Ulla Trenter Påfågeln Bonniers 1969 194 sid

Jag, Harry Friberg, är på Skansen med den lilla flickan Anna Buongusto, dotter till "Kungens lilla piga"! Jag ska träffa intendenten Bengt Håkansson för att diskutera en annonskampanj för Skansen. I sjölejonbassängen hittar vi en man som badar! Det är Maurice Nordin, svenska folkets senaste TV-idol, ansvarig för Helgdagskväll från Högloftet. Det är en varm sommardag och han behövde svalka sig, säger han. Men varför badade han med kläderna på och portföljen i handen? Vi går till Gula Längan där vi träffar Bengt och hans fru Alice.
Några månadfer senare bjuder Bengt in mig till en fest på Gubbhyllan på Skansen. Det är en kall och regnig novemberdag.
Jag blir påmind om att jag för 19 år sedan tog ett foto för studenttidningen av den trio som är på festen; Alice, Maurice och
Torkel Wahlund som är forskare på FOA. Alice jobbar som forskningsassistent. Där är också Maurice' fru Signe Nordin som är byrådirektör i Socialstyrelsen. En mannekänglång och söt brunett är Marianne Winge, Skansens nya PR-tjej. En mindre välvårdad tonårstjej tränger sig fram och skäller ut sina föräldrar Signe och Maurice för att vara förrädare och reaktionära. Det är dottern Rosa Nordin.
Dit kommer också den pensionerade kaptenen i reserven, riksdagsmannen för högerpartiet,
Ansgar Lindman. Margareta Gyllencranz är en dam i 50-årsåldern. Hon är chef för Skansens kulturhistoriska avdelning.
Sent på kvällen går alla som är kvar hem till Håkanssons villa för vickning.
Oförskyllt får jag del av ett samtal där Alice klagar på att Maurice tröttnat på henne.
Nästa morgon åker jag tillbaka till Skansen för att hämta mitt paraply som jag glömt. Det är låst hos Håkanssons men snart finner jag en stor skara människor samlade kring sjölejobassängen. Maurice ligger drunknad på bottnen.
Kriminalassistent
Persson vill veta vad som hänt.
Alice blir förtvivlad när hon får dödsbudet. Marianne liftar med mig därifrån. Hon påstår att Alice länge varit otrogen med Maurice och att Bengt vet om det.
När jag kommer till Sudion får jag ett telefonsamtal och en order att inköpa ingredienser till en gourmetmåltid. Precis efter hemkommen dyker
Vesper Johnson upp. Han stänger in sig i köket och en timma senare njuter vi båda av en delikat gratäng gjord på kalvkotletter.
Obduktionen visar att Maurice inte har vatten i lungorna. Han var alltså död när han hamnade i vattnet.
Jag går till Röda Längan för att träffa Marianne. Vi tar oss till Kronbergs ateljé, där Marianne säger sig ha sett Alice och Maurice tillsammans. De överraskas av en ilsken Torkel som tycks leta efter något. När han försvunnit hittar vi ett skissblock med ett antal märkvärdiga, ofärdiga påfåglar.
Margareta Gyllencrantz blir arg för att vi tagit blocket.
Hos Bengt Håkansson kan Alice vittna pm att det är Maurice som ritat påfåglarna.
Signe Nordin ber mig komma. Hon vill visa hur deras våning genomsökts. Och det har hänt tidigare också.
Bengt Håkansson är orolig. Alice har försvunnit. Av anteckningar på telefonblocket härleder jag att hon tagit flyget från Bromma till Ängelholm och därifrån till Helsingör där hennes mor bor. På väg till Köpenhamn på en tjänsteresa gör jag därför en avstickare och träffar både Alice och Torkel! Alice har lämnat Stockholm för att tänka igenom sin situation och Torkel kom ner på hennes enträgna bön om hjälp och tröst. Hennes mamma, fru Mattsson menar att den som mördat Maurice är den person vars pengar han slösat med!
I Köpenhamn träffar jag
Anders Lindén, en journalist på Aftonkuriren i Malmö. Han tror att Maurice mördats därför att någon avslöjat att han arbetat med ärekränkande avslöjanden under signaturen Argusson i Aftonkuriren.
Jag kommer hem och snart är det dags för en Amerika-resa. Men den är nära att få ställas in. När jag ska hämta bilen i det underjordiska garaget blir jag nedslagen ochmedvetslös. Jag räddas turligen av min trogna kamrer
Hampe Hymling.
Vesper Johnsson är förtvivlad. Han har låtit någon stjäla "påfågelsblocket".
Ansgar Lindman bjuder mig på lunch på OrdensSällskapet. Han vill erkänna att han haft ett "hemligt" förhållande med Margareta Gyllencrantz i flera år trots sitt äktenskap i sin valkrets i Småland. Maurice kom dem på spåren och hotade att avslöja allt för Argusson.
Sedan blir det middag med Marianne. Sedan följer jag med henne till Skansen. Det är Lucia och överallt är det som i "Jultomtens verkstad". Vi går till Alice som har glöggbjudning i Gula Huset. Rosa Nordin berättar för mig att det är hon som tagit "påfågelblocket". Hon ville ha ett minne av sin pappa. Vi kommer överens om att hon ska ta med blocket till julmarknaden nästa dag dit jag ska komma klockan ett. Jag är där något försenat och hämtar Anna Buongusto. Jag blir försenad så Signe Nordin menar att hennes dotter inte velat vänta på mig utan gått för att leta upp mig. Någon har lurat henne till Varggropen. En falsk tomte. Jag jagar honom och Rosa och får påpasslig hjälp av Vesper Johnson. Den falske tomten är Ansgar. Efter gripandet träffas Marianne och Vesper hemma hos mig. Det blir avocados, räkor och Sancerre-vin. Vesper berättar att Ansgar Lindman avlagt full bekännelse. Han mördade Maurice Nordin för att undgå fortsatt penningutpressning. Lindman finansierade Wahlunds forskning. Han krävde 67 % och han ville släppa ut bedövningsmedlet innan det var tillräckligt utprovat. Maurice hotade att avslöja dess förhållanden. Blocket var Maurices kassabok.
till sidans topp