Gösta Unefäldt Den röda nyckeln 2011

 

 


Baksidestext   Bloggen  Sammanfattningar

Plats: Tingssalen i Strömstad. Något så ovanligt som en misstänkt mördare ska avhandlas. Där finns Lagman Karl-Erik Rustadius, 48 år, ser bra ut. Änkling sedan 1 ½ år, nu omgift med en domare i Svea hovrätt. Nämndeman Agnes Flodin har varit med länge och egentligen fallit för ålderstrecket, 70 år, men kämpar sig kvar.
Notarie Judit Linéa Ingbjörgsdotter född på ett småbruk i Norrland. Hon äre begåvad och gjorde en klassresa.
Åtalad är Leonard Petersson, hans försvarsadvokat är Jens Paulsson. Åklagare är Josefin Gullbritt (Gullan) Trolig. Hon är mycket mån om sitt utseende. Hennes man Arvid är ofta borta på arbete.

Den åtalade Leonard Petersson förnekar brott och åklagaren inleder med att berätta om den åtalades bakgrund och liv.

Själv minns han särskilt en episod i barndomen då han fått en kraftig örfil av sin mor Annika Petersson trots att han bara varit lydig. Hans morfar hade nackat en gammal tupp som stört grannarna och Leonard hade uppfattat det som om han förväntades nacka en av hönorna. Men det ledde till att alla hönorna for ut ur hönshuset.
Men han hade lätt för sig i skolan och slutade med en elteknisk examen i gymnasiet.
Leonard Peterssons far Anders var fiskare och hans mor tjänsteman vid drätselkammaren. Annika Petersson hade gjort en lysande ekonomisk karriär. Blev snart kommunkassören Jonassons närmste medarbetare i Stadshuset i Strömstad. Efter Anders död satsade Annika på finansmarknaderna med livförsäkringen som startkapital.

För Leonard Petersson är hans fars död ett oförglömligt trauma. Han var ute med räktrålaren tillsammans med sin far och bröderna Jan och Lars Olofsson från Hogdal. Båten låg stilla för att rulla upp trålvajrarna. Då kom den stora passagerarfärjan som går mellan Oslo och Köpenhamn. Den gick extra nära trålaren för att ge tillfäller åt passagerarna att fotografera en "äkta" fiskebåt i action. Svallvågen reste trålaren upp och det stora trålbordet krossade huvudet på Leonards far Anders dock sedan han första räddat Leonard genom att knuffa undan honom. Extrapolismannen Julius Nilsson som hade jour Strömstad tog emot nödsamtalet. Tre poliser med kriminalinspektör Rickard Axelsson i spetsen ryckte ut. Kriminalinspektör Johan Johansson ritade och fotograferade.

Det var polisassistent Anita Löfstedt som tog fram de gamla uppgifterna från olyckan för 35 år sedan. Hon får beröm av chefen för utredningsgruppen, inspektör Pernilla Bitén. Där finns också Teknik-Johan, nu 57 år, och skild från sin fru Lisbeth, assistent Gillis Tokesson, en vältränad ryggstolsbunden man efter en onödig trafikolycka. Evald Larsson, förstås. Och hans sambo Anita Löfstedt.

Tingsrätten återupptar förhandlingarna och åklagaren fortsätter att berätta om den åtalades bakgrund.

1991 ingick Leonard Petersson äktenskap med Lena Boting.

Det var assistent Joseph Karlander som tog mot telefonsamtalet från grannfrun Greta Persson om att hon är orolig för Lena Petterson som inte öppnar på Första Musseronvägen 16. Och mycket riktigt poliserna hittar henne död i sängen, till synes kvävd med en kudde.
Pernilla Bitén frågar ut Greta Persson. Berättar att Leonard och Lena levt i ett "öppet äktenskap" som särskilt utnyttjades av Lena som haft flera älskare vid sidan om.
Sedan beger hon sig till Annika Petterson som bor i en "asflott" villa. Hon avskydde sin svärdotter som var slarvig med pengar och notoriskt otrogen.

Gillis Tokesson förhör Leonard Petterson. Hans maka hittades mördad i ett låst hus utan tydlig åverkan på låsen. Det klassiska mysteriet med det stängda rummet.
Leonard Petterson hade arbetet med sin elfirma 10 mil från brottsplatsen.

Försvarsadvokaten Jens Paulsson från Kävlinge använder sig av sin ädelskånska för att ge ett mer förtroendegivande intryck. Han är distriktets skickligaste advokat. Han lyckas smula sönder åklagarsidans argument för att Leonard Petterssons skuld. T ex att färska rivmärken på hans rygg är att hänföra till passionerade samlag med sin fru Lena, att vittnet och grannen Gerhard Gustafsson som sett Leonards bil stå utanför huset vid tidpunkten då Lena mördades, ha alltför svag syn för att kunna avgöra såväl bilens färg som registreringsskylt. Slutligen har han hittat två vittnen, tillika poliser, som kan intyga att de hjälpt till att bogsera upp Leonard Petterssons bil ur diket, där han hamnat efter en sladd på den ishala vägen. Detta skedde vid en tidpunkt som ger Leonard Pettersson alibi för mordet på hans hustru.
Försvarsadvokaten Jens Paulsson yrkar på frikännande för hans klient vilket också sker.

Polisen samlas på nytt. Pernilla Bitén är bitter men återhämtar sig.
Anita vill prata med den mördades väninna i Karlstad, Inge-Lise Gliberg. Hon pratar om Lenas relation till sin svärmor Annika.

Grahn vill ta reda på vems bil det var som stått parkerad utanför Pettersson bostad, Teknik-Johan ska luslösa den tekniska undersökningen och Pernilla Bitén tar själv kontakt med Lena Pettersons arbetsplats. Hon träffar Astrid Gryst. Hon är undersköterska. Hon gick i skolan tillsammans med Lena. Hennes Kille heter Gunnar. Det fanns en röd nyckel som gick till villan, den gav Lena till den älskare hon hade för tillfället.

Gustav Andersson anmäler sig på polisstationen. Han har uppgifter om den parkerade bilen. Det är hans egen bil som fått slut på bensinen. En timme senare hade han tankat den och kört därifrån. Tankkvittot ger 72-åringen alibi.

När Leonard Petterson återhämtat sig fyller han en avklippt cykelslang med sand och kör till Kebalviken där han har en båt liggande. Han tänker bege sig till Lena mördare. "Han ska dingla, den satans horbocken!" När han kommer i land går han till den gamla stugan. Snart kommer Alrik i sin gamla bil. Alrik Persson gift med Greta. Alrik är också elektriker och gör ibland småjobb för Leonards firma. Leonard slår ner honom bakifrån med slangen och han supar direkt men överlever. Han apterar en strypsnara av elledningen och fäster den i en av de frilagda takbjälkarna. När Alrik återfår medvetandet kräver Leonard att han skriftligen ska erkänna att han dödat Lena. Men Alrik lyckas övertyga Leonard om att han har alibi för tiden för mordet.

På sidan 185 lämnar författaren ett meddelande till läsaren: "Nu har du i din hand eller rättare sagt i ditt huvud i stort sett alla bitarna i den här historien, som rätt sammansatta, berättar om vem som mördade Lena Petersson". Och jag drar de rätta slutsatserna som sedan bekräftas i slutet av boken!
Det kan ju vara Greta Persson som av svartsjuka mördade sin mans älskarinna. Hade hon hittat de röda nyckeln i hans ficka, kanske? Vid förhöret med Pernilla Bitén antydde Greta Persson att Lena Petterson blivit strypt. Hur visste hon det? Voilà.

Varför har inte Teknik-Johan gått vidare med det upphittade katthåret under den mördades naglar, frågar kommissarie Kronborg. Det fanns ju ingen katt i huset.
Pernilla drömmer mardrömmar om kattdjur.

Pernilla samtalar med en motvillig Leonard Petterson som fått nog av inkompetenta poliser. Han känner till den röda nyckeln. Men vill inte överdriva betydelsen av Lenas träffar med andra. Det är klart att Annika Petterson har en angorakatt. Katten har lämnat hår på Leonards jacka. Pernilla tar i smyg några för undersökning.
Nu jagar poliserna katthår hemma hos Greta och Alrik Persson, Inga-Lise Gliberg och hos Oliver Zetterstyck, den ende av Lena Pettersons älskare som bodde på när håll.
Och snart kan SKL leverera svaret från sina undersökningar. Det är hår från Greta Perssons katt som Lena Petterson hade under naglarna.
Greta Persson hämtas, anhålles och häktas. Och inte ens Teofil Jacobsson kan klara upp det bevis som finns. Greta Persson döms till åtta års fängelse.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Baksidestext:

Leonard Petersson, energisk och framgångsrik småföretagare, är plötsligt änkeman. Därtill är han vid Strömstads Tingsrätt åtalad för mord på sin hustru Lena.
Kriminalinspektör Pernilla Bitén och hennes team har framgångsrikt skött polisutredningen och åklagare Gullbritt Trolig står avspänt i rätten och avser föra detta i bevis.
Men Leonards nitiske försvarare Jens Paulson skapar i det närmaste tumult i rättssalen.

Pernilla Bitén, hennes medarbetare och Bo Kronberg polischef och gift med Pernilla, är välkända och mycket uppskattade profiler av deckarläsare.

Gösta Unefäldt har med sin femtonde polisroman på nytt bevisat sin kännedom om människans innersta slingrande drivkrafter och mörka avgrunder.
sidans topp