. De följer alla med Kerstin hem.
- Väl hemma ringer hon Harry Friberg. Han ber henne att hålla sig helt undan gänget kring Leif för sin egen säkerhets skull.
- Nästa gång hon går ut med hunden får hon ett slag i huvudet inifrån syrenhäcken hon passerar. Hon faller omkull med ett sår i huvudet. Alexander är försvunnen. En ung kvinna hjälper henne. Det är Berit Eriksson som bor alldeles i närheten med sin sambo Göran Cederlund. Hon en vacker och kunnig fotomodell, han framgångsrik inom hovförvaltningen. De är inte intresserade av att prata om hemliga tunnlar.
- Alexander dyker inte upp trots att hon sätter upp lappar överallt. Hon träffar Leif som ovänligt ber henne lämna honom ifred. Några barn berättar att de hittat en hund död. Det är Alexander.
- Hon skriver ett kort för att informera Leif om att hans hund är död. Hon lägger det i tryckeriets brevlåda. Då far Jens ut med sitt plufsiga ansikte och hotar henne. Hon tar sig därifrån och sätter sig i sin bil för att köra en runda runt Djurgården för att lugna ner sig. Då kommer Simone och Johnny Bladh och propsar på att få åka med. De vill åka till Johnnys lägenhet. Han bjuder på kaffe och chokladbiskvier som han själv är mycket förtjust i. Simone dricker whisky hela tiden. Kerstin säger att hon tror att de planerar en kupp mot skattkammaren i slottet. Johnny försäkrar henne att idén är helt befängd och ber henne att inte sprida sina misstankar till andra. Simone blir allt fullare och Johnny ber Kerstin köra henne hem till Mosebacketorg. Där börjar Simone berätta om hemska saker som är i görningen. Men Leif är bara en bifigur som de andra utnyttjar. De andra är experter. De har stora väskor ute i hennes stuga i Tyresö. Simone somnar av all sprit hon druckit och Kerstin letar upp adressen till stugan i en skrivbordslåda. Då kommer Christer, han som var med Leif i båten. Det är hans lägenhet. Kerstin skyller på att hon letar efter tabletter åt Simone, som heter Solveig och är Christers syster, och går sin väg.
- Nästa morgon ringer hon Harry som inte verkar så intresserad av vad hon varit med om. Kerstin beger sig till Leif för att varna honom för de andra men han tror inte på mycket på vad Simone berättat. Men Kerstin får honom med till Simone för bekräftelse. Hon vill helst bara sova men de lyckas få reda på mer om var hennes stuga ligger. Leif och Kerstin åker dit. Stannar bilen och går till fots till den ensligt belägna stugan. Leif går till vedboden för att leta efter två resväskor som Simone beskrivit. Då hör Kerstin en bil starta. Samtidigt kommer Jens och tvingar henne in i huset och uppför en smal vindstrappa. In i ett litet trångt vindsutrymme utan fönster. Där sitter redan Leif, blodig om näsan. Han har tvingats dit under stiletthot av Christer. De får sitta där en lång stund och hinner bli både törstiga och kissnödiga. Då kommer plötslig någon rusande. Det är Harry Friberg! Med sig har han Vesper Johnson, polis. Harry hade tagit reda på adressen i telefonkatalogen.
- Jens Alander och Johnny Bladh använde sig av Leifs tryckeri för att trycka falska pengar. De hittade på båda karta och medaljong för att uppmuntra Leifs intresse att leta upp gamla hemliga gångar. Avsikten var att hålla honom borta från tryckeriet. Leifs mamma Karin tyckte inte om att Leif lät ljuset brinna i onödan i tryckeriet. När hon kom dit för en kontroll avslöjade hon vad de två höll på med och mördades därför.