Stieg Trenter Tiga är silver 1955

 

framsida       sammanfattningar       Trenter startsida         baksidestext

Den 24-åriga Alice Tapper är i Lausanne. Hon är tecknerska. Hon är på väg att ta tåget till Sverige, nyss utsläppt från ett sjukhus där hon vårdats för ett brutet ben efter en bilolycka. Hon träffar en bredaxlad svensk vid tidningskiosken. Han stämmer träff med henne på Coq Rouge. Men han kommer inte. Däremot finns där en florbehängd gammal dam med vass och elak haka. Alice Tapper får problem att betala notan eftersom hon har för litet av den inhemska valutan. Hon går in i ett angränsande rum för att låna av en man hon sett skymta i dörröppningen. Men där finner hon honom död! Hon blir förhörd av kommissarie Renner. Hon får reda på att den döde är en svensk konstnär, Wilhelm Leonardo Klingsten, 46 år. Kommissarien har svårt att smälta att Alice säger sig ha sett den döde både smila mot och skåla med henne strax innan hon fann honom död. Enligt läkaren har han varit död i 3 timmar då han påträffades död. Så fort hon lämnat polisstationen tar hon sig till järnvägsstationen för att åka hem till Sverige. Vem träffar hon på stationen om inte fotografen och privatdeckaren Harry Friberg. Han har kommit för att rentvå hennes rykte. Han övertygar henne om att följa med i hans bil, en "Linnéa" Plymouth, tillbaka till hotellet.
Nästa dag ringer Friberg och väcker henne. Hon får en kvart på sig att packa. Klingstens mördare finns förmodligen i Firenze. De åker via Montreux och Sion till Italien. Friberg känner Klingsten flyktigt som kopist av tavlor på Nationalmuseum.
Enligt uppgift ska Klingstens mördare ha skrivit in sig som Henrik Pettersson på hotell Cavour. Men där finns han inte. Friberg åker för att köpa en vinkulle på landet och sätter Alice att bevaka hotell Cavour. Hon ser inte den bredaxlade svensken däremot en blond medelålders kvinna som som frågar en ung pojke Armando, efter svensken. Hon talar svenska. Alice följer efter henne då hon lämnar baren. Hon följer henne in på Galleria Paletina - Museo degle Argenti och hittar kvinnan djupt betraktande en fiskformad silverpjäs, samma fisk som Alice sett ristad i bordsskivan på vilken den döde Klingsten legat. Fisken är gjord av Benvenuto Cellini.
Återvänd till baren utanför hotell Cavour överlämnar en "vän till signor Harry" ett meddelande att hon ska gå till rum 407 på hotellet. Där blir hon nedslagen. När hon vaknar till är Harry Friberg där.
Redan nästa morgon lämnar hon nunnesjukhuset i Fribergs Linnéa. Hon får reda på att det verkligen var en vän till Friberg som lämnat meddelandet: Giuliano Brunacci. Sedan bär det av hemåt via Milano, Frankfurt, Gedser till Stockholm. Där träffar de Victor Regn, svensk interpolchef.
Nästa dag går Friberg och Alice med en bild av fisken till en antikaffär för att få den bedömd. Ägaren erinrar sig ha sett en liknande skulptur på Farsta gård, Södertörns villastad. Han ringer till dottern där, Marie Ekenskiöld som lovar komma. Men hon kommer inte. Alice som blir gramse på Harry, ringer själv från en telefonkiosk. Hon stämmer träff med Marie i hemlighet bakom ett magasin på gården. Trots sin rädsla tar hon taxi ut i den mörka kvällen. Någon jagar henne, hon flyr in huvudbyggnaden. Vem är där om inte Harry Friberg förgivande ett fotoreportage på gården. Victor Regn framställs som assistent och Alice som en senkommen sekreterare. Där är också blondinen från Firenze. Hon heter Blanche Nyers. "Den bredaxlade svenskan" är hennes man, Henrik Nyers.
Ett nytt besök i hemlighet dagen efter bekräftar misstankarna. De fina tavlorna på gården är förfalskade. Det är billiga kopior. Henrik Nyers kommer vild av ilska över intrånget men snart uppenbarar sig polisen med Regn i spetsen och förhör Nyers för mordet på Klingsten. Nyers tvingas erkänna att han varit utanför restaurangen Coq Rouge den kväll Klingsten mördats.
Senare berättar Blanche Nyers för Victor Regn om Klingstens samvetslöshet när det gällde att dra fördel av andra människor. Själv hade hon tagit tillfället i akt i Lausanne för att tala ut med honom. De stämde träff på Coq Rouge men när hon kom dit var han död.
En antikhandel utan butik med en kines som dörrvakt. Där försöker Marie sälja en äkta Hilleström för ett vrakpris. Ägaren, Allan tycks vara en skolkamrat till Harry.
Marie söker upp Alice. Hon vill ha ett samtal på Théhuset. Plötsligt inser Alice. Marie är ju "gumman på Coq Rouge".
Det är tydligt att de två systrarna Blanche och Marie systematiskt har plundrat, "gubben Ekenskiöld, deras svårt cancersjuka far, på alla hans dyrgripar, genom att låta Klingsten göra kopior och sedan sälja originalen dyrt.
Marie Ekenskiöld hittas svårt misshandlad på en biväg i skogen och förs förs till Södersjukhuset. Alice använder sig av en lindrig förkylning och feberattack att också tas in där. Under falskt namn som fröken Elisabeth Soop får hon kontakt med Marie. Hon berättar att då hon ville få Klingsten att kopiera deras tavlor använde hon ett namn från elevkatalogen på Konstfackskolan och det råkade bli Alice Tappers.
Greve Ekenskiöld skickar sin chaufför med inbjudan till Alice och Harry att besöka honom på Farsta gård.
Han säger att det var han som var den utklädda gamla damen på Coq Rouge i Lausanne. Under tiden satt Marie inlåst på sitt rum. Han erkänner att det var han som tuktade misshandlade henne. Det var också han som sköt Klingsten med dennes egen pistol eftersom han skrutit med att vara dotterns älskare.
På väg därifrån dyker en italienare upp, det är en silversmed. Sandro Innocenti från Firenze. Han arbetar i den gamla smedjan i närheten.
Sedan erkänner Blanche att det är hon som pryglat upp Marie därför att hon sålde av hemmet för att ge till Blanches man.
Smedjan brinner. Det är kvarnen som Henrik Nyers satt eld på. I kvarnen fanns alla originaltavlorna inlåsta. Henrik kom på Blanche med att flytta dem till en annan plats.

Rövaren var Staten och arvsskatten som skulle ta hälften av kvarlåtenskapen och tvingat systrarna att skingra fäderneshemmet efter faderns död. Därför gömde de undan originalen efter att ha låtit göra kopior. Allt måste ske i hemlighet så att inte fadern kom på dem. Klingsten uppenbarade sanningen och krävde alltmer pengar för att inte avslöja den. Nyers bankkonto naggades alltmer. Eftersom inte systrarna invigde honom i ändamålen med pengarna blev han misstänksam och trodde att Blanche underhöll en älskare. Han förstod att han bara hölls som ett redskap för den blåblodiga familjen. Och att hans fru dödat Klingsten. Han körde till kvarnen för att döda henne.

sidans topp