Stieg Trenter (1914-67) är med sina böcker om fotografen Harry Friberg en riktig deckarklassiker. Historierna är uppbyggda efter känt mönster: Ett brott sker, en mängd namn på personer presenteras, alla är misstänkta, en röd tråd som får allt att hänga samman börjar nystas upp och en överraskande upplösning kan presenteras av vår hjälte på de allra sista sidorna. Det som är unikt med Trenters böcker är de fina stockholmskildringarna från en svunnen tid då spårvagnar trafikerade innerstaden. 
Harry Friberg är en lång fotograf med industrispionage som specialitet. Mellan tripperna till storkoncernerna i in- och utlandet har han medverkat till lösandet av kriminalgåtor. Han är amatör med en sådans hela handikapp gentemot polisens experter. Han är långtifrån alltid den mest snabbtänkte i sällskapet; som övermänniska är han förvisso inte mycket att ha. Men han har en sund nyfikenhet, en logisk skärpa och en förbluffande förmåga att råka in i mordfall men också att charmera de unga flickor som finns med i alla böcker och utan vilkas rådiga och modiga uppträdande kunnat leda till herr Fribergs förtidiga bortgång.
Fotografens vän och trätobroder genom alla böcker är den unike kriminalintendenten Vesper Johnson, med bävernunan, den koketta mustaschen och de extra höga klackarna, som oftast och snabbast kläcker de avgörande ideèrna.
Den sista boken som Stieg Trenter påbörjade; 'Rosenkavaljeren' (1967) hann han tyvärr inte avsluta innan han rycktes bort alltför tidigt. Den avslutades istället av han hustru Ulla, som även tidigare hade bistått med hjälp och stöd. Ulla har förövrigt fortsatt i Stiegs fotspår och är en välkänd författare av kriminalromaner.

Läs också om herrskapet Trenter på tyska!