Stieg Trenter Ingen kan hejda döden 1943

 

framsida       sammanfattningar       Trenter startsida         baksidestext

Eva Lundh, 21, har ärvt en stor summa pengar från sin morbror, Edwin Schellin, som hon dock inte får röra förrän hon fyllt 25. Hennes "moster" Elisabeth Schellin, har aldrig gillat henne. Eva har också ärvt en sommarstuga i Ekviken. Eva förbereder en debut som operasångerska.

Eva har ett hembiträde, Berta. På kvällen ger sig Berta iväg till en granne, Anna Ljungdahl, för att hämta smör. Hennes man Evert är ofta bortrest och berättigat svartsjuk. Eva går till busshållplatsen för att posta brev. Hon träffar en ung man, Leslie Elmer, den unge godsägaren på Ekberga säteri. Han bor med sin mor Valery Elmer. Berta dröjer. Skallgång ordnas med hjälp av grannarna och snart påträffas hon död. Grannarna är "nervläkaren" Anders Ellvius och hans fru Elise, Edde Brinkström och hans kompanjon Lars Ellman. Där finns också flickjägaren, direktören Anton Lindberg.
Fjärdingsmannen och provinsialläkaren tillkallas. Men även statspolisen med kommissarie Artur Lind i spetsen.

Eva annonserar efter ett nytt hembiträde och får Kerstin Sundvall.
På midsommarfesten på Ekberga dyker den blonda Lolo Westberg upp, Leslies tidigare kärlek. Hon anklagar Edde för brutet äktenskapslöfte.
Edde Brinkström utsätts för ett mordförsök, någon försöker strypa honom med en lasso.
Paret Ellvius är spiritualister. Elise är medium. Automatskriften gav texten "Ingen kan hejda döden".
På besök till Eva kommer Åke Sunnborg, den man hon en gång trodde att hon skulle gifta sig med. Han kan inte glömma henne och han följer efter henne hela tiden. (Undra på att hon har känt sig iakttagen). Han berättar att han sett Berta med en karl strax innan hon dött.
Evert avslöjar för Eva att han varit i Ekviken den kväll Berta dött. Officiellt var han Väg- och vatteningenjör i Stockholm för att inspektera ett nybygge. Han hade överraskat sin fru Anna med Edde. Han hade sett att en man förföljde Berta.
Sedan tar Eva, som alltmer börjar agera som en privatdetektiv, kontakt med den taxiförare, Arvid Persson, som kört en kvinna till Ekviken på mordkvällen. Kvinnan förefaller vara Lolo Westberg, men vilken man hade hon ett uppträde med?
I samband med den stora kräftskivan som traditionellt ska hållas tredje lördagen i augusti luras Eva ut till Utsiktsberget för att träffa Anna. Ett oljat rep läggs i hennes båt. I början av festen hittas en man mördad i närheten av Utsiktsberget. Strypt med repet. Det är Evas morbror Edwin Schellin som varit försvunnen i flera år.
Eva förhörs och då man i hennes skrivbord hittar ett brev från Tyskland där morbrodern aviserar sin ankomst till Stockholm efter 3 år i tyskt fängelse anses hon så misstänkt att hon anhålles av kommissarie Kjellberg. Eva känner sig som i en mardröm. Hon räddas på ett lika otroligt sätt. Fröken Kerstin Sundvall kan vittna om att Eva var på Utsiktsberget vid tidpunkten för mordet. Kerstin är kommissarie Lindhs hustru!
Lindh har varit i Danmark och klarat ut att det skett en förväxling och att en kropp som spolats i land av misstag tagits för att vara liket efter Evas morbror. Han hade satts i häkte i Danmark och sedan flyttats till Tyskland efter ockupationen av Danmark.
Eva åker ut och fiskar ål med Lars en tidig morgon. På gubben Janssons brygga hittar hon en basker med initialerna E. S. När de åker därifrån blir deras båt beskjuten och Lars lindrigt träffad.
När Eva kommer tillbaka till sin stuga är allt upp och nervänt. Hon blir kallad till Ellmans stuga. Där är kommissarie Lindh men också Evas moster Elisabeth Schellin. Liksom Edde som tar emot henne som sin kusin. Han är "Lill-Edwin", som hon lärde känna som barn. Han var den som tagit båten tillbaka till Sverige sedan hans far fängslats i Danmark. Edwin utgav sig för att vara den fängslade och bytte därför identitet till Edde i Stockholm.
Kvällen då hembiträdet Berta dog var Elisabeth Schellin i Ekviken för att prata med "Edde". Berta råkade avlyssna samtalet och hennes mördare kom på henne med att lyssna. Hemligheten var farlig för mördaren så han följde efter henne. Jagade henne tills hon föll ihop av hjärtslag.
Kommissarie Lindh har allt klart för sig. Dock inte tillräckligt med bevis för att anhålla gärningsmannen. Därför samlar han på Dansberget "samtliga personer som på ett eller annat vis hade figurerat i dramat".
Med hjälp av gubben Jansson pekar han snart ut "Edde" som gärningsmannen. Och Eva som varit övertygad om att det var hennes Leslie "kände hur något tungt föll ner från hennes bröst".
Plötsligt hörs ett skott. Det är Lars Ellman som berövat sig livet.
I Köpenhamn hade direktör Schellin tagit på sig ansvaret för sonens bedrägeri (de hade ju samma för och efternamn). Varför gjorde han det? Jo, för att inte avslöja att hans föräldrar var halvsyskon! När fadern kom till Stockholm efter avtjänande av straffet visste Edde att hans svek mot fadern skulle avslöjas.
Lars och Edde planerade mordet på fadern. Skulden skulle kastas på Eva.
Leslie blir helt frikänd från misstankar och fru Linds ser fram emot bröllopet mellan honom och Eva.
till sidans topp