Ulla Trenter - Inger Jalakas
Lustmord 1999

 

Boken är en novellsamling med två noveller skrivna av Ulla Trenter och resten av Inger Jalakas.

Hotell är till för att vila (Trenter) (7-58)
Kerstin Melinder tar taxi till Broutställningen i Limhamn. Hennes spontana åsikt om att bygga en bro mellan Skåne och Köpenhamn är "Fy faan!" (9). Efter en stund upptäcker hon Gustaf Hammelsson, som hon för evigheter sedan träffat på ett israeliskt läger i Mellanöstern och pladask fallit för. Han är 25 år äldre än Kerstin och plötsligt hade han bara försvunnit. Hon går fram till honom. Då får hon ett våldsamt slag i huvudet och förlorar medvetandet.
- Henry Fröberg, vår gamle käre vän fotograf Harry Friberg som nu blivit 80 år, stiger av X2000-fåtöljen på Malmö Central. Vi låter honom berätta fortsättningen själv:
- Jag har fått en resa i 80-årspresent och den har jag använt för att åka och besöka min vän Wilgot Johansson (Vesper Johnson) som under många år varit kriminalchef i Stockholm. På perrongen stöter jag ihop med en ung kvinna. Vi tappar båda våra väskor. Hon heter Louise Wallin och jag ledsagar henne chevalereskt till Hotell Baltzar, där vi båda bor. Jag får Nobelrummet, där flera Nobelpristagare bott. Efter en kort middagslur ringer Wilgot. Han vill hämta mig om 30 minuter. Jag vill byta om men upptäcker att jag fått fel väska. Det är Louise Wallins väska jag fått. Hon bor på tredje våningen. (åter)
- Snart sitter Wilgot och jag på Sturehof. Det blir raggmunk till förrätt och kalvrygg till huvudrätt.
- Åter på rummet upptäcker jag att min väska är tillbaka.
- Vid frukosten får jag sällskap av Kerstin Melinder. Jag känner ganska väl hennes faster Harriet Melinder. Se Stieg Trenter Tolfte knappen där Harriet Melinder beskrivs som "en rank och fräsch flicka". Kerstin vill berätta vad som hände henne på Öresundsutställningen. Medan hon berättar dyker Louise Wallin upp. Med henne är Gustaf Hammelsson som jag ber om en pratstund. Han berättar att han är utbildad för att döda och inte kunde hejda sina reflexer när Kerstin rörde vid honom bakifrån.
- På eftermiddagen tar jag en promenad i Malmö. Jag upptäcker snart att jag är skuggad. Jag utmanar honom och kan avslöja att personen var med på samma tåg från Stockholm som jag. Jag går in på Kockska krogen och slår mig ner. Då kommer Gustaf Hammelsson och jag inventerar honom på lunch. Han berättar då att han fått i uppdrag att titta närmare på ett gäng terrorister från Stockholm. De misstänks för att vilja spränga Öresundsbron. Först hade han trott att jag var en av dem! Nu har han avslöjat några namn och kan åka tillbaka till USA. Han går på toaletten en lång stund. När han kommer tillbaka dricker han girigt ett glas vin och faller till golvet i häftiga kramper. Hans vin luktar cyankalium. Snart är polis och ambulans på plats.
- När jag är åter på rummet går jag igenom vad som egentligen kan ha hänt. Då kommer Louise Wallin. Hon försöker pumpa mig på vad jag fått reda på av Gustaf Hammelsson. Sedan är det dags för mig att äta med Wilgot Johansson på Romans krog. Kerstin Melinder är där och vi bjuder henne till vårt bord.
- När vi är tillbaka på hotell Baltzar lurar jag iväg receptionisten för att ta nyckel till Louise Wallins rum och gå dit. Wilgot vaktar i receptionen. När jag letar efter Louise Wallins väska kommer den nyfikna Kerstin Melander in och strax efter henne Louise Wallin. Bakom henne en stor karl med vårta på kinden. Det är kyparen på restaurang Årstiderna. Han hotar Kerstin och mig med en stor pistol. Kerstin smiter in på toaletten utan att träffas av den kula han skjuter efter henne. Du dödade Hammelsson säger jag. Nej, säger han, jag gjorde ett misstag, jag tog fel glas. Det var jag som skulle mördas för att jag visste för mycket. Han säger att en trevlig, grå Samsoniteväska ska ställa till ett sensationellt fyrverkeri på Öresundsbron om några timmar. Då slås dörren upp och tre poliser i skottsäkra västar rusar in följda av Wilgot.
- Kerstin och jag sitter i Wilgots eleganta våning allra högst upp i ett hus vid Gustav Adolfs torg i Malmö. Han bjuder oss på en piemontisk anrättning. Wilgot berättar efter måltiden att terroristerna blev misstänksamma då jag tog Louises mördarväska på centralstationen.

I denna novell som verkligen är värd att läsa främst därför att Harry Friberg och Vesper Johnson för första gången framträder i sin rätta ålder. Det är tydligt att Ulla gör ett sista försök att bli av med sin avlidne man Stieg Trenters fantasiskapelse (?) Harry Friberg som förföljt henne genom hela hennes skrivande av deckare. Hon har gjort försök att skriva utan att han var med men det har aldrig blivit bra resultat. I hennes senaste böcker har han ofta endast vilat över händelserna som en osynlig ande men till sist alltid kommit med under den sista avslutande måltiden då alla intrigens lösa trådar nystas upp, ofta tillsammans med Vesper Johnson. I detta sitt sista försök att göra sig av med honom griper ödet in medelst förväxling av glas och kaliumcyaniden hamnar i en annan persons glas. Terroristexperten Gustaf Hammelsson offras för Harry Fribergs skull. Lustmordet slår fel.

Brutna löften (Jalakas) (59-89)
Attentat av militanta danska kärnkraftsmotståndare. Kommissarie Peter Bläck får problem. (Sjöwall - Wahlöös Martin Beck). En demonstrant dör i cellen. Kommissarie Nils Paulsson i Malmö är helt klar över att det handlar om en olyckshändelse. När även rikspolischefen Martin Wildén som skickat Peter Bläck till Skåne håller med om detta och förbjuder Peter Bläck att röra mer i fallet känner denne sig äntligen "redo att bli pensionär".

Tio dagar som skakade Skåne (Jalakas) (91-142)
Kommissarie Knut Velander (alias Henning Mankells Knut Wallander). Velander träffar Anastasia Nitjeva via en kontaktannons. Han är polis i Lund. Hon bor på hotell Baltzar i Malmö. De utsätts båda för attentat, för mordförsök.
Han lider av astma, övervikt - kontorsstolen knäcks under honom, hans gamla bil fungerar inte. Han somnar hos Anastasia.
- Spritsmuggling är det stora problemet. Det är polackerna som är bovarna. Attentaten är en uppgörelse mellan polackerna.
Kalle Jönsson på Cosy Corner är nervös. Han köper smuggelsprit av ett polskt par som heter Wyborowa bosatta i Sverige. Mannen hittas misshandlad och avrättad. Makan är "Anastasia" som lurat skjortan av Knut Velander. Hon lockar ut honom på Limhamnsfältet för ett möte. Dimman ligger svår och tung och sedan "Anastasia" försökt skjuta honom låter hon honom i stället dö av sin astma. Ventolinesprayan som han hade i fickan har han tappat. Han slutar sitt liv kvävd till döds på en lerig gräsmatta i dimman. "Så meningslöst".

Hämnden är ljuv (Jalakas) (143-180)
I "Hämnden är ljuv" tar Inger Jalakas nästan död på kriminalkommissarie Åke Sommar (alias Åke Edwardssons Erik Winter) som är kommen till Malmö för att förföra unga kvinnliga poliser och ta sig an den kriminella motorcykelvärlden. Han splittras i småbitar när en bomb utlöses. Han överlever men flera organ skadas särskilt de som är en förutsättning för förförelser.

Bro, Bro Breja (Trenter) (181-216)
Här är det Ulla Trenters uppgift att göra sig av med Olof Svedelids legendariska polisfigur kriminalinspektören Roland Hassel, som redan i Svedelids första bok "Anmäld försvunnen" (1972) under 15 sidor utsätts för rena våldspornografin som slutar med att Hassel invirad i en presenning sänks ner i stelnande betong.
Här uppträder "Poppel " i jagform:
- Jag får ett telefonsamtal från Mikael Karlsson, som den där augustikvällen lät mig sticka ifrån en galen mördare. Nu vill han ha min hjälp i gengäld. Jag ska komma till flygbåtarna omedelbart. Jag är ganska missnöjd eftersom jag sparkats ut från span i Stockholm efter en omorganisation. Nu sitter jag i Malmö med uppgiften att organisera hundavel och hundutbildning.
- Jag hittar Mikael Karlsson i en klunga människor som just äntrar båten. Samtidigt hör jag steg bakom mig och får ett slag över hjässan som gör mig medvetslös. Biljettförsäljaren väcker mig med en hink vatten och säger att en man utan ett hår på huvudet men med ett ärr nedanför vänstra örat kallat på hjälp. Det låter som
Affe Ström, Affe Kula kallad, ett skadedjur som normalt verkar i huvudstaden. Jag tar en taxi tillbaka till polishuset och min granne där Sture Bengtsson. Han vet att Affe Ström synts till i Malmö möjligen för att verka i samband med invigningen av Öresundsbron några dagar senare. Han bor på hotell Baltzar. Jag går dit. Ströms gamla flamma Ylva har ett rum där. Jag går dit. Där är också Affe Kula gömd i badrummet. I handen har han en pistol av grov kaliber. Han säger att ingen kan döma honom för att han slår mig sönder och samman för att jag brutit mig in och försökt våldta Ylva. Han vill veta vad de smarta snutarna i Malmö räknat ut. Jag blir rejält misshandlad, men det är jag van vid, innan Sture Bengtsson kommer med pistol i handen. Med Ylva som sköld backar Affe Kula mot fönstret och hoppar ut. Jag körs till MAS.
- Redan nästa dag är jag tillbaka på jobbet igen. Jag är en tuff polis. Plötsligt kommer jag på att jag känt igen Louise Wallin som var med i den terroristgrupp som tänkte spränga Öresundsbron för ett år sedan, de som inte ville att Sveriges tyngdpunkt skulle flyttas från Stockholm till Malmö. Hon bor på samma hotell som yppiga Ylva och avskyvärda Affe. Vi väntar ut henne och får en pratstund med henne. Men hon vet inget om den skallige Alf Ström. Då kommer plötsligt Bertil, portieren, springande. Han har hittat det misshandlade liket av Mikael Karlsson. Bengtsson vet att han för några år sedan lämnade den breda, kriminella vägen och nu ägnar sig åt alternativt odlade grönsaker. Han var i Malmö för att tala med en annan odlare, Gunnar Johannesson, kallad Gurkan. Denne bor nu i ett krypin vid Möllevångstorget där han har bra utsikt över alla grönsakerna. Jag gör ett hembesök hos honom. När jag frågar om det var han som dödade Mikael Karlsson börjar han stamma och ut ur köket kommer Affe Kula, följd av Louise Wallin. Affe Kula med en grovkalibrig pistol i handen. Louise Wallin säger att vi måste stoppa Öresundsbron för med den blir Malmö och Köpenhamn en storstad, en stormakt. Och Stockholm kommer att reduceras till en landsortsstad utan betydelse. Jag blir kloroformerad och bunden. Jag vaknar i ett badkar. Dörren är låst och fönstret är minimalt. Men jag lyckas befria mig och sedan tränga ut genom badrumsfönstret. Jag tar en taxi till Broinvigningen. Där rusar jag igenom avspärrningarna. En kvinna lämnar in en väska i en bil. Hon är förklädd men jag ser att det är Louise Wallin! Ta fast henne skriker jag och hon avlossar några skott mot mig innan vakterna övermannar henne. Jag rusar fram till bilen rycker upp dörren och tar ut väskan. Jag faller och min armbåge träffar den ena låsknappen. Explosionen blir våldsam.
- En månad senare när jag blivit hopsydd får jag besök av Sture Bengtsson. Han berättar vad som hänt. Jag hade lyckats spränga den ena pylonen och två högbrosektioner. 17 EU-kommissionärer hade fallit 57 meter ner i havet och drunknat. Många andra hade omkommit eller allvarligt skadats. Bengtsson säger att jag måste söka ett annat jobb. Mitt senaste uppdrag lyckades jag inte särskilt bra med. Men att vara torghandlare var inte heller ett dåligt alternativ.