Ulla Trenter Rika barn leka häst 1983

 

Jag, Ulla är på ett gardenparty på Strömma gård i Södermanland med Harry Friberg. Han känner Vanda Strömberg, ägaren av Strömma gård. Där finnns också Marcus och Terèse Sterner som tillbringar vintrarna i Schweiz och Vandas son Harald med sin unga fästmö Sofia. Godsägare Gabriel Odenhielm med sin fru Mona och barnet Camilla. Mona har folkviseblont, rakt hår. Camilla är svarthårig. Jag kommer i håg när både Vanda och jag låg på sjukhuset samtidigt, båda för problem med gallan, då kom Vandas dotter Mona på besök och hade med sig den helt ljushåriga dottern Camilla. Det barn jag hörde kallas Camilla idag måste vara någon annan. Jag pratar med Harry som skyller på solsting.
Edith och Ferdinand Johnson från Stockholm, bilförsäljare, intresserad av hästar, spelar och är delägare av Royal Ascot, en synnerligen fin hingst.
- Innan middagen går vi för att titta på Putte, Royal Ascot, i paddocken. Det är Hingstföreningen Royal Ascot, Vanda, Harald, Marcus Sterner och Ferdinand Johnson, alla hästägare. Harry vill också vara med och detsamma gäller mig.
- Efter middagen, vid kaffet med biskvier som jag älskar, kommer Anna och ropar förtvivlat att Royal Ascot är borta. Stallförman Axel Månsson tillkallas.
Pia Andersson, en ung praktikant är ute med Janne Nylén. Vi letar överallt. Det hjälper inte, den värdefulla hästen är borta..
- Nästa dag hör Åke Ferngren av sig. När hans son kom hem vid ett-tiden på natten saknades en hästtrailer. På morgonen var den åter där.
- Vanda ringer mig och berättar att Putte är kidnappad. Ägarna ska ha ett möte och hon vill att jag och Harry är med. Där är Marcus och Terèse Steiner med sin advokat Björn Fält, Harald med sin vackra, rödhåriga Sofia, Ferdinand och Vanda. Vandas förslag är att Harry ska åka runt och låtsas fotografera hästar i alla stall i Sörmland för att göra en hästkalender och då samtidigt leta efter Royal Ascot. Harry accepterar motvilligt. Han vill ha med mig för att skriva bildtexter.
Vanda föreslår att Harry åker till Odensta och vänder sig till Gabriel som är sekreterare i Föreningen Sörmländska hästvänner. Han har en medlemsförteckning. Jag hittar dit och kör honom.
- Där ser jag en ljuslockig Camilla som inte förefaller ha varit på gardenpartyt på Strömma gård. Vem är barnet Odenhielms visat upp där? Jag blir också mycket förvånad över att hitta "syster" Ing-Marie när vi ringer på. Hon är den sjuksköterska som tog hand om mig på sjukhuset. Hon är där med sin man Jan-Eric Bohlin. Harry presenterar sitt "kalenderprojekt" för Gabriel som är intresserad och lånar honom medlemsförteckningen.
- Vi åker runt och ser oss omkring i många hagar och stall. Till sist åker vi till Ferngrens och låter den 16-årige sonen Olle berätta.
- När vi kommit hem till Mariefred (till Kalkudden?), där jag och Harry bor tillsammans med barnen Johanna och Cilla och får vi besök av herrskapet Sterner. De vill prata om hästen. Marcus har en hypotes om att Ferdinand håller på att ordna så att hästen säljs tillbaka till ägaren och vara samägare. Det skulle ge mer pengar. Men Vanda och Harald är emot. Harald tror att han ska få sina ston betäckta.
- Nästa dag fortsätter vi vårt letande men utan att hitta något misstänkt. Vi åker till sist till Lenninge, till Haralds gård. Harald berättar att i närheten av Odensta där Gabriel bor finns en annan gård som heter Ödegärde och som Bohlin köpt av Gabriel för att ha som lager för billig textilimport från Sydostasien. Det berättas att en gång bodde där en man som fann sin hustru död, misshandlad och våldtagen då han kom hem. När han rusade iväg för att hämta hjälp fick han en hjärtattack och dog. Mördaren hittades aldrig. Flera personer säger att Ödegärde-mannen går igen. Hans spökar och det skrämmer hästarna.
- Nästa dag vill jag att vi åker till Ödegärde och vi hittar snart dit. Ladan är förfallen, men häststaketet är helt och det finns ett hus. Vi ser något ligga i hästhagen. Det är Jan-Eric Bohlin, Ing-Maries man. Han har ett fult sår i huvudet, som om han sparkats av en häst. Det tycks inte finnas någon telefon så därför kör vi in till Stallarholmen (som ligger nära båda Mariefred och Strängnäs) för att ringa efter ambulans och polis. Sedan åker vi tillbaka. Då är emellertid kroppen borta, så vi är förvirrade och snopna när utryckningsfordonen anländer. Det är poliserna Anders och Göte och ambulansmännen Bengt och Bosse. De är skeptiska till våra berättelser om Ödegärde-mannen och spöken men när jag hittar en hästsko som Harry påstår har blodspår blir intresset ett annat. Nu ordnar vi en improviserad skallgångskedja för att leta upp den svårt skadade mannen. Plötsligt kommer Gabriel i sin stora blåa Volvo. Han vet var nyckeln till huset är så att vi kan söka också där. Där hittar vi Jan-Erics bil i garaget. Då gör vi en ny letning och nu hittar vi hans döda kropp i vattnet till en liten sjö i närheten av en förfallen brygga.
- På fredagen hör kidnapparen av sig. Han har ringt hem till Ferdinand Johnson och vill ha en miljon i tusenlappar i en plastkasse från Rodier, den fina klädbutiken. Han ska ringa till Ferdinand kontor på söndag förmiddag och tala om hur pengarna ska lämnas. Vanda vill att jag och Harry är med på kontoret.
- Där är förutom Ferdinand, Marcus Sterner och advokaten Björn Fält. De är överens om att bara betala ut 100000 kronor. Snart kommer ett telefonsamtal som uppmanar Ferdinand att gå till Centralen och byta sin Rodierkasse med en annan persons. Vi följer alla med för att på avstånd övervaka transaktionen. En kort och fyrkantig karl dyker upp och nappar åt sig kassen med pengarna. Jag försöker följa efter honom men förgäves. Lika illa för de andra. Ferdinand kan bara ge ett vagt signalement. Jag åker hem med tunnelbanan till Fridhemsplan. Då kommer Ing-Marie ut från toaletten och jag får för mig att det är hon jag sett som utpressaren utklädd till man!
- Jag ringer till Harry i studion. Han är skeptisk men vill bjuda mig på räkor i studion. Då ringer Vanja och säger att Putte är hemma och går ute i paddocken.
- Vi blir ganska snopna men Harry föreslår att vi ska åka till Jan-Erics kontor där vi träffar hans personal, sekreteraren Siv Jansson och Marie i receptionen. Både tycks uppriktigt sorgsna över sin avhållne chefs död. De berättar att han bor i Strängnäs. Sedan går vi till Operabaren där Harry träffar en skvallerkrönikör, Lena, för att få information om Jan-Eric Bohlin. Det tycks inte finnas särskilt mycket ofördelaktigt att veta om den mannen. Harry ringer till sin studio och får reda på att kriminalen i Stockholm vill träffa honom.
- Vi visas till kriminalintendenten Vesper Johnsons rum. Men det är kriminalassistenten Erik Bergkvist som frågar ut oss om hur vi upptäckt Bohlin i hästhagen. Vesper är irriterad över att Harry och jag tagit polisens roll i samband med penningöverlämningen.
- Sedan åker vi till Bohlins villa i Strängnäs. Ing-Marie erkänner att hon varit på Centralen. Hon berättar om hur Jan-Eric inte bryr sig om familjen utan bara vill övertyga sig själv och andra om vilken kvinnokarl han är. Han har haft erotiska affärer med Vanda, med den unga läkarsekreteraren Sofia Antonsson som är sambo med Vandas son Harald och med Terèse Sterner. Men hon har inte mördat honom. Däremot är hon övertygad om att en kvinna gjort det.
- Vi åker ut till Ödegärde för att leta ledtrådar. Harry lyckas lirka upp hänglåsen och då upptäcker vi en bekväm sängkammare. Var det här Jan-Eric umgicks med sina älskarinnor? Vi tittar också i hästhagen. Då kommer en flicka ridande och frågar om vi letar efter bagen. Den finns på Odensta. Vi åker dit och flickan lämnar över den och får en rejäl hitteslant som gör henne alldeles röd om kinderna. Den marinblå strandbagen är köpt i Genève. Sedan går vi in till Mona. Hon är helt upprörd. Gabriel är anhållen. Polisen har hittat människoblod i en av transportvagnarna. Mona är säker på att Gabriel är oskyldig till mordet.
Däremot är det sant att Mona och Ganriel har haft Royal Ascot i hagen i Ödegärde. Med bläsen övermålad för att undgå upptäckt. Det var Jan-Erics idé att stjäla hästen. Han var trött på skatterna i Sverige och ville flytta till Schweiz och öppna ett slags vårdhem. Han behövde startkapital. Han övertalade Gabriel att vara med. För att ha en hållhake på varandra så bytte i barn, ljus Camilla mot mörk Camilla. Ing-Marie stal Vandas nycklar när hon låg på sjukhus. Men en kopia hämtade Gabriel Royal Ascot ur stallet. Han använde Ferngrens trailer.
- När Gabriel senare kom till hagen hittade han Jan-Eric död i hagen. Han körde då först iväg hästen för att sedan återkomma och flytta kroppen till bryggan.
- Hela sällskapet samlas i matsalen på Strömma. Medan de diskuterar huruvida hela kidnappningshistorien nu kan glömmas när pengarna har kommit tillrätta kommer Vesper Johnson och Erik Bergkvist från Stockholmskriminalen. Harry ställer en utmanade fråga till Marcus Sterner, som blir förolämpad och lämnat sällskapet. Vesper och Bergkvist följer emellertid efter honom och han lyckas inte fly i sin bil.
- Nu är vi samlade i Vesper Johnsons nya lägenhet på Högbergsgatan, nära Katarina kyrka. Vesper berättar: Terèse Bohlin skulle träffa sin älskare Jan-Eric Bohlin på Ödegärde. Marcus följde efter med sin bil. När han kom fram såg han inte sin fru men väl Jan-Eric utanför hästhagen. Jan-Eric bara skrattade åt beskyllningarna vilket gjorde Marcus rasande och han slog ihjäl honom med en stor skiftnyckel.