Ulla Trenter Tigerhajen Bonniers 1975 232 sid

Hugo Julin förtjänar inte att leva.
Per Erik Wikholm, tidigare Valeries kurskamrat på Handels, nu journalist.
Valerie Chanal kommer tillbaka från Paris för att ta del i ledningen av familjeföretaget Rosenius & Sons skeppsvarv. Hennes morbror Otto är chef och hans alltför vidlyftiga spekulationer har fört företaget nästan till ruinens brant. Varken Norrlandsbankens Lennart Sjöberg eller byggmästare Jansson vill skjuta till mer pengar utan kräver tvärtom snabb återbetalning.
Valerie tar Djurgårdsfärjan till arbetet och blir vittne till hur två tonårspojkar stjäl väskan från en kvinnlig medtrafikant. Hon heter
Alma Töns, inflyttad från Estland och hon verkar inte alltför intresserad av eatt göra polisanmälan.
Valerie är bjuden till mormor,
Greta Rosenius, på Augustendal. Otto vägrar att sätta sin fot där sedan Carl förolyckats därute. Lilla Iris, hushållerska i ett halvt sekel, nu 85 år, tar emot. Det blir dillkött och potatis och Greta vill gärna diskutera firmans ekonomi. Till kaffet är Hugo Julin inbjuden. Han ägnar sig åt familjeföretaget som är i tebranschen. När Hugo går hittar han och Valerie den gamla hunden Lusse död. Troligen förgiftad. Valerie stannar över natten och vaknar vid ettiden av buller. Hon ser två män försvinna ur huset och 4 mycket värdefulla tavlor är försvunna. Poliser kommer, en heter Jacobsson.
Hugo Julin erbjuder företaget lån så att de kan lösa de lån som förfallit till betalning.
Valerie träffar Alma Töns på ett konditori. Hon är förtvivlad över att hennes väska inte kommit tillbaka eftersom den innehöll värdefulla instrument. Hon arbetar på ett kassaskåpsföretag som hade utvecklat speciella "dyrkar" som i fel händer kunde användas för inbrott. Hennes bror
Andres Töns kommer också dit. Han har detektivbyrå. Och Andres sekreterare Kerstin.
Byggmästare Jansson vill inte ha mer än halva summan av lånet. Han tar inte emot checken. Valerie lägger den i firmans kassaskåp. Hugo Julin lovar att ordna det. Han skriver en ny check som han själv ska lämna till Jansson. Men vad betyder "Lånet återbetalas vid anfordran"?
Morbror Otto får ett telefonsamtal. Det är från tjuvarna. De vill ha 50000 för varje tavla annars förstörs eller säljs de utomlands.
Valerie berättar om sina bekymmer för Per Erik Wikholm. Han rekommenderar henne fotografen
Harry Friberg. Men själv föredrar hon "Svensk Kontrollservice", med Andres Töns, som dock inte vill åta sig hennes fall. Morbror Otto sammanträffar med kriminalpolisen Bengt Tidstrand och försäkringsbolagets Gösta Hildergren.
Sedan går både Valerie och Otto till
Louise Julins boutique som har invigning. Efteråt bjuder de ut Louise på middag.
Valerie får ett telefonsamtal. Någon vill visa bevis för att de stulna tavlorna fortfarande existerade. Träff avtalas i gravkammaren under Gustaf Vasa kyrkan. Men där träffar Valerie bara ett expressbud.
Pelle bjuder Valerie på skogsutflykt. Målet är Augustendal. Det ska bli nästan den traditionella trenterska picknicken. Men inga räkor och ingen öl, rödvin dock. Men först blir det potatisgratäng hos mormor Greta. Valerie försöker ringa Harry Friberg men utan resultat. Nästa dag blir det då skogsutflykt. Men då stöter de ihop med Louise Julin, berusad och upprörd efter möte med sin man Hugo. De kör henne hem.
Hugo är inte där och hon vågar inte stanna ensam så hon får följa med och övernatta på Augustendal. Mitt i natten överraskar Valerie Louise med en mycket generad bankdirektör Lennart Sjöberg.
Till slut blir det ett möte med
Harry Friberg, fotograf och privatdeckare. Den självständiga Valerie blir osäker och därför irriterad inför de påträngade grå ögonen hos denne 45-åring med rynkor i pannan men utan ett grått hårstrå.
Morbror Otto säger sig ha ett hemligt reservkapital, undanhållet från beskattning, som finns i ett bankfack på Norrlandsbanken. Valerie skickas dit men upptäcker att hon fått fel nyckel. När hon kommer tillbaka är banken stängd. Det visar sig att den just rånats av några personer som uppgett att de kommit för att vaccinera personalen mot influensa. I stället injicerades ett sömnmedel. Alla bankfacken är tömda.
Banken har informerat morbror Otto och honom finner Valerie djupt medvetslös vid hans skrivbord. Bredvid står fler burkar tömda på sömnmedel.
Alma ringer och säger att hennes bror fått reda på genom kontakter att de stulna tavlorna kanske finns på Fjäderholmarna. Med hjälp av
Edström, företagets trafikchef, lyckas Valerie få kapten Pettersson att ta bogserbåten Greta ut till holmarna. Pelle är med. De ser snart en man springa med tavlorna och de följer efter. Han är på väg till Nyckelviken till Julins villa. Snart ser de att mannen är Andres Töns. Han träffar Hugo Julin och de två lyckas avslöja en del av vad dessa pratar om. Andres har genomfört tavelstölden på Julins vägnar. En polisbåt kommer. Harry Friberg är med. Julin skyller Andres för att vilja sälja tavlorna till honom. Plötsligt försvinner Hugo Julin. Valerie jagar efter och kommer i fatt honom. Han vill gå förbi henne. Hon känner hur tavelrullen driver henne ut mot stupet över Nyckelviken. Hon griper tag i den och slåss med Hugo. "Hin knuffade honom med alla krafter mot branten, eller kanske han snubblade på de hala barren". Resultate är det samma. "Hugo Julin förtjänar inte att leva".
till sidans topp