Gösta Unefäldt Hämnden är min 2009

 

 


Baksidestext  Storyn  Bloggen  Sammanfattningar

En man tjänstgör i en FN-bataljon i Kongo på 60-talet. Han har en adjutant, sergeant Karl Gustav Pamplon från Ragunda i Jämtland. Alldeles i början räddade Pamplon hans liv. Sedan dess var de nära vänner. Under ett patrulluppdrag blir Pamplon skjuten till döds.
De tar sig till en by i närheten varifrån de misstänker att de dödande skotten kommit. Mannen tar sig in i en hydda med två man och hittar en gråtande pojke, bredvid sig har han ett maskingevär med apterat magasin. De två männen tar med sig pojken för förhör. Mannen letar efter en tygbit för att veckla in maskingeväret i. Då ser han en ung kvinna gömd under en filt. Då blir hans hjärna ett kaos och han ville hämnas på kvinnan som låtit den unga pojken döda mannens bästa vän. Han våldtar henne brutalt. Efteråt kände han en intensiv skam över sig själv. Han ser en liten pojke stirra på honom.
Två dagar senare kommer två kvinnor till förläggningen och vill tala med översten, the boss. De är högresta, välvuxna och klädda i saris i klara färger. De vill anklaga en man för våldtäkt. Flickan är dotter till en av kvinnorna. Hon heter Un Nin. När mannen lämnade hyddan bar han det gevär som pojken haft i händerna så det är lätt för översten att identifiera honom.
Översten tar reda på att det var Karolusson, Enånger och Sivertsson som gått in i hyddan där de hittat pojken. Han kallar till sig korpral Sivertsen och furir Enånger för att få en muntlig rapport. Sivertsen kan inte komma ihåg om löjtnant Karolusson ensam stannade kvar i hyddan eller ej. Enånger säger att Karolusson dröjde några minuter.
- Nästa morgon kallar översten till sig löjtnant Karolusson. Denne nekar till att ha upptäckt någon flicka i sängkläderna. Han uppfattar emellertid att översten inte tror på honom och därför begär han omedelbart avsked från sitt uppdrag i Kongo för att återgå till tjänsten i Sverige, vilket översten beviljar.

Gustav Jörgensson, pensionerad polischef, är på en fisketur i fjällen. Fiske är hans stora hobby. Det regnar hela tiden. När han vandrar hemåt möter han en björn med en unge. Han är helt övertygad om att hans sista stund är kommen.
Han har en hund som heter Gruff och som han är mycket förtjust i. De tar ofta långa promenader. En dag hittar Gruff en död kropp. En man med en kniv nerstucken i bröstet. Testiklarna är avskurna. Armar och ben är sammantejpade. Jörgensson ringer Bo Kronborg, hans efterträdare på chefstolen. Kronborg ringer genast "Teknik-Johan" Johansson.
På kvällen träffas Kronborg och Jörgensson hemma hos Nils Gryt, även han pensionerad poliskommissarie. De diskuterar och dricker extra fin whisky, The Glenlivet, 18 år gammal. De bestämmer sig för att tillsammans ta sig an mordfallet eftersom Pernilla Bitén är borta på utbildning några dagar. Annars är hon befäl för utredningsgruppens sju personer. Offret är identifierat. Han heter Sebastian Karolusson. Kronborg ska åka till Göteborg och Rättsmedicinska avdelningen vid Sahlgrenska Sjukhuset för att vara med om obduktionen av mordoffret. Då får han tillfälle att träffa professor Olivia James han gärna velat bli mer intim med om han inte träffat Pernilla Bitén innan dess. Själv ser Olivia James med stor glädje fram emot besöket från Strömstad. Vi får en detaljerad och noggrann beskrivning av mordoffret på Rättsmedicinska avdelningen vid Sahlgrenska Sjukhuset i Göteborg. Det han ser gör Kronborg övertygad om att motivet till dådet varit hämnd. Och att det finns sexuella undertoner med i bilden.
- På vägen hem hämtar han upp sin fru Pernilla Bitén som naturligtvis vill veta allt om mordet.
- Nils Gryt tar båten till Sydkoster för att träffa personer som kände Sebastian Karolusson. Han träffar Linus Gustavsson, pensionerad fiskare och hans fru Hilma. Hilma gick i samma klass på realskolan som Sebastian. Hon berättar att han en gång blivit närgången och försökt våldta henne. Några år senare omkom Sebastians far. Han fastnade i trålen och åkte med över bord. Det fanns rykten om att han fått hjälp att falla i av de två andra ombord. Sedan värvade sig Sebastian vid I 17 i Uddevalla. Hilma som är synsk säger att Nils Gryt ska "leta både nära och långt ifrån".
Nils pratar också med Sven Loklo som är pensionerad militär från I 17 som också bor på ön. Sven Loklo är gift med en yngre och vackrare kvinna som heter Joubi. Henne träffade Sven när han låg på sjukhus i Colombo på Sri Lanka. Han minns att Karolusson var en militär som snabbt klarade utbildningen. Men han var kvinnotokig. Han blev antagen till Svenska FN-bataljonen i Kongo.
- Pernilla Bitén håller morgonmöte med sin arbetsstyrka. Där är Anita Löfstedt, Evald Larsson, Teknik-Johan, Gillis Tokesson, Gran och Gillberg. Dagens uppgifter fördelas.
- Jörgensson samlar "privatspanarna" hemma hos sig. Det är polischefen Bo Kronborg och fd kommissarie Nils Gryt. Det blir varma smörgåsar, vin och whisky.
- Vid nästa morgons morgonmöte får Pernilla Bitén reda på att hennes man (och högsta chef) Bo Kronborg utnyttjat hennes två dagars utbildningsfrånvaro och gått bakom ryggen på henne och anlitat pensionärerna Jörgensson och Gryt. Hon bli rasande.
Hon går till Bo Kronborgs tjänsterum och läser lusen av honom. De förlikas emellertid snart och kommer överens om att tillsammans utnyttja alla krafter för att lösa mordgåtan.
- En kvinna ringer till Jörgensson för att informera om att hon sett en mörkhyad man i löparspåret.
- Gustav Jörgensson ordnar fram mer information från Militärhistoriska biblioteket om Sebastian Karolussons deltagande i den svenska FN-bataljonen. Han får reda på att Karolusson blivit beskylld för att ha våldtagit en infödd ung kvinna. Vid förhöret av Karolusson hade en tolk deltagit och Jörgensson får namnet på honom. Han får också namnen på Karolussons "medarbetare", Arvid Enånger och Pontus Sivertsen. Sivertsen har omkommit i en trafikolycka den 20.5 2004. Arvid Enånger däremot minns anklagelsen och tolken. Han hade vid ett senare tillfälle träffat tolken som berättat att flickan blivit gravid och dränkt sig. Hennes manliga släktingar hade svurit på att hämnas.
- Pernilla Bitén bestämmer sig för att göra ett eget besök hos Sebastian Karolussons änka. Hennes ögon är glansiga men det är inte av tårar utan av alkohol att döma av doften. Hennes bror är i köket. Ingen syskonlikhet förutom att också han är berusad tidigt på eftermiddagen. Hon erkänner att Sebastian berättat för henne att han våldfört sig på en infödingsflicka. Pernilla får för sig att änkan och "brodern" nyss avslutat en avsugning.
- Gustav Jörgensson tar kontakt med sin dotter i Halmstad. Hon har en IT-firma och behärskar den digitala tekniken. Hon lovar att försöka leta upp tolken. Snart får han reda på att tolken heter Amu Tin Sione. Nu är han emellertid advokat och har bytt namn till Johannes Jones och bor i London. Hon ska snart till London på en affärsresa och kan då personligen kontakta henne.
- Evald Larsson identifierar den mörkhyade personen som observerats i motionsspåret. Han heter Oscar Jeppsson och pratar genuin skånska. Adoptivbarn från Sydafrika till familjen Jeppsson i Arild.
- Annie Karolussons "bror" heter John Simonsson. De har nyligen träffats och är väldigt förälskade. Sebastian Karolussons död kom därför mycket lämpligt.
- I London träffar Monica Jörgensson advokaten Johannes Jones. Han är en äldre gentleman som bjuder på lunch på sin favoritkrog han frekventerat i 30 år. Han minns den våldtagna flickans självmord och att det uttalats hot om hämnd. Flickans lillebror blev åsyna vittne till våldtäkten. Jones hjälpte honom i livet som om det vore hans egen son. Pojken utbildade sig till civilekonom och har nu en ledande befattning i ett internationellt affärsföretag. Han är nu i 50-årsåldern. Han har semester sedan tre veckor tillbaka. Den tillbringar han på Hurtigrutten i Norge!
- Teknik Johan har hittat fingeravtryck på de tejpremsor som använts för att binda Sebastian Karolusson med.
- Gillis Tokesson får i uppdrag att åka till John Simonssons bondgård och leta upp ett fingeravtryck att jämföra med. Gillis är olyckligt förälskad i Pernilla Bitén. Han dyrkar upp låset och säkrar ett fingeravtryck. När han kör därifrån rivs han åter av svartsjukans demoner och han kör alldeles för fort på den smala grusvägen. Plötsligt dyker John Simonssons traktor upp. Tokesson ser den för sent, kör rakt på och blir allvarligt skadad.
- Bo Kronborg lyckas få fram uppgifter om Mandu Cara, lillebrodern till den våldtagna unga flickan. Han reser med Hurtigrutten från Bergen till Oslo med fru och två barn.
- Pernilla Bitén kontaktar Sylvia Salinder, chefen för kommunens hemstjänt, för att diskutera arbetstider för de anställda. Det finns fyra i varje "pool" och de får organisera sina tider själva och byta med varandra som de vill, förutsett att veckoarbetstiden hålles. Elfriede Grythén är med i samma hemhjälpspool som Annie Karolusson. I sin kalender kan Elfriede Grythén se att hon ryck in för Annie Karolusson flera gånger under den veckan då hennes man blev mördad. Annie Karolusson har uppgivit falskt alibi. Hon anhålles. På tejpen som används för att binda ihop offrets armar och ben finns ett tydligt fingeravtryck från. Till sist erkänner hon mordet.
- Senare på dagen kommer John Simonsson för att förklara sig skyldig till mordet på Sebastian Karolusson. Han har med både kniven och det slagträ han använde. Han grips misstänkt för delaktighet i mordet på Sebastian Karolusson.
- En kväll senare träffas Kronborg och Gryt hemma hos Jörgensson. Det blir återb vin, varma smörgåsar och en oöppnad flaska whisky. En fullständig redogörelse avkrävs Bo Kronborg.
- Annie Karolusson hade blivit utsatt för mångårig fysisk och psykisk misshandel av sin man. Det var han som hade hand om pengarna, stora mängder. Den direkt utlösande faktorn var att hon blev utom sig av ilska och hat när hon fick reda på att han sålt lägenheten där de bodde och ställt henne på bar backe. Det var då hon beslöt att ta livet av honom. Och John Simonsson kunde då inte svika henne utan ställde upp och slog ner Sebastian Karolusson med ett basebollträ.
De döms båda till tio års fängelse, hon i kvinnofängelset i Hinseberg och han till länsfängelset i Sundsvall
- Gillis Tokesson förblir förlamad i benen men har full rörlighet i armarna. Han förväntas återinträda i tjänst inom utredningsavdelningen den 1 april.

 

 

 

 Baksidestext:

Pensionerade polischefen Jörgensson är ute och rastar sin tax när de påträffar en brutalt mördad man alldeles i anslutning till Strömstads välbesökta motionsspår.
Den som stack kniven i den mördade måste ha hyst ett stort hat till mannen och i letande efter motiv rör sig spåren tillbaka till 60-talet, då offret tjänstgjorde i en FN-bataljon stationerad i Kongo. Hände något där som polisen borde känna till? Eller finns det någon i närheten som kräver sin hämnd?

Polischef Bo Kronborg och hans gamla medarbetare vid Strömstadpolisen, Jörgensson och Gryt påbörjar omgående efter­forskningar.
För kriminalinspektör Pernilla Bitén och hennes team som formellt leder utredningen innebär detta konflikter i jakten på mördaren.

Gösta Unefäldt är välkänd för deckarvännerna. Han har en rik produktion av spännande polisromaner bakom sig, varav flera har filmats för TV.
Detta är hans fjortonde bok om de populära poliserna i Strömstad.
sidans topp

 

 

 

 

 

 

Storyn

En man tjänstgör i en FN-bataljon i Kongo på 60-talet. Han har en adjutant, sergeant Karl Gustav Pamplon från Ragunda i Jämtland. Alldeles i början räddade Pamplon hans liv. Sedan dess var de nära vänner. Under ett patrulluppdrag blir Pamplon skjuten till döds. Mannen, löjtnant Sebastian Karolusson, letar tillsammans med Enånger och Sivertsson efter förövarna. I en hydda hittar de en liten pojke med ett nyss avfyrat gevär. De två tar honom med sig, löjtnant Sebastian Karolusson stannar kvar för att leta efter ett tygstycke att slå in vapnet med. Då träffar han på en ung kvinna som gömt sig. Sebastian Karolusson våldtar henne på stället. Översten anklagar Karolusson för våldtäkt. Denne nekar till allt men ber om omedelbart avsked. Så sker och han flyttar tillbaka till Sverige.
Många år senare hittar den nyss pensionerade polischefen Gustav Jörgensson ett lik under en morgonpromenad med sin hund Gruff. Mannen har en kniv nerstucken i bröstet. Testiklarna är avskurna. Armar och ben är sammantejpade. Offret visar sig vara Sebastian Karolusson. Jörgensson ringer kommissarie Kronborg, hans efterträdare på chefstolen.
Kronborg är polischef, ett administrativt jobb han inte är tillfreds med. Han trivs bättre ute på fältet. Hans sambo Pernilla Bitén är chef för utredningsgruppens sju personer, men nu är hon borta på utbildning några dagar och därför samlar Kronborg Jörgensson och Nils Gryt, även han pensionerad poliskommissarie. De dricker fin whisky och bestämmer sig för att starta mordutredningen själva.
Snart dyker det upp afrikanska hämndmotiv och Evald Larsson griper mörkhyade personen som observerats i motionsspåret. Han heter emellertid Oscar Jeppsson och pratar genuin skånska. Adoptivbarn från Sydafrika till familjen Jeppsson i Arild. Nu, sedan en mycket irriterad Pernilla Bitén åter tagit rodret i händerna vänds misstankarna mot änkan, Annie Karolusson. Hon och John Simonsson var mycket förälskade redan med medan Sebastian Karolusson levde. Han har äktenskapsförord och efter en skilsmässa skulle hon stå på bar backe. Det finns bara en annan lösning. Sebastian Karolusson måste dö innan äktenskapet upplöses. Annie Karolusson känner till sin makes brott i Kongo och hans rädsla för hämnd. Hon arrangerar därför mordet så att misstankarna ska gå i "afrikansk" riktning.

Annie Karolusson hade blivit utsatt för mångårig fysisk och psykisk misshandel. Det var han som hade hand om pengarna, stora mängder. Den direkt utlösande faktorn var att hon blev utom sig av ilska och hat när hon fick reda på att han sålt lägenheten där de bodde och ställt henne på bar backe. Det var då hon beslöt att ta livet av honom. Och John Simonsson kunde då inte svika henne utan ställde upp och slog ner Sebastian Karolusson med ett basebollträ.
De döms båda till tio års fängelse, hon i kvinnofängelset i Hinseberg och han till länsfängelset i Sundsvall
sidans topp