Gösta Unefäldt Polisen och domarmordet 1989

 

 

En ung man, Stig Edvard Lyte, står inför domstolen åtalad för att ha kört rattfull och orsakat en olycka. Domstolen leds av lagman Ambjörn Kvintus. Enda vittnet är revisor Kenneth Bråxén. Notarie är Ulrika Tomasdottir. Den åtalade kommer från en fin familj, båda föräldrarna är läkare, och han är säker på att få villkorlig dom. Därför blir han väldig upprörd när domen blir fängelse, ovillkorligt, och han hotar med att ta livet av domaren.
- Polisman Evald Larsson har två stora intressen, fruntimmer och pistolskytte. Kvinnan är för tillfället Ulrika Tomasdottir.
- Polischefen i Strömstad Gustav Jörgensson ser fram emot en god middag. Det är ju onsdagskväll. Men hans fru Cilla Jörgensson, som är skolpsykolog har råkat ut för ett akut elevvårdsärende och ber honom öppna en burk fiskbullar.
- Poliskommissarie Nils Gryt, tidigare oslagbar terrängmästare, lider alltmer av sin knäatros. Kollegan kriminalkommissarie Bo Kronborg är nyss hemkommen från två veckor på Cypern. Tydligen har spriten och cigaretterna varit för billiga. De tre träffar Jörgensson för genomgång.
- Tinghusvaktmästare Elof Blom får ett förskräckligt uppvaknande. Hans uppgift är att vädra ut tingshuset varje morgon och då finner han lagman Kvintus död i sin skrivbordsstol. Han ringer genast polisen och får tala med Eva Svensson f Grönhag i receptionen som kopplar honom till Jörgensson. Denne får med sig Gryt och Kronborg och är snart i tingshuset. De skickar efter doktor Edvard Lyte som hittar en lång steknål vars spets filats vass instucken i ryggen på Kvintus. - Doktor Lyte är trött men inte på grund av sitt arbete. Det är oron för sonen som dömts till fängelse. Nu har han försvunnit. Hans fru Gudrun är mer förbannad än orolig.
- Stig Lyte har cyklat till föräldrarnas sommarstuga. Han funderar på hur han kan döda lagmannen som dömt honom till fängelse. "Ett avkok på toppmurklor var definitivt dödande och svårspårat" (81). Han dricker alltmer av den vodkaflaska han haft med sig. När han ska cykla därifrån är han så berusad att han faller av cykeln och slår sig medvetslös. Han hittas av Gustav Strand, en passionerad fritidsfiskare som kör honom till akuten. Doktor Holmgaard syr ihop såren och låter röntga honom.
- I tingshuset har polisen börjat förhöra de anställda. De tre som bor i tingshuset sparas till sist. Kronborg tar sig an Ulla-Britt Struve, skild med ett hemmavarande barn, som sköter allmänna kontorsgöromål.
- Jörgensson har fått fru Frideborg Glans på sin lott. Hon är 64 år och har arbetat på tingsrätten i 38 år. Hon säger att Jörgensson bör fråga Blom om Kvintus sommarstuga.
- På polisstationen intervjuas notarie Ragnvald Leth av kommissarie Kronborg. Leth bor också i tingshuset. Han kom inte hem förrän klockan fem på morgonen. Det besvärliga är att hans alibi är att han varit ihop med kommissarie Nils Gryts fru Camilla!
- På polisstationen intervjuas notarie Ulrika Tomasdottir. Hennes alibi är poliskonstapel Evald Svensson.
- Gryt frågar ut Elof Blom och lyckas ta reda på att Kvintus kommit på honom med oegentligheter som kunde lett till att han fått sparken. Kvintus såg mellan fingrarna men krävde att Blom gjorde honom en massa tjänster med att underhålla sommarstugan. Det var rena utpressningen!
- Presskonferens äger rum. Även storstadspressen och TV har kommit. Sedan samlas de tre poliserna hemma i Jörgenssons bastu. Mitt i andra omgången ringer adjunkt Agata Kvist. Hon var nämndeman då domstolen dömde Stig Lyte till fängelse. Hon berättar att hon hört honom hota Kvintus till livet. Och idag är han inte i skolan.
- Nils Gryt lyckas lokalisera en tidigare notarie Sylvia Pathreus som fått dåliga vitsord av lagman Kvintus. Hon bor i Unnaryd, vid den småland-halländska gränsen och han får i uppgift av Jörgensson att åka dit. Det är ett mycket vackert hus och kvinnan i 40-års åldern är så attraktiv att Gryt stannar över natten sedan han tillagat en kärleksmåltid tillsammans med henne. Hon säger att Ambjörn Kvintus var en djävul som utnyttjade alla människor, särskilt kvinnor. Att göra honom sexuella tjänster var nödvändigt om man ville ha ett bra betyg.
- Kronborg tar en promenad med Brita Andersson som är servitris på Kaffedoppet. I många år har hon levererat kaffekorgar till Kvintus när han arbetade över på kvällen. Hon var ensamstående med barn efter en skilsmässa och han lånade pengar som hon sedan fick betala av "in natura".
- Jörgensson söker upp Stig Lyte på sjukhuset. Han minns inte mycket från olycksfallet med cykeln.
- Någon får ett anonymt brev där det står "Jag såg dig".
- Amalia Lindenkrona rapporterar från rättsläkarstationen i Göteborg.
- Jörgensson frågar ut Amalia Blom. Hon kan inte ge sin man något alibi för den natten då lagmannen dog. Han är ofta bort om nätterna.
- Kriminalinspektör Grahn har letat i tingsrättens arkiv efter möjliga gärningsmän som fått stränga domar av lagmannen.
- Kronborg besöker Camilla Gryts boutique. Hon vet hans ärende och berättar genast att hon varit ihop med tingsnotarie Leth, dock blev det inget samlag eftersom modet svek honom i det avgörande ögonblicket. När det är klart förbereder Kronborg en kärleksmåltid för Lisa Mattsson. Han klarar bättre av att löpa linan ut.
- Camilla Gryt berättar för sin man vad som hänt på hotellet i Uddevalla.
- Evald Larsson får i uppgift att knacka dörr längs Hällestrandsvägen för att få tag i någon som sett Stig Lyte under hans vingliga färd. Det blir en lång dag med mycket kaffe och bullar hos ensamma hemmafruar. Till sist får han tag i en ung pojke, Peter, som mycket motvilligt berättar att han sett en cyklist på väg in mot stan köra omkull vid halv elva tiden. Han var själv på väg åt motsatt håll på sin moped.
- Laboratoriet har hittat pentonal i lagmannens kafferester. Det är ett insomningsmedel som används innan narkos.
- Någon får sitt andra anonyma brev "... när du gick in med korgen onsdag kväll klockan tio".
- Kronborg ringer sin kollega Birger Welander i Jokkmokk för att få informationer om sonen, Karl Elof Blom som flyttat dit för många år sedan.
- Evald Larsson har fått en ny hobby. Han har fått en hel sportfiskeutrustning av sina föräldrar och vill prova den. Han ger sig ut i Sundet men snart får han bottennapp nära stranden. Bottennappet visar sig emellertid vara Elof Bloms skinnjacka. Liket ligger i det grunda vattnet strax utanför lagman Kvintus sommarstuga.
- Amalia Blom berättar att Elof, hennes man, sagt att det var han som bar in kaffekorgen till Kvintus rum på mordkvällen. Hon tror att det är Elof som är mördaren och sedan är det en "högre makt" som straffat honom.
- Sedan kommer fru Brita Andersson, servitrisen in på polisstationen. Hon berättar att Blom frågat henne var hon ställde kaffekorgen, innanför eller utanför dörren. Det är denna information som kommer att lösa upp hela mordgåtan!
- Evald Larsson kallas in. Han måste erkänna att den natt han tillbringat hos notarie Ulrika Tomasdottir ägnade han mest åt att sova och därför är Ulrikas alibi av ringa värde.
- Ulrika Tomasdottir har åkt på semester till Island! Kronborg skickas iväg trots hans stora protester om sin flygskräck. I hennes rum hittas de två anonyma breven.
- I Reykjavik tas Kronborg emot av kollegan Olafur Einarsson. I ett litet flygplan tar de sig sedan till Akureyri över ett betagande isländskt landskap. De kommer fram till det lilla pensionat som Ulrikas föräldrar driver. Ulrika erkänner att Evalds Larssons alibi inte är mycket värt. Kronborg anklagar henne för att ha bytt ut kaffekorgarna och sedan dödat Kvintus. Ulrika förnekar emellertid allt. Kronborg rapporterar allt till Jörgensson.
- Jörgensson åker hem till Ulla-Britt Konradsson. Hon gjorde i ordning en kaffekorg och hällde pentonal i kaffet. Hon bytte ut korgarna. När Brita gick iväg fick hon därför med sig Konradssons korg. Rangvald Leth hade bett Ulla-Britt göra så. Det var ett practical joke hade han sagt.
- Larsson och Grahn hämtar Rangvald Leth till förhör. Jörgensson förhör honom. Leth erkänner att han skrämt Blom i nattmörkret så att denne fallit i vattnet och drunknat. Han gjorde det för att han skickat anonyma brev till Ulrika. När Jörgensson visar upp flaskan med pentonal som dykarna hämtat upp ur vattnet vid platsen där Blom drunknade och påstår att man hittat Leths fingeravtryck på den erkänner han mordet på lagman Kvintus. Motivet var att Kvintus tänkte skriva ett så uselt tjänstgöringsintyg att Leth aldrig skulle få den tjänst han så högt åstundade.
- Rangvald Leth döms till livstids fängelse för överlagt mord. Efter fyra år begär han nåd och får straffet sänkt till 14 års fängelse. Efter sju år är han åter på fri fot.

Fast det är Stenmurklan som är giftig inte toppmurklan. Här har författaren fel trots den naturmänniska han säger sig vara.
Toppmurkla innehåller inte giftet Gyromitrin och behöver inte förvällas eller kokas av. åter