Stieg Trenter Tragiskt telegram 1947

 

framsida       sammanfattningar       Trenter startsida         baksidestext

På väg in till Centralbadet för bastu och massage ser jag en vacker kvinna med uppmärksamheten helt på någonting i fjärran. Strax därefter träffar jag Curt Segher, en barndomsvän från skoltiden. Hans svåger, "Stålmannen" dyker också upp. Efter det gemensamma bastubadet bjuder han mig med sig hem. Jag träffar hans fru Tessan, ganska bedagad och alkoholiserad. Jag inbjuds att bese takterrassen. Där hör jag hur två personer i lägenheten ovanför brottas. Det är två kvinnor Lucia och Josephina. Ett litet föremål faller ner på terassen. Det är ett patronmagasin till en browningpistol!
Lucia Halden är Tessans faster, 46-47 år gammal. Markisinna. Det är hennes födelsedag idag. Josephina är hennes tjänarinna. Ann-Charlott Lundgren kommer, syster till Tessan och make till Bert Lundgren.
För länge sedan hade farbrodern till Tessan och Ann-Charlott åkt till Italien med en kamrat. Båda var rikemanssöner med skeppsredare som fäder. De träffade markisdöttrar och det blev dubbelbröllop. Det var Lucia Halden och Jana. De två männen dog och idag är kvinnorna chefer för två av Sveriges största rederier. Halden och Tre Stjärnor.
Till sist kommer också Jana Ritter till födelsedagsfesten.
Ett telegram kommer som bringar Lucia ur fattningen. Sedan är födelsedagsfesten hos Lucia slut.
Piera Schiaffino är Janas systerdotter.
Bert öppnar porten för några senkomna gäster, Vera Stiver och Karl Berg.
Tessan och jag hämtar brännvin i Lucias lägenhet. Jana sover på soffan. För övrigt är lägenheten tom. Nere hos Seghers blir det sedan fest ända till Lucia vid 2-tiden rusar in och talar om att hon funnit Jana död i hennes säng vid sin hemkomst.
Curt ringer till sin vän Malcolm Collin, en ung läkare, som i sin tur tillkallar polisen när han upptäcker en flaska med luminal, ett sömnmedel, bredvid sängen. Kommissarie Jahde ("mörk och kraftig") kommer med några konstaplar. Han känner mig, vet att berätta om att hans chef Vesper Johnson är på tjänstledighet i USA och hälsar på kollegor på FBI.
Efter att ha gjort noggranna efterforskningar finner Jahde att han kan ha både förtroende för och hjälp av mig. Han låter mig få veta vad de olika förhören gett som resultat. Rättsobducenten har inte funnit någon som helst orsak till dödsfallet. Lucia har en egen läkare, doktor Rohde.
Det telegram som gjorde Lucia så upprörd har inte skickats via Telegrambyrån.
Jana som var "katolska kyrkans ankare i landet. Moralisk som en abbedissa" hade blivit sedd men en ung man på väg att ta in på ett hotell i Nyköping av Curts vän Roland Nilsson "den galne målaren". Bert har liknande uppgifter att lämna. Vid Janas och Lucias gemensamma sommarstuga har Jana setts med en ljushårig man.
Vem ärver då Jana? Jo, Lucia och Jana hade testamenterat huvuddelen av sina förmögenheter till varandra. Men bara några dagar tidigare funderade Jana på att ändra testamentet.
James Bunte är den advokat som förvaltade Lucias förmögenhet. Gelling skötte hennes mer personliga angelägenheter.
Jana blev mördad genom att någon lagt ett blött silkespapper över hennes ansikte vilket orsakat en långsam kvävning.
Ann-Charlotte har fått ett anonymt telefonsamtal. Någon vill träffa henne med hot om att hennes man får sitta på Långholmen. Jag följer med. Det är den unge mannen som lämnat över telegrammet till Lucia. Han tror att det var Bert Lundgren eftersom det föll ut ett kuvert med hans adress på från den bil som mannen som lämnade telegrammet körde. Nu vill han försöka utöva utpressning men blir i stället förd till polisen.
Lucia avslöjar att den person hon väntat till sitt födelsedagskalas var direktör Kohl och att telegrammet anspelade på hennes förhållande till honom. Hon hade trott att det var den "moraliska" Jana som "skickat" det.
Jag skriver ner en sammanfattning av "Vad man vet" och "Slutsatser" (125-126). Några av de senare får Jahde mig att stryka direkt.
I stället förbereder jag mig på min Parisresa. Båt till Rotterdam och sedan min egen Morris via Bryssel till Paris. Jag upplever den bedårande staden och kommer till mitt lilla hotell först sent på kvällen. Min nyckel, nr 33, är borta. På min säng ligger en man och sover: Det är Vesper Johnson! Chefen för Stockholms kriminalpolis. Han vill att jag kör honom till Italien. Där finns Janas ljuslockige älskare Rolf Elliot som i ett brev propsar på att få en stor del av arvet efter Jana. Bilfärden tar 2,5 dygn. Vi kommer till Milano bara för att upptäcka att Elliot just tagit tåget till Genua. Vesper lyckas komma på ett annat tåg dit. Själv tar jag bilen och jagar snart Elliot. Den dåliga vägen ger mig motorproblem. Jag måste övernatta i en liten stad medan bilen repareras. På morgonen måste jag fylla i papper i receptionen. Ett ifyllt papper ligger bredvid. Vem har skrivit det? Jo, Rolf Elliot. Han for mot Genua för tre minuter sedan. I en rostbrun Fiat Mi220. Jag lyckas köra i fatt honom och en galen biljakt startar. Men högre upp kommer dimman. Sikten blir noll och jag tvingas stanna på vägrenen. Jag går ut och får ett slag i huvudet. Jag vaknar sittande i baksätet på min egen bil. En vänlig signor kör till en närbelägen stad, får mig inkvarterad på ett hotell och omsedd av hans kusin doktorn. När jag på kvällen skickar ett telegram på "Poste e Telegrafi" ser jag plötsligt mina svenska nyvunna bekanta: Tessan och Bert och Curt och Ann-Charlotte. Vi är i Levanto, Lucias hemstad och de har fått en skriftlig inbjudan att besöka henne. Men Vesper Johnson som plötsligt också är där, och som mina vänner uppfattat som en fiskeriintendent, har avslöjat att brevet är förfalskat. Och mycket riktigt var de inte väntade av Lucia. Dessutom visar det sig att brevet inte alls skickats från Levanto utan bara "vänt" där på postkontoret.
Vesper och jag äter en utmärkt middag tillsammans i det lilla hotellets förtjusande pergola och delger varandra vad som hänt. Plötsligt blir vi kallade till den lilla ortens (Levanto) Stazione Carabinieri. På Ufficio finns Rolf Elliot, gripen för bilstöld. Han erkänner att han varit Jana Ritters älskare. Men han har alibi för tiden då mordet utfördes. Då var han hos Elisabeth Algots. Jana har lovat honom en vingård i Italien och på väg dit är han nu. Han hade innan haft ett förhållande till Lucia Halden som var förälskad i honom men lämnat henne då han på omvägar hört att hon förlorat sin förmögenhet.
Nästa morgon väcks jag tidigt. På Lucia Haldens vingård har alla fyra svenskarna blivit förgiftade under natten genom att någon kastat in stora mängder av magnolia, med tefatsstora vita blommor.
Vesper drar mig med till Schiaffinos egendom. Där träffar vi Piera, Janas systerdotter. Hon är kvinnan jag sett stå och stirra utanför Centralbadet där jag träffade Curt. Hon är också den mystiska person Curt och jagade efter mordet. Hon har mycket att berätta.
Det blir äntligen tid för bad i det underbara Medelhavet. Även Vesper Johnson beger sig långt ut men träffas av maneter och får en stark allergichock. Han blir sängliggande med hög feber.
Det blir fest och snart ger sig den överförfriskade Tessan av. Jag försöker få henne tillbaka till hotellet men tvingas följa med henne till Lucias gård. Där finner vi Lucia död i sängen, strypt i myggnätet.
Vesper Johnson samlar alla inblandade på polisstationen med flera carabinieris vaktande dörren.
Han har kommit fram till att Jana mördades av misstag. Det var Lucia som skulle dö. Med nödvändighet enligt mördaren sedan han, falskeligen, via det mystiska telegrammet fått reda på att Lucia var utfattig. Han anklagar Bert Lundgren för båda morden. Motivet var en pensionsförsäkring som Lucia åtagit sig för hans fru Ann-Charlottes räkning. Pengar som hans dåliga affärer var i stort behov av.
Plötsligt blir det bråk. Bert drar pistol. Ett skott går av. Jag blir skjuten i axeln. Nästa skott träffar Bert i hjärtat. Han dör omedelbart. Tror jag. Men allt var spel. Uppgjort i förväg mellan Vesper Johnson och makarna Lundgren. Nej det var i stället Bert som var mördaren. Motivet var detsamma. En pensionsförsäkring åt hustrun som skulle göra det möjligt för honom att leva bekymmersfritt utan att arbeta.

sidans topp