Ulla Trenter Gästen Bonniers 1973 (1971) 202 sid

Jag, Harry Friberg, förbereder mig för att ingå äktenskap med "landets sötaste reklamexpert". Hon heter Astrid Smith, är reklamchef på NK och skild från Robert Smith som i förra boken mördades av sin andra fru den unga yoga-inspirerade mannekängen Annette som blandade metadon i hans chokladrullar.
När jag är nästan färdig med klädseln ringer en ung förvirrad kvinna på dörren. Hon vet inte ens vad hon heter men en blick i hennes väska avslöjar att det är
Ylva Margareta Vikström från Jönköping. En hotellnyckel i hennes ficka visar dessutom att hon bor på Grand Hotell. På väg till Rådhuset lämnar jag därför av henne hos portiern på hotellet.
Utanför rådhuset väntar mina två bröllopsvittnen, den berömda kriminalintendenten
Vesper Johnson och den lika välkände åklagaren Sylvester Bengtsson. Vigseln tog en och en halv minut, på Rådhustrappan tar Sylvester kort, halkar och blir skjuten.
Det blir ambulans och polis och i stället för en måltid på Operakällaren åker Astrid och jag direkt hem till hennes föräldrar,
Karl-Erik och Hedvig. Astrids 10-åriga dotter Lotta är med. Det blir en överdådig måltid och många gäster.
Bröllopsresan går till Grand Hotell eftersom min lägenhet var full av hantverkare som skulle har varit färdiga med ombyggnaden. Vi äter en liten supé och har det bra. Då ringer Ylva på dörren. Hon försöker övertyga oss om att någon som heter Axel ligger död. Det är riktigt att
Axel von Linden bor på rum 531 och tillsammans med portiern hittar vi hans döda kropp med ett knivblad i ryggen.
Nästa morgon ringer Astrids kusin
Gustav Markusson)från Göteborg och påstår att jag lovat honom information om något kriminalfall eftersom han tänkte skriva en deckare.
Vi beger oss till sjukhuset för att se till Sylvester. I hissen när stöter vi bryskt ihop med en
direktör Borglund. Sylvester har haft tur och kommit undan med ett ytligt köttsår. Den enda person kan kan tänka sig ha velat döda honom är en samhällsvådlig gangster, Kenneth Sordin, som just släppts ut ur fängelset.
Anna Månsson från Anderslöv checkade in på hotellet och lämnade det hastigt.
En distingerad och lågmäld Kenneth Sordin kommer på besök ledsagad av sin livvakt
Bronzo, alias Erik Jansson f d boxare.
Axel von Linden är en rik man, agent för Oertler & Co i Schweiz, gift med Vivica von Linden, godsägardotter.
När vi är tillbaka på hotellrummet får vi snart besök av Ylva. Nu minns hon allting. Hon har en bouitique i Jönköping som heter Ylvette. Axel är hennes vän sedan lång tid. De gör resor tillsammans. Han har andra kvinnor också som t ex
Maj Borglund, maka till den rike byggmästaren. Axels avsikt var att anlita mina tjänster som privatdetektiv. På samma lapp där han skrivit mitt namn finns också namnet Anna Anderslöv, Kungsklippan 59. Astrid och jag tar en taxi dit men den adressen existerar inte.
Sylvester vill att jag tar kontakt med Kenneth Sordin som har information att lämna men inte till en snut. Astrid och jag blir bjudna på middag på hans fina gård vid Orlången i Huddinge. Där är också Bonzo och en ung flicka Ann-Charlotte.
Vi besöker Sylvester. Han tar en teori om att det kan handla om prostitution. En flicka,
Yasmine Jeppson kan veta en del. Jag går för att besöka henne. Hennes ställe ligger på Kammakaregatan. En finska, Sirkka Tuominen, bor där.
Lotta har lurat sig iväg från mormor för hon vill bo på hotell och jaga bovar. Till hotellet kommer också Kenneth Sordins chaufför med ett papper, en fotostatkopia på ett brev från "Torsten". Strax därefter upptäcker vi att Lotta är borta. Oron blir stor då hon inte står att finnas någonstans på hotellet. Är hon kidnappad av Sordins man? Senare ringer Bronzo och undrar om vi kan hämta den besvärliga flickan. Hon hade helt enkelt gömt sig i bilen ut till Orlången och där ställt en massa frågor. Hon hade också hittat Axel von Lindens namn på ett papper med en massa siffror på. Axels spelskulder?
Jag åker till Göteborg i ett tjänsteärende. Vem hittar jag på en restaurang om inte en gråtande Maj Borglund. Hon är förtvivlad över Torstens lögner och vill flytta hemifrån. Och hon har hjälpt honom med att ljuga för att skaffa honom alibi. Sanningen är att han mycket väl haft tid att skjuta Sylvester.
På mitt hotell får jag besök av Astrids kusin, redaktören Gustav. Han berättar om sin plan att göra Viveca till mördaren i sin bok.
På vägen hem gör jag en avstickare till Lindhult i Småland där den mördades änka Viveca bor. Hon visar mig några kopior av korta brev hon hittat i sin mans pärm. Breven är skrivna till "R" och handlar om pengar och hot att skvallra för Sylvester.
(Eftersom där nämns "andel" och "R" tror jag att breven är skrivna till Gustav. Han berättade en gång att han irriterades över Axels ovana att använda öknamn. Gustav kallades "Reservgeneralen" och han snålar med "andelarna". Det är Gustav som har hand om flickorna och prostitutionen. Axel vill ha större andel av inkomsterna annars eftersom han "tar riskerna" och hotar att annars ta kontakt med Sylvester B. Så Gustav är djupt inblandad - det är därför han låtsas skriva en bok, han vill vara underrättad om hur fallet framskrider - men är kanske inte mördaren. En mycket intressant vinkling från författaren!)
Svensk Damtidning har ringt upp Astrid för fotografering av henne i brudklänningen
(Detta är väl falskt, Astrid ska nog röjas ur vägen. Kanske var skottet utanför rådhuset ämnat för henne!?).
Vesper blir naturligtvis mycket intresserad av brevkopiorna. Det är också Jan-Olov Lindman som utreder aktiesmuggling. (P g a oron på den svenska arbetsmarknaden står svenska aktier lågt i kurs utomlands. Man tjänar bra med pengar på att köpa dem där och sälja dem dyrare i Sverige vilket var förbjudet 1971)
Vi går gemensamt till en adress som en som heter
E. Johnson lämnat vid flera aktieförsäljningar. Lägenheten ser obebodd ut. Ett tjockt kuvert ligger nedanför brevinkastet. Kuvertet innehåller aktier.
Jag hinner göra en del arbete på firman vilket gläder min utomordentlige kamrer
Hampe Hymling.
Äntligen kan vi flytta hem till min ombyggda lägenhet. Astrid åker för att hämta hem Lotta. Då kommer Gustav på besök. Han beser lägenheten. Vi diskuterar hans deckare. Jag börjar göra vissa antydningar. Detta får honom att gå och hämta sin portfölj i tamburen. Men han förekoms av Lotta som hittat en "leksakspistol" i portföljen och nu låtsat skjuta med den. Ett skott går av. Gustav kastar sig över mig och försöker strypa mig. Astrid räddar mig genom att slå Gustav i huvudet med hans egen bröllopspresent, en bastant vas. En polis är plötsligt där. Han har skuggat Gustav sedan denne gjorde ett besök i E. Johnsons lägenhet. Gustav grips och erkänner allt. Han arbetade på handelssidan i Göteborgs Nyheter och fick god översikt över aktiemarknaden. Han använde Axel för att köpa aktier i Schweiz. Axel var inte nöjd med fördelningen av vinsten och hotade med att avslöja affären för Sylvester. Gustav mördade då Axel. Innan han dog ljög Axel om att Sylvester redan visste allt. Därför skulle han också dö.
till sidans topp