Stieg Trenter Träff i helfigur 1948

 

framsida       sammanfattningar       Trenter startsida         baksidestext

Min sekreterare har som vanligt synpunkter på hur firman ska skötas. Ingenjör Karl-Erik Lindell vill träffa mig. Men jag anser att Harry Fribergs avtal med Smiths teaterskola går före. Men Lindell får följa med mig i min Hillman på vägen dit och han har att berätta om sin vän Alf Iversen som har fått ett anonymt hotbrev.
Han vänder sig till mig därför att han hört om mina "kriminella äventyr tillsammans med den där "deckarchefen". Efter att ha knäppt bilden på teaterskolan avser jag att köpa en ny Mozartskiva. Mitt emot bor ju Iversen. Jag går in, ser en dörr med "Nya Dansinstitutet, Monica Iversen" och hör ett skott. Det är Alf Iversen som skjutit mot en inbillad inkräktare. Han känner igen mig från tidigare möte. Han visar mig de anonyma breven och erkänner att han är rädd. Kanske det beror på den nyckelroman han är på väg att avsluta. Monica Iversen anländer liksom skalden och alkoholisten Robert Cleve. Jac Vincent är min och Iversens gemensamma förläggare. Jag tar bilder på Iversen. De beger sig sedan till en fest hos Vincent. Jag får ett telefonsamtal från Alf Iversen om att någonting håller på att hända där ute. Jag tar mig till festplatsen. Hör ett ljud, ser en förskräckt kvinna som försvinner. Hon pekar mot skjutbanans markörgrav. Där sitter Alf Iversens kropp fastbunden på en pappfigur. Bröstkorgen är genomborrad av tre skott. Jac Vincent och hans fru Anna informeras. Jac och hans kollega Birger Leffler har skjutit på kvällen och sedan av bekvämlighet låtit tavlorna sitta uppe. De 30 gästerna förhörs av kommissarie Enfält. Robert Cleve syns inte till. Några av de unga gästerna uppger att de lagt den berusade skalden i "lillstugan". Han ligger medvetslös med ett sår i huvudet. Starkt berusad.
Jag accepteras som medhjälpare åt kommissarie Enfält och jag kör honom till Iversens bostad. Utanför bostaden igenkänner jag en bekant liten figur, Vesper Johnsson. Han välkomnar mig varmt.
I Iversens bostad är en skrivbordslåda uppbruten. Iversens manus är borta. Vesper Johnson vill veta allt jag fått veta. Själv är han inte lika meddelsam, men en hel del av vad som hände mordkvällen är klarlagt. Det mest oklara är vem den främmande kvinnan var som deltog i festen och som bara Iversen tycktes känna. Iversen föreföll ha blivit skjuten från 300 metersvallen en kvart över elva. Dagen innan hade han fått ett telegram från sin agent i USA. Boxfilm bjöd 150000 dollar för filmrättigheterna till hans bok "Stella". En förmögenhet!
Monica och Alf Iversen skilde sig två år tidigare. Alf vill ha sin frihet. Men de hade senare beslutat att flytta ihop igen.
Jenny Iversen är Alfs syster. Nyss hemkommen från Paris.
Hemma hos mig dyker den okända kvinnan från mordkvällen upp. Hon heter Barbro Hall och hade blivit bekant med Alf Iversen. Men han försvann ur bilden och hörde inte av sig under lång tid förrän klockan fem på mordkvällen. Han ville att hon skulle komma ut till en fest hos Vincents. Hon får aldrig riktig kontakt med honom.
Jag läser Iversens stjärnroman "Stella". Det är tydligt att Barbro Hall varit förebild för huvudpersonen.
Obduktionen visar att Iversen drogats med sömntabletter innan han hängts upp på pappfiguren.
Jag gör en skriftlig sammanställning över Motiv, Förutsättningar samt "Hur mordet gick till".
Här dyker polischauffören Clason upp känd från tidigare gemensamma äventyr. Jag får följa med honom och Johnson i bilen söderut förbi Enskede. Det är Jac Vincents villa som är målet. Då Johnson på Vincents byxor funnit frukter av strandskräppan som bara växer i markörgraven tvingas Vincent erkänna att han under dagen haft en uppgörelse med Iversen och att han senare på kvällen gått för att kontrollera hänglåset till skyttepaviljongen. Då han tidigare förlorat en skjutduell mot Leffler ville han träna och sköt 6 skott mot en av helfigurerna. Då han besiktigat tavlan upptäckte han Iversens döda kropp.
Jag följer med Cleve då han ska till Monica Iversen för att hämta en bok som minne efter Alf. Där träffar vi Jenny Iversen som följer med oss på restaurang. Men på väg ut kommer vi på en man som förefaller vakta på oss. Men han undkommer. Han har "ett klotrunt" ansikte (visar sig vara brodern Carl-Oscar Iversen).
Cleve berättar för mig att han bett Alf om ekonomisk hjälp för att kunna köra en film som han har manus till.
(Vart har ingenjören Karl-Erik Lindell tagit vägen? Reklamchef vid en cykelkoncern - med ljust, frodigt ansikte. Det är väl han som är den mystiske mannen. Har inte polisen koll på honom?)
Jag kör Jenny Iversen till Jac Vincents villa. När vi lämnat av henne vill jag prova en idé. Cleve är med. Vi ror ut på sjön. Kanske ska Cleve komma ihåg något från sin berusade båtfärd mordkvällen med Alf Iversen. I stället upptäcker vi en liten stuga med överdimensionerad skorsten nära Vincents villa, skild därifrån av ett ogenomträngligt träsk. Men det tycks bara vara ett övergivet brygghus. Vi återvänder till Vincents villa. Jac har fått ett anonymt brev "Mördare, är du nöjd?". Vesper Johnson är tillkallad och anländer. Men han vill prata enskilt (men jag får vara med) med Anna Vincent. Det handlar om en tonicflaska som hon burit ut till den medvetslösa Cleve i härbret. Han var hennes älskare och hon sa till honom ord som en smygande person utanför kan ha hört. Vi avbryts av ljud som låter som om någon drunknar. Ljuden kommer från viken bakom kärret. Båda båtarna är borta så vi måste i mörkret klafsa igenom det leriga kärret. Ljud av en springande person möter oss. I en öppning i häcken finns fotspår efter den flyende. På entrétrappan ligger en livlös kvinnogestalt. Det är Monica Iversen! Dödad med ett knivhugg i ryggen. På handen fläck av sot, liksom sin mördade make.
Kommissarie Enfält kommer liksom flera polismän. De finner båten och vi beger oss ut i viken på jakt efter "Maria". En gammal båt som ligger uppstöttad på en holme. Där är stenkolsugnen och fragment kvar av förbrända manuspapper.
Troligen har Alf insett att han i sin ägo haft papper som var livsfarliga för någon. Mordkvällen försökte han bränna dem i Marias ugn. Monica kände till papperens betydelse och oroade sig för att de inte var helt förstörda. När hon var på båten Maria hörde hon mördaren. Hon flydde med pappersresterna i en portfölj. Han kom ifatt henne dödade henne och tog papperen.
Två renhållningskarlar har hittat en inbunden manuskriptbunt i en soptunna rakt under fönstret till Alf Iversens arbetsrum på Regeringsgatan. Men det är ett fejkat manus som Iversen tycks ha gjort för att lura eventuella tjuvar. Var finns det riktiga manuset Är det uppbränt?
(kan det ha att göra med att det är Monica som är författaren och inte Alf?)
Det halvt uppbrända handskrivna bladet som polisen fann ugnen på Maria har en handstil som är Monica Iversens. Varifrån kommer då texten? Jo, från boken Stella"! (Har Monica skrivit Stella?).
Jac Vincent har haft ett förhållande med Monica Iversen. Som dock tagit slut menar han.
Vesper Johnson tes efter långt tänkande är att Alf Iversen begick självmord. Han skrev hotelsebreven till sig själv. Avsikten var att självmordet skulle framstå som mord av hans otrogna f d maka och hennes älskare Jac Vincent som misstänkta.
Det kommer ett brev från svensk styrman i Rotterdam som hade ett äventyr på Hotell Gloria i Norrköping med en kvinna och där såg Monica Iversen och Jac Vincents gröna Oldsmobile. Detta berättade han senare för sin barndomsvän Alf Iversen då han visste att denne var skild.
Under tiden som Vesper rekonstruerar Alf Iversens självmord jagar polisen mannen som antas ha mördat Monica Iversen. Jag, Vesper och Cleve rycker ut. Mannen förskansar sig i Telefonhusets höga torn.
Det är alldeles riktigt så att det är Monica Iversen som skrivit "Stella". Det finns skäl att tro att Alf Iversen inte ens kände till bokens existens då Monica lämnade den som bidrag till förlagets romantävling utan namn i hans frånvaro från Sverige. Hon blev mycket förvånad då hor erfor att hennes bok segrat i Alfs namn. Så fick det förbli. Alf blev först rasande men insåg snart fördelarna av att spela med.
Han förstod att Monica skrivit om något självupplevt. Varför skulle han inte kunna göra detsamma? Det var svårt. Han kämpade. Monica började umgås med Jac. Alf började äta fenedrin. Självkänslan såras djupt där hans nederlag lastas av på svartsjukan.
Innan Alf planerade självmordet som skulle se ut som ett mord med Jac som mördare måste varje spår till att det inte var han som skrivit Stella förstöras. Han tog ut manuset till den gamla båten Maria och satte fyr.
Rymlingen i Teletornet ger upp. Det är Carl-Oscar Iversen, Alfs storebror. Han erkänner att han följt efter Monica för att hindra henne från att bevisa att det var hon som skrivit Stella. Men han vägrar att erkänna mordet på henne. Och han kan bevisa att han är oskyldig. Vem mördade då Monica Iversen?
Jo, det var Alfs syster Jenny Iversen som fått reda på att Monica skrivit "Stella". Om detta kom ut skulle Jenny gå miste om det stora arvet efter Alf. Och för att förhindra detta var hon beredd på allt. Hon mördade sin svägerska med den skarpa papperskniven. När sedan Ann Vincent föreföll misstänka henne för mordet lockade Jenny Ann hem till fru Lagerrot, i avsikt att döda båda med morfin i tékannan. Denna fru Lagerrot var farlig eftersom hom arbetat på den skrivbyrå som skrivit rent manuset. Särskilt svår var upplösningen för Vesper Johnson då han som ung var förlovad med Jenny.

sidans topp