Ulla Trenter Slottet Bonniers 1972 202 sid

Jag, Harry Friberg, och min fru Astrid får hem en gammal sekretär köpt på auktion. Där finns lönnfack. Ett innehåller en gammal karta över en ö i Mälaren, Björnholmen och en ring gjord av en flätad hårlänk. Detta gör mig nyfiken och jag tar färjan dit sedan jag konsulterat en vän och antikvariatsägare, Lennart Olofsson. Det är familjen Koch som bor på ön. De är Emil och Emma Kochs barnbarn.
I "Stora Villan" bor systrarna
Aagot och Minna Koch. Hushållerskan och tidigare barnjungfrun Svea för ett hårt regemente. Längre ner mot vattnet bor Beth Matsson, leg. läkare, barnbarn till gamle trädgårdsmästaren.
Systrarnas mor dog strax efter det deras lillebror
Henning fötts. Och Henning dog i en olyckshändelse förra sommaren. Deras far gifte om sig och Ingeborg , nu gift Hansen, föddes.
Damerna tinar upp ocg jag blir bjuden på kaffe och hembakt. Men de önskar inte att jag stannar tills färjan återkommer utan ber Ingeborg köra mig tillbaka. Jag tar en kort promenad innan dess. Jag hittar ett mycket dyrbart halsband.
Ingeborg Hansen, systrarnas halvsyster säger att det är hennes.
Jag följer med Ingeborg till "Gläntan" hennes bostad i närheten. Hon vill vila sig en stund innan båtturen. Jag tar en ny promenad men då kommer dimman smygande och jag går vilse. "Lilla Malvan",
Alva Koch, systrarnas kusin, tar mig först för en hatad fastighetsmäklare men hjälper mig sedan. Hela familjen är oerhört måna om inte sälja och att hela deras ö ska hålla fri från utomstående intressen även om ekonomin är knaper.
När vi kommer tillbaka är emellertid Ingeborg försvunnen.
I väntan på henne installeras jag i "Krogen", huset där Henning har bott. I bokhyllan hittar jag en tunn anteckningsbok med kryptiska siffror. Plötsligt ringer
Björn Hansen, Ingeborgs son. Han frågar efter sin mor.
Ingeborg återkommer inte och Beth erbjuder sig att köra mig från ön. Men då är hennes båt borta. Ingeborgs båt är också borta liksom Lilla Malvans.
Beth och jag bestämmer oss för att leta efter Ingeborg. Vi går den norra otillgängliga stigen. Där hittar vi Ingeborg död. Vi bär henne till "Gläntan" och Beth, läkaren undersöker henne. Jag går för att ringa Sjöräddningen. Men ingen telefon fungerar och snart hittar jag kabeln av skuren.
Alva Koch berättar om hur Aagot varit emot Ingeborgs äketenskap med den danske konstnären
Mogens Hansen. När han inte tog hand om sin fru på rätt sätt, tvingade Aagott fram en skilsmässa. Henning å sin sida ställde tidigt till med rackartyg så farbror Robert fick skicka honom utomlands.
Jag går tillbaka till "Gläntan" men Beth är inte där. Jag sätter mig i en fåtölj och hittar brev nerstuckna under dynan. Det är brev från Mogens till Ingeborg. De visar att Mogens installerat sig väl på Mallorca och vill att Ingeborg ska sälja av sin del av fastigheterna och komma efter. Ingeborg förefaller samtycka.

I källaren till Ingeborgs hus finns Björns gamla kanadensare och paddel. Jag lyckas baxa ner den till stranden och ger mig av efter hjälp. Men jag kommer bara till den angränsande Fågelön. Men där hittar jag de tre försvunna båtarna. Dock utan bensin alla tre så jag får paddla mig tillbaka med båtarna på släp.

Beth visar en avsliten knapp som Ingeborg haft i handen. Tyget kommer från en av Björns kavajer.
Jag får i hemlighet ett kuvert med papper av Svea. Ett brev undertecknat Fanny Koch, Ingeborgs mamma. Hon skriver om ett dokument som intygar att Henning gjort Beths mamma Anna med barn och att Henning alltså är Beths pappa. Båda Annas föräldrar förbinder sig att aldrig yppa detta faktum. Jag går till Beth med brevet. Hon blir mycket bestört.
Aagot får också läsa breven. Hon vägrar att tro dem. Sedan kommer Minna som blir glad åt sina nya släkting.
Minna berättar om grottan som Henning alltid sagt vara farlig att beträda. Jag vill genast se den och går dit i sällskap med Minna och Beth. Den är stängt med en tjock trädörr som det tar tid att forcera. Inne glittrar det av guld, silver och ädla stenar. En skattgömma.
I Ingeborgs hus är Björn. Två knappar saknas i hans kavaj. Jag vill ta Beths båt och åka för att hämta hjälp. Men när jag upptäcker att Björns båt har telefon ringer jag polisen därifrån.
Beth menar att Ingeborg kan ha dött av en hjärtattack. Hon blev dödsförskräckt över att jag hittade ett halsband som måste vara en del av tjuvgömman. Hon misstänkte sin egen son och anklagade honom då hon träffade honom på öns otillgängliga baksida.
Svea kommer och berättar om hur hon upptäckt Hennings hemliga grotta. Han hade fuffens för sig och drog in Björn. Hon grälade på honom och de slogs om ett halsband. Svea knuffade till honom så att han föll ner och ramlade i vattnet.
Då kommer en båt. Det är
kriminalintendenten Vesper Johnson.
Båten tar mig med och sätter mig i land nära Fridhem.
En vecka senare bjuder Vesper mig och Astrid på middag på Lyran.
Han kan avslöja att den rike affärsmannen Björn Hansen skaffade sig sina inkomster på kriminell verksamhet. När Ingeborg fått det halsband som jag hittat försökte hon få honom att sluta med detta. De grälade och hon fick en hjärtattack och dog. När Björn ringde till "Krogen" och jag svarade oroades han av mina kända kontakter med polisen, blev desperat och stängde av alla vägar från ön så att han kunde hitta det halsband, det bevis som Ingeborg sade sig ha gömt.
Det är oklart vad som händer med Svea. Vesper sista ord i boken är att Svea påstår sig ha dödat Henning. Lika troligt är det emellertid att Henning fallit offer för en "fälla"(193) som Björn gillrat för att hindra denne från att ta sig till grottan med hälerilagret.
till sidans topp