Gösta Unefäldt Polisen och den beskedlige utpressaren 1987

 

 

Polischefen i Strömstad Gustav Jörgensson håller föredrag i Rotary. På vägen hem får han sällskap med lasarettsläkaren Leopold Fryklund.
Polisman Evald Larsson kommer tillbaka från sin assistentutbildning. Han passerar Eva Svensson f Grönhag i receptionen på sin väg till poliskommissarie Nils Gryt. Evald har inte klarat av assistentutbildningen. I stället får han åka på bilpatrull med polisassistent Anita Löfstedt, "högbarmad, smärt, guldhårig", som Snoilsky skaldade. Snart kommer det larm om lägenhetsbråk i Grebbestad. Efter insatsen lämnar Evald av Anita Lötstedt där hon bor. På väg tillbaka hjälper han en kvinna i 35-årsåldern som fått bensinstopp.
- Knappt en timme sedan Jörgensson lämnat doktor Fryklund ringer denne hem till honom. Han har hittat sin fru Louise död i bastun. Cilla Jörgensson, som är skolpsykolog och Gustavs hustru blir bestört. Hon brukar gympa ihop med Louise. Jörgensson beger sig genast dit. Liket är inte vackert. Det är uppsvällt och bränt av den höga värmen. Jörgensson ringer sina medarbetare, kriminalkommissarie Bo Kronborg och Nils Gryt. Även assistent Johansson och jourhavande läkare larmas.
- Jörgensson möts nästa dag av sin sekreterare Lisa Mattsson. Hon är nyskild efter ett kort äktenskap med studierektorn vid Strömstierneskolan, Hector Johansson. Kronberg och Gryt ansluter sig och rapporterar vad de funnit i det fryklundska huset. Ventilen var avskruvad och låg på laven. Temperaturegivaren hängde i sin metalltråd losstagen från sin hållare. Den dödas fingertoppar var svårt sargade. Korn av sågspån vid dörren. Troligen hade dörrknoppen på insidan skruvats av och därefter fast igen. Bastupanelen på utsidan kunde skötas manuellt eller automatiskt. Jörgensson tror att det handlar om mord.
Doktorn var inte säker på någonting alls.
- Jörgensson stämmer träff med Fryklund hemma. Denne berättar om sitt äktenskap med Louise. De fick ett dödfött barn. Louise var rhesus-positiv och de vågade inte ta risken med en ny graviditet. Hon var välutbildad men inte med någon yrkesinriktning och hon blev hemmafru. Hon led av sin inaktivitet och började dricka.
- Gustav och Cilla funderar över sin alkoholkonsumtion sedan deras dotter Monica konstaterat att rent objektivt var de alkoholister.
- Polisen får obduktionsprotokollet från docent Amalia Lindenkrona. Utanför protokollet gissar hon på att döden inträtt mellan halv nio och halv tio på kvällen. Kronborg ser värre ut än vanligt sedan hans fru Greta dog av bröstcancer. Orakad med solkig skjorta och darrande händer. Gryt haltar, artrosförändringarna i knät är värre än vanligt.
- Kronborg går hem och funderar på att diska, städa och tvätta. Men först ringer han till Strömstads lasarett för att få tala med någon som känner Leopold Fryklund. Han stämmer träff med syster Ingeborg Nyman hemma hos henne. Innan han åker dit förbättrar han sitt yttre betydligt. Som tur är för det är en attraktiv kvinna i 55-års åldern. Hon vårdade Kronborgs fru Greta innan hon dog och kan förmedla vad hon berättade på dödsbädden. Ingeborg berättar att Leopold Fryklund har stort kvinnotycke och rekommenderar ett samtal med biträdena Svea Andersson och Christina Tyslin.
- Nils Gryts fru Camilla Gryt är boutiqueägare och tjänar bra med pengar. LADY CAM har kunder från både Sverige och Norge. Camilla säger att hon kände Louise sedan barndomen. Då hette hon Flogéus, föräldrarna Boel och Fride. Han var en framgångsrik och förmögen virkeshandlare.
- Kronborg promenerar hem till sjukbiträdet Christina Tyslin. Hon vet vad hon vill och det är att inte berätta för mycket. Men hon känner Leopold väl från arbetet.
- Besked har kommit från kriminaltekniska och de tre kriminalarna diskuterar igenom vad rapporten kan ge. De är överens om att allt tyder på att Louise Fryklund mördats. Nu gäller det att hitta den person som har störst skäl att röja henne ur vägen.
- Kommissarie Gryt besöker Leopold Frykholm på hans mottagning och får en gratis undersökning av sitt ömmande knä på köpet. Fryklund säger att bastupanelen varit trasig redan då han köpt huset. Nästa dag spårar Gryt upp säljaren av huset, den pensionerade rektor Enar Pauren som bekräftar detta.
- Lördagen den 10 november är det begravning och vädret blir bättre.
- På kvällen uppsöker Jörgensson Boel Flogéus på hennes hotell. Hon berättar om sin dotter Louises uppväxt. Leopold var den vackraste unge man hon sett, men det fanns något opålitligt hos honom.
- Jörgensson förhör Leopold Fryklund. Reder ut var olika nyckar finns och har funnits. Och hur han tillbringade dagen och kvällen då hans fru dog. Jörgensson tror att han är oskyldig.
- Kronborg intervjuar sjukhusdirektören Öhman vid Borås centrallasarett där Fryklund tidigare arbetat. Han säger att både Leopold och Louise hade erotiska affärer utanför äktenskapet. En ung sjuksköterskeelev gjorde självmord för Leopolds skull. Louise hade en god väninna som heter Brynhilde Torstensson. Även hon blir intervjuad.
- Gryt tar kontakt med Ingeborg Nyman. Hon arbetade tillsammans med Leopold den dag hans fru dog. Enligt henne fanns det ingen chans för honom att hinna hem mellan arbetet och mötet på Rotary.
- Man saknar Frans Sigestri på Domus sedan flera dagar. Någon ringer till polisen och polisinspektör Ferdinand Johansson som känner honom skickar polisassistent Karlsson och Gunvald Larsson till hans jättevilla där han bor ensam sedan länge. Dessa hittar Sigestri död i sin säng. De tycker att han har dött en fridfull död, även om det luktar starkt av avföring och urin. De två polismännen ringer efter en ambulans. Där liket ankommer till sjukhuset anmärker syster Irene på att de inte följt rutinerna. När ett lik upptäcks ska läkare kallas till platsen för att konstatera dödsorsaken. Ännu värre blir det när läkaren Håkon Sörlie konstaterar att det finns tydliga märken som avslöjar att Sigestri dött för flera dygn sedan genom att någon hållit honom med stor kraft mot en kudde tills han kvävts och sedan vänt honom på ryggen. Det handlar om mord! Gunvald Larsson blir utskälld av sin chef Gryt för att han inte följt reglerna.
- De tre kriminalarna tar sig till villan och hittar på vinden ett kassaskåp och en filmutrustning med en långt teleobjektiv. Snart står det tydligt att Frans Sigestri ägnade sig åt att dokumentera hedervärda medborgare i för dem själva skamliga, omoraliska situationer. De hittar filmer och foton och kollegieblock med datum och penningsummor antecknade. Frans Sigestri var utpressare om än i mindre skala. 164000 kr tycks han ha fått ihop.
- Fryklunds alibi för kvällen då hans fru mördades kalfatras på alla möjliga sätt. Nu tycks han ha tagit semester och åkt till Kreta.
- Jörgensson funderar på om det inte saknas några kort. De som Frans Sigestris mördare tagit med sig eller inte kunnat hitta. Mitt i natten beger han sig till Sigestris bostad och skär upp tagelmadrassen. Där finns gömt ett kuvert med två negativ. På polisstationen väntar redan Kronborg. De framkallar negativen för att bättre kunna se vad de föreställer. Det är två bilder på en kvinna på väg in i Fryklunds villa.
- Kronborg får i uppgift att resa till Kreta. Ett skäl till detta är att han talar en "visserligen knagglig men dock fullt tydbar grekiska". Direktören på resebyråföretaget vet att Leopold Fryklund reste den 14 november till Kreta och bor på Hotel Hermes. Kronborg bokas in på hotell Caravel i närheten. Kronborg förhör sig om Fryklund hos den norska reseledaren Virgdis. Fryklund har bokat in sig på en utflykt nästa dag till palatset i Knossos.
- Nästa morgon upptäcker Kronborg att hans förkylning är borta och att han trivs förträffligt. Han tar sig en promenad i hamnen och går till torget där polisstationen ligger. Där får han träffa kapten Kalidos. Kronborg får sig tilldelad en ung polis med vars hjälp han får tillträde till Fryklunds rum på hotellet. Där finns förutom Fryklunds attiraljer en resväska med namnlapp på Linda Anker, Örgrytevägen 217 i Göteborg. I receptionen ber Kronborg att få se hennes pass.
- Kronborg ringer hem till Jörgensson och rapporterar. Jörgensson ringer sin chef polismästaren Erik Kyppling i Göteborg. Detta resulterar i besök av två civilklädda herrar på Linda Ankers arbetsplats, Lillbygården och i hennes bostad.
- Kronborg skuggar i smyg Leopold Fryklund när han stiger ur utflyktsbussen hand i hand med Linda Anker, sedan äter han en lyxig, men billig middag på restaurang Rififi och tar sedan flyget hem.
- Indicierna är nu många på att paret Fryklund - Anker ligger bakom de två morden men inga bevis finns. Det främsta levereras av Evald Larsson som när han får se en bild på Linda Anker igenkänner henne som den kvinna i 35-årsåldern han träffade på med bensinstopp sedan han lämnat Anita Lötstedt i hemmet. Det var samma kväll som Louise Fryklund mördades. När Linda Anker ställs inför detta faktum erkänner hon att hon med en brädstump hindrar Louise från att öppna dörren och sedan vridit bastureglaget på maximum. Leopold och Linda ville gifta sig. Louise hade inget emot att skilja sig problemet var att hon då skulle ställa Leopold på bara backe. Allt var hennes arvegods och det fanns äktenskapsförord. Leopolds enda möjlighet vara att Louise dog innan skilsmässan. När Leopold sedan fick se de kort som Frans Sigestri tagit på Linda då hon anlände till och gick ut från Fryklunds villa förstod han att han måste döda utpressaren om inte mordet skulle uppdagas.