Ulla Trenter Sov i ro Bonniers 1974 232 sid

Pappershandlare Johannes Löfkvist från Vetlanda kommer till Stockholm. Han ska gå på kongress men han har också ett annat ärende. Han ska försöka leta upp en ung kvinna, Rosie (Rose-Marie Jansson) vars föräldrar han känner i Vetlanda. Han tar in på ett litet pensionat som drivs av fru Nilsson eftersom Rosie bor där. Han får verkmästare Lundbohms rum eftersom denne är bortrest.
- Fru Nilsson fruktar att Rosie kidnappats eftersom elektrikern
Roland Persson också boende på Nimrodgatan utsatts för kidnappningsförsök.
-
Barbro är en väninna till Rosie. Rosie arbetar på en firma som heter Artisana som ligger i Villa Lejondal på Djurgården. Ägaren till villan är en äldre dam, Sigrid Lejondal. Johannes söker upp denna dam på Sophiahemmet där hon för tillfället är inlagd. Hon berättar att hon för 10 år sedan fyllde sin villa med ungdomar till en mönsterungdomsklubb. När de blivit äldre gjorde hon om några rum till ett kontor och hjälpte dem starta ett företag. Rosie jobbade där som ett slags sekreterare.
- Johannes tar sig Artisana, som handlar med afrikanska konstföremål. De har också en del ikoner. Där är
Gunnar Urberg, försäljningschef, Jan Bogren, inköpschef, Bo Lundberg, försäljning och PR samt Jörgen Englund, bokföring. Alla är unga män. De vet att Rosie har en väninna som heter Yvonne Håkansson.
- Den välkände fotbollsspelaren
Bertil "Hjorten" Lind, som tidigare spelade för AIK, och nu för det berömda laget San Siro i Italien, blev under semesterbesök i Stockholm kidnappad.
Nästa dag tar Johannes 59:an till Kungstensgatan för att hälsa på
Yvonne. Det är en flicka i 20-årsåldern som säger att hon bor med sin pojkvän fast det finns tydliga tecken på att två flickor bor där. Johannes hittar ett kort på en ung man som han tar med sig. Visitkort från "AB Superbilar". Snart är Johannes där och träffar Sigge som dock inte alls vill kännas vid att han känner Rosie.
-
Signor Armando Peruggio kommer till Sverige med lösensumman på 100 000 kronor. Johannes får ett anonymt telefonsamtal om att en saknad person kan finnas i ett hus vid Lapplandskärret. Han tar sig till hotell Sheraton och lyckas till sist få tala med Peruggio som har en stor hotfull "sekreterare". De åker tillsammans till den angivna platsen men hittar ingen. Ägare är en hovkamrer som ingenting tycks veta. Peruggio kommer tillbaka till Johannes och vill att denne ska hjälpa honom.
- I cocktailloungen på Sheraton tar en amerikan kontakt med Johannes. Han heter
Homer B. Douglas och är i Stockholm för att köpa utsmugglade ikoner.
- Johannes tar sig på nytt till Artisana. En "lång slank neger" i eleganta kläder lämnar just byggnaden i en CD-märkt bil. Det är
Nonghasa från Gamberias ambassad i Moskva. Han håller kontakten vad gäller Artisanas import. Samma pojkar som förut är där. Nu också Barbro Almgren som också bor på pensionatet. De kommer överens om att ta vaktpass utanför både Sigges och Yvonnes bostäder för att se om Rosie dyker upp där.
Johannes ringer och får ett möte med den "kidnappade" Roland Persson. Han ser ut som "Hjorten". Kanske kidnappades han av misstag?
- Tillbaka till Sheraton. Peruggio får ett telefonsamtal med beskrivning hur han ska lägga pengarna framför en gatumusiker i tunnelbanan. Den skäggige musikanten tar snabbt pengarna och springer därifrån. Johannes försöker följa efter men tappar bort honom.
Snart kommer det ett nytt meddelande att de ska lämna över fotbollsspelaren på en plats långt ute vid Bromma. Men där finns ingen utom en liten pojke som lämnar över ett brev i vilket kidnapparna hotar med att döda sitt offer för att de fått falska pengar.
I väntan på nästa kontakt åker Johannes och de två italienarna till Linds föräldrar. De berättar att Bertil Lind haft problem med ryggen det senaste året. Kanske Bertil är ute på vift med Rosie.
- På nästa vaktpass, nu i par med Jan Bogren, skuggar Johannes Sigge till en pizzeria mitt emot Yvonnes lägenhet. Och mycket riktigt. Yvonne är på pizzerian i Sigges sällskap. De smiter när de ser Johannes. Jan och Johannes följer efter. Johannes får grepp om Yvonne men blir då nerslagen. Han vaknar upp på ett dagis. Han och Jan är inlåsta. Jan ringer "pojkarna" som kommer med stege så att de kan ta sig ut. Jan säger att Yvonne är identisk med den maskerade Rosie.
Grabbarna vill lägga av med skuggningen.
- Då ringer Sigrid från Sophiahemmet. Någon har just ringt henne och krävt 25000 i lösensumma för Rosie. Sigrid ska köpa en gammal skåpbil för den summan och då ska Rosie ingå "i köpet".
Johannes träffar Sigrid tillsammans med "pojkarna". Sigrid skriver en fullmakt åt Gunnar att ta ut pengarna. Sedan ska de komma tillbaka klockan 17 då affären ska göras upp.
På vägen till pensionatet träffar Johannes på amerikanen Douglas som är på väg in i en liten anonym butik, Krister Folke, antikviteter. Efter en del prutande köper han en ikon från 1500-talet för 14000 dollar!
- När Johannes kommer till pensionatet blir han vittne till hur fru Nilsson av misstag slår ner en ikon i Barbros rum så att den faller ner i skurvattnet. När hon tar upp den lossnar bilden på framsidan. Bakom finns en annan bild.
- Ett nytt telefonsamtal till Peruggio. Nu ska pengarna lämnas i en plastkasse på Östra Station. Johannes ska med. Men innan dess måste han till Sophiahemmet för att träffa Sigrid. De två italienarna får vänta i väntrummet. Gunnar är redan hos Sophie. Johannes ser plötsligt genom fönstret hur en skåpbil kör fram till ett annex av sjukhuset som ska vara stängt. Johannes rusar dit med de två italienarna i släptåg. En liten man i elegant paletå har också dykt upp. De slår in ett fönster och hittar snart "Hjorten" i en sjukhussäng med Barbro bredvid beredd att ge honom ännu en bedövningsspruta. Den lille mannen presenterar sig som
kriminalintendent Vesper Johnson. I polisbil åker de till Artisana. Sigrids pojkar har ägnat sig åt brottslig verksamhet. De har smugglat ikoner från Sovjetunionen. De kidnappade "Hjorten" efter att ha gjort ett misslyckat försök med Lind, för att få rörelsekapital till ikonimporten.
"Rosa-Maria" kommer tillbaka och avtackas vederbörligen av Peruggio med en verklig lyxmåltid på Operakällaren för att hon räddat både fotbollsspelaren och pengarna. Nu kan också Johannes Löfkvist från Vetlanda visa upp sitt rätta ansikte i form av fotograf
Harry Friberg. Han skaffade sig alibi genom sin mosters pappersaffär i Vetlanda för att hjälpa polisen att nysta upp ikonsmugglingen som gjort ryssarna allt mer irriterade. De klistrade ett billigt tryck på en antik ikon, gamberianen krävde det för att inte riskera fastna i tullen. Det var han som var kuriren.
(En ovanlig bok med parhästarna Friberg och Johnson inte uppdykande förrän på bokens sista sidor. Men visst anade jag väl kanske ändå att Johannes Löfkvist hade ett alias. Lättläst och något spännande men inte särskilt mycket. Ingen person, möjligen med undantag för Johannes Löfkvist får någon personbeskrivning man minns. 5 poäng)
till sidans topp