Ulla Trenter Värsta möjliga tystnad 1986

 

Jag, Ulla Trenter och fotografen Harry Friberg gör tillsammans en bok om cirkus Stromboli. På en restaurang träffar jag Ulf Bengtsson, Flugan kallad. Han är journalist men är nu tjänstledig för att ägna sig åt sin hobby som är cirkus. Där är också Alexandrine Stromboli, kallad Alex som är Cirkus Strombolis grand old lady. Alex har två söner Chico och Max. Lucia, är en duktig ryttare, Chicos fru och alltså svärdotter till Alex. Vi går tillsammans till NK för att titta på Flugans modell. Den är som ett dockskåp men ett cirkustält som föreställer Cirkus Stromboli som förbereder De tre Ramirez flygande trapetsnummer. Men vad är detta? Raija har störtat! Alex blir rädd för att Raija kan misslyckas om hon får reda på det. Alla inom cirkusen är så vidskepliga. Harry Friberg lyckas med en virknål få Raija åter på rätt plats och för det belönas vi båda med fribiljetter till kvällens föreställning.
- På kvällen träffas vi utanför cirkusen. Harry har med sig sin vän kriminalintendenten Vesper Johnson som nu börjar bli gråhårig. Numren avlöser varandra. Max och Chico och Lucia uppträder. Så kommer då de tre Ramirez - Jack, Pablo och Raija. Plötsligt bryts tystnaden av en pistolskarp knall. Raija faller förbi skyddsnätet ner i manegen. Vesper tar befälet och meddelar att alla som sett något ska kontakta honom.
- Snart kommer en pojke i tolvårsåldern. Jonas Fridén berättar för Vesper att han suttit allra längst upp och sett en man med regnrock och paraply som har ett handtag som ett ormhuvud. Och en kvinna som såg ut som en "assyrier". Knallen kom från någon av dem.
- Flugan vill att jag ska dricka kaffe med honom i hans husvagn. Han berättar att Raija är död och att mottagaren Jack Stromboli, som är Alex yngsta son blivit skjuten i handen. Någon har spelat La Paloma före numret. La Paloma är det mest olycksbringande du kan spela för en cirkusartist. Jack och Raija är gifta. Raija är född Ramirez liksom Pablo. Raija är Pablos syster.
- Jag är i Harrys studio. Flugan kommer dit och berättar om en försvunnen pistol som varit Max seniors och som det aldrig gått att skjuta med. Snart kommer cirkusdirektören själv, Max Stromboli. Han vill tala om ett arv. Max farbror är Alfred Strömbom, som nyss har dött och lämnat en son Hasse. Hälften av arvet testamenterade Strömbom emellertid till sin brorsons hustru Raija. Arvet är på två till tre miljoner. Max vill att Harry ska finna sanningen om Raijas död. Kanske kusinen är inblandad.
- Harry och jag åker för att besöka Hasse Strömbom på Annelund. Harry har haft uppdrag för familjeföretaget SIVAs räkning. Hasses stora intresse är Per Henrik Ling som bott på Annelund tidigare. Han vill använda arvet efter sin far för att göra ett museum om Ling på Annelund. Hans far och hans farbror Max ägnade sig tidigare åt cirkusen med Alfred tröttnade. På äldre dar ägnade sig Alfred mycket åt sin brorsdotter Raija. Men eftersom Raija dog före arvsskiftet får Hasse hela arvet.
- Frågan är om Hasse var närvarande på den föreställning då Raija dödsstörtade. Flugan berättar om en kontrovers mellan bröderna som handlar om huruvida det är ekonomiskt givande att investera i ett nytt, större tält. Max är för liksom hans Lizzie, som är civilekonom. Raija stöder men Alex är starkt emot liksom Chico och Lucia.
- Vi pratar med kvinnan som säljer biljetter. Det är Lizzie. Hon säger att hon inte sett Hans Strömbom på cirkusen olyckskvällen.
- Alex påstår att hon sett kusin Hans på cirkusen på mordkvällen. Flugan vill att Harry och jag kontaktar kamrer Gustafsson på SIVA. Han var "august" tillsammans med Alfredo på sin tid.
- Herman Gustafsson tar emot mig ganska motvilligt på sitt kontor men sedan berättar han med intresse hur han och en annan Herman bildat clownerna "Alfredo och de två Ermannos". Sedan bjuder han på lunch på fröknarna Perssons pensionat. Dit kommer också den andre "Ermanno", Herman Lindberg. Länge berättar de gamla, glada gemensamma minnen från cirkustiden. Herman Gustafsson säger också att Alfred sett Raija som sin dotter. Han ville att hon skulle överta hans firma efter honom och att han försökte påverka cirkusen även idag genom att ge Raija goda råd som t ex om inköp av ett nytt, större cirkustält.
- Utanför hans hus träffar vi Lucia Stromboli. För henne berättar Herman att jag vill titta på hans gamla fotografier från cirkustiden och att vi ska träffas halv sju nästa dag. Lucia blir illa berörd och vill inte att jag skriver om cirkuspersonernas privatliv.
- På kvällen ringer Flugan för att tala om att familjen är upprörd och oroliga för vad jag kommer att skriva.
- Nästa kväll kommer jag till Hermans bostad halv sju och finner honom blodig och halvt medvetslös på golvet. Jag ringer polis och ambulans och följer med till sjukhuset. Han talar om att någon som var svartklädd slagit ner honom.
- När jag kommer hem ringer jag Flugan och berättar vad som hänt. Han säger att Jack är försvunnen sedan två timmar.
- Jag ringer Harry och vi beger oss till cirkusen. I Max vagn är det familjeråd. Alla är rädda för att det som hänt ska bekräfta de fördomar som finns om cirkusartister. Pablo Ramirez berättar för oss att Jack rest bort för att vila sig.
- Nästa morgon åker Harry och jag till Köpenhamn och Cirkus Benneweis för att ta bilder till boken. Särskilt ett akrobatnummer som Enrico Vasces ska leda. Då upptäcker vi Jack Stromboli bland publiken. Han har färgad peruk. Vi jagar honom genom halva Köpenhamn innan vi kommer ifatt honom. Då säger han att han stuckit iväg eftersom han tror att någon är ute efter att döda honom. Han menar att om gruppen inte ändrat ordning på "tricken" hade skottet tagit i huvudet och inte bara i handen. Vi lyckas ändå få honom med hem till Stockholm. Alex förefaller verkligt lättad och glad att återse den "förlorade sonen". På familjens "samling" får vi flera gånger berätta hur vi funnit Jack.
- Lizzie berättar om hur svårt hon har att bli accepterad som den enda som inte har egen cirkusbakgrund. Hon fruktade att Max var trött på henne och hade det ihop med Raija.
- När vi går därifrån ser vi hur en flicka städar apans korg. Apan samlar ihop allt i tygväg för att bädda med. Flickan plockar fram en svart kappa och en svart sjal. Vi kommer båda att tänka på "den assyriska kvinnan". Just då skriker någon att elden är lös. Några småpojkar har tänt eld på något som de uppfattade som en majbrasa. På elden ligger den svarta kappan. Harry lyckas raka ut den ur elden. Lucias dotter känner igen sjalen som sin mammas. Men Lucia nekar till att plaggen är hennes. Eller om det är hennes kan vem som helst ha lånat den för att klä ut sig.
- Sent på kvällen åker Harry och jag ut till Annelund för att träffa Hans Strömbom. Han vill låta oss titta igenom sina gamla foton. En del finns i ladan och dit ut går jag trots mörkret. I ladan ser jag ljuset från en ficklampa. Någon letar i en kartong. Jag springer in bara för att se en gestalt försvinna ut i andra änden av ladan. Jag jagar efter och får mig snart en smäll i skalen men inte värre än att jag kan fortsätta. Jag hör Harry skrika efter mig samtidigt som jag kommer i fatt rymlingen som snavat och fallit. Det är Lucia Stromboli. Hennes väska är full av fotografier. Hon har vållat Raijas död, överfallit Herman Gustafsson och slagit mig i huvudet. Mitt medlidande med hennes stukade fot är inte stor. Hans Strömbom får följa med polisen för förhör om att han faktiskt suttit på läktaren när Raija störtade.
Bland fotografierna fanns ett med en liten figur högt uppe på en perchstång. I en panikslagen hjärna kunde idén komma upp att nån skulle begripa "hur det hela låg till" om de här bilder kom fram, nämligen att Alex lätt kunder försvinna ner för en stång sedan hon skjutit mot Raija från sin plats högst upp under cirkuskupolen. Lucia ville hjälpa till av lojalitet. Och allt berodde på det planerade tältköpet. Avsikten var att skrämma Ramirez från cirkusen. Dockan i cirkusmodellen, La Paloma musiken och skottet som inte avsågs att träffa. Alex ville att cirkusen skulle förbli enbart i familjens ägo och att Max, Chico och Jack skulle föra namnet Stromboli vidare. Det var hon som klädde ut sig i Lucias kläder till en "assyrisk kvinna" och som sköt mot Raija. Alex kommer att bli omhändertagen för psykiatrisk vård.