Ulla Trenter Som man bäddar 1985

 

Motvilligt har jag tagit på mig att ordna det praktiska inför en miljövårdskonferens på Viby folkhögskola som ligger utanför Stockholm på en udde i Mälaren. Det är starkt blåst och regn och jag önskar att jag stannat hemma i sängen.
- Deltagare är Stefan Dalén, kemist och miljöaktivist som anländer tillsammans med Georg Värnestig, riksdagsman med speciella miljöintressen. Stefan är ettrig och vill övertyga alla om att det är hans åsikter som är de rätta. Katja Gillgren, kemist, forskare och lärare vid universitetet, intelligent och snygg, är också där. Jag byter rum med henne. Hon vill ha ett lugnt rum. Jakob Hägglund är den store berömde professorn. Luigi Barsanti är en av skolans lärare.Vi det inledande kaffet dyker oväntat Georgs fru, Linda Värnestig upp. Hon har deltagit i en annan kurs på folhöskolan. Plötsligt slocknar allt ljus. Husmor kommer med levande ljus.
- När vi kommer in i konferenssalen kommer ljuset igen. Det blir ingen dock ordning på mötet eftersom allt som sägs högljutt ifrågasätts av en yngling i 25-års åldern. Han heter Johan Ekdahl och läser kemi på Frescati (en del av Stickholms universitet). Han skriker så att både jag och Katja får en blixtrande huvudvärk. Och så går ljuset igen. Det blir paus och kaffe i sällskapsrummet. Vi får veta att ett träd nu blockerar vägen in mot fasta land och att både el och telefon är obrukbara.
- Till middagen återkommer ljuset. Jag måste gå och lägga mig en stund efter maten för min huvudvärk. Jag somnar genast. Jag vaknar av att någon lyser mig i ansiktet med en ficklampa. Jag blir stel av skräck. Jag ligger kvar tills personen försvunnit. Går sedan upp och trevar mig fram i mörkret. I sällskapsrummet sitter alla församlade i levande ljus utom Katja som också lagt sig. De pratar om Johan som Lindas moster, Hjördis Hultman ofta tar hand om. Snart går alla till sina rum. Jag undersöker mitt rum noga innan jag lägger mig. Jag somnar och vaknar av brak i korridoren. Jag hör dörrar öppnas och stängas. Och viskande röster. Jag smyger mig upp och tycker mig se en ljusstråle från Katjas rum. Jag går dit och hittar henne död med kudden över huvudet.
- Jag rusar ut i mörkret ner till husmor. Tillsammans går vi till rektorns hus. Han heter Nils-Erik Sandén. Vi går alla till Katjas rum. Nils-Erik som är sjukvårdskunnig slår fast att Katja varit död en stund. Troligen av hjärtinfarkt. De vill båda att jag lägger mig igen.
- Jag vaknar klockan åtta och äter frukost med Georg. Han tror att hon jobbat ihjäl sig. Han tycker att konferensen ska hållas som vanligt.
- Hjördis Hultman anländer till konferensen i en gammal Cadillac med privatchaufför. Nu har också Torgny Rydefors från Allegro kommit, företaget som ansökt om att få starta en fabrik för gödningsmedel och vars miljkonsekvenser Jakob Hägglund utrett som konsult åt företaget. Hjördis Hultman har ilskna kommentarer under konferensens gång. Även studenten Johan är med och kommenterar högljutt.
- Plötsligt blir jag avbruten och ombeds komma till rektorsexpeditionen. Där finns kriminalinspektör Per Sandin och kriminalassistent Johannesen, båda ditkallade av doktor Grönberg efter hans obduktion av den avlidna. De vill veta hur jag funnit Katja Gillgren död.
- Därefter är det Luigi Barsantis tur att förhöras. Som opponent spolierade Katja hans möjlighet att bli doktor. Därför blev han folkhögskolelärare.
- Jakob Hägglund berättar att han lider svårt av agorafobi, torgskräck.
- Johan Ekdahl har övernattat tillsammans med en kompis i sin fars sportstuga.
- Stefan Dalén och Katja Gillgren träffades i miljörörelsen. Nu har hon dragit sig ifrån den.
- Georg Värnestig säger att både han och Linda var bekanta med Katja.
- Linda Värnestig blir mycket upprörd över detta. Det var Georg som var förälskad i Katja och hade haft ett förhållande med henne.
- När alla är på väg hem från konferensen kommer husmor som hittat Katjas eleganta läderportfölj bakom gardinen längst inne i matsalen.
När jag åter är hemma i Mariefred ber familjen mig att ringa Harry Friberg. Han tar reda på att Katja Gillgren anses ha mördats och att kriminalchefen räknar med att jag ska kunna hjälpa till. Själv reser han till USA redan samma dag.
- Nästa dag åker jag ut till Frescati. Där ska vi träffas i Jakobs arbetsrum i "Skära Villan". Jag hinner ta en kopp kaffe i kafeterian innan och där ser jag Hjördis Hultman och hennes chaufför Erik Johansson. Hon berättar för mig att hon går på en föreläsning i konsthistoria.
Jag träffar Johan som säger att Katja planerat en attack mot Allegro, företaget som vill köpa mark av Hjördis för att bygga en fabrik för konstgödning. Stefan tycks ha velat få ihop det med Katja på allvar och känt sig brädad av Johan.
Vi blir inte färdiga i "Skära Villan" utan antar inbjudan från Georg att träffas hos honom på lördag förmiddag.
- Jag kör en timme från Mariefred till Lindbyholm. Det är ett vackert slott. Jag träffar Hjördis som bor i det som tidigare var slottets tjänstebostäder. Hon visar mig vägen till Georgs och Lindas hus. Där är Jakob och Stefan. Linda bjuder på lunch. Vid bordet diskuteras Hjördis försäljning av mark till Allegro. Jakob har i sin rapport gett grönt ljus för fabriken.
- Jag tar en promenad runt ägorna efter mötet och får till mina förvåning se den "skröpliga" Hjördis komma galopperande på en häst.
- Nästa eftermiddag kommer Stefan hem till mig på besök. Han vill prata om mordet på Katja. Vi diskuterar vem som kan ha lurat i Katja en sömntablett för att sedan kunna kväva henne med en kudde. Vem var hon ett hot för? Vem hatade henne? Stefan menar att Jakob kan ta personliga intressen i företaget Allegro. Eller det kanske var Georg.
- Jag kontaktar Allegro och får ett samtal med VD Torgny Rydefors. Han är helt övertygad om vilka fördelar Lindbyholmfabriken innebär för kommunen och han är helt övertygad om Jakob Hägglunds förmåga att göra en allvarlig miljöbedömning.
- Sedan träffar jag Luigi Barsanti på Frescati med förevändning att lämna en låda böcker. Han är upprörd och förtvivlad över att bli förhörd och utfrågad av polisen. Han hade inte sagt vid förhöret att han varit gift med Katja en kort tid och att de har ett barn tillsammans, Carina som nu var tonåring och bor hos Luigi.
- Därefter går jag in på biblioteket för att hitta böcker om kemiska utsläpp och finner Johan Ekdahl död i en stol. Läkaren tror att han blivit kvävd eller strypt.
- Nästa dag ringer Hjördis Hultman. Hon vill bjuda på middag på kvällen. Hon säger att hon har nånting väldigt viktigt att säga.
- Ett bord står dukat med bländvit duk i den jättelika matsalen på slottet. Johansson serverar och deltar sedan i måltiden. Hjördis berättar att hon i Johans rum på slottet hittat mängder av dokument. Material som Katja kommit över ibland inte på helt koventionellt sätt. Jakob Hägglunds sekreterare hade glömt Jakobs portfölj. Denna lämnade Katja tillbaka men första sedan hon kopierat en del av innehållet. Detta letade Johan sedan upp i Katjas låsta skrivbordslåda. Ett av papperen var en faktura till Allegro på 400000 kr för en ombyggnad en villa som råkar tillhöra Jakob Hägglund. Hjördis vill att jag hjälper till att hitta Johans mördare.
- Jag ringer till Vesper Johnson som genast vill träffa mig. Men först åker vi tillsammans för att ta emot Harry Friberg som just anländer till Arlanda med alla sina fotoväskor från USA. Därifrån åker vi till Harrys studio och överraskar honom med en läcker måltid som Vesper beställt av en cateringfirma. Efter måltiden berättar jag allt jag fått veta. Katja antydde för Jakob Hägglund vad hon visste och tänkte avslöja. Han förstod att om det kommit fram att han tagit mutor skulle hans rykte vara tillintetgjort, hans akademiska karriär i smulor, hans konsultuppdrag för evigt slut. När Katja bad om huvudvärkstabletter gav han henne ett starkt sömnmedel i stället. Samma sak gjorde han med Johan. Bjöd honom på en dryck med sömnmedel och kvävde honom sedan när han somnat i en stol på biblioteket.