Gösta Unefäldt Högt spel 2007

 

 


Baksidestext  

Albert Andersson, en pensionerad skolledare som snart är 80 år, tar sig en fisketur. Han får faktisk en torsk men upptäcker också liket av en ung kvinna, skattehandläggaren Virginia Kloss.
- Chefen för Strömstads närpolisområde är kommissarie Bo Kronborg. Han sambo är polisinspektör Pernilla Bitén och de har en treårig flicka Emma. Johan Johansson, "Teknik-Johan" kallad är också polisinspektör. Polisman Evald Larsson som är landets tveklöst skickligaste pistolskytt är sambo med polisassistenten Anita Löfstedt. Kriminalassistent Gillis Tokesson är lång och mager med rött hår och en av de mest intelligenta i kåren. Till Pernilla Biténs förtjusning kan han citera Nils Ferlin.
Polisassistent Gummesson och assistent Grahn. Pernilla Bitén får ansvaret för utredningen av dödsfallet.
- Kustbevakningschefen Berghed tar polismännen ut till ön.
- Victor Kloss anmäler att hans fru försvunnit. Anita Löfstedt får i uppgift att meddela honom dödsfallet och be honom att identifiera liket på sjukhuset. Han berättar att Virginia rest med färjan från Strömstad till Sandefjord i Norge i går eftermiddag för att träffa en höjdare från norsk taxeringsintendenturen men hon dök aldrig upp.
- Under "morgonbönen" nästa morgon gör Evald Larsson ett mycket ovanligt framträdande. Hans eminenta kunskap om Strömstads skärgård visar att Virginia Kloss knappast kan ha fallit överbord från färjan. Han rodnar starkt inför Kronborgs beröm.
- En ung, arg och ångerfull tjej som heter Elida anmäler sin pojkvän Kenta Eskilsson för våldtäkt. Han anhålls och under Bo Kronborgs förhör erkänner han.
- Professor Olivia James, chef för rättsmedicinska avdelningen på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, ringer till Bo Kronborg. De känner varandra väl sedan ett mångårigt samarbete. Hon har skött om obduktionen av Virginia Kloss. Hon säger att kvinnan fick ett kraftigt sömnmedel innan hon drunknade.
- Pernilla åker till Räkstigen för att förhöra Victor Kloss. Han säger att Virginia var en duktig tävlingssimmare nästan i landslagsklass. Kloss är egen företagare men vill inte säga vad han arbetar med.
- Två män anländer mitt i natten till Skatteförvaltningens lokal. De har professionell utrustning för att ta sig genom lås och slå ut larm.
- Verner Slöngård är civilekonom och arbetar på Skatteförvaltningen. Han är nästan förlovad med en arbetskamrat som heter Ulla-Stina. Han är mycket intresserad av kriminallitteratur och tror att Virginia Kloss död har med hennes arbete att göra. När han lämnar sin Anna-Stina klockan två på natten bestämmer han sig för att smyga in på sin arbetsplats och ta en titt i Virginia Kloss dator. Han blir bestört då han ser dörren öppen och larmsladdarna avslitna.
- Polisassistent Gillberg och polismannen Evald Larsson har patrulltjänst. Strax innan de ska lämna sitt skift ser de Slöngård springande från Skattekontoret. Larsson är på väg att gripa honom då de två tjuvarna kommer utrusande. Slöngård följer efter men slås ner med en uppercut. Gillberg tar bilen och försöker genskjuta tjuvarna. Då tar en av dem fram en maskinpistol och skjuter skott genom polisbilens framruta. Larsson punkterar tjuvarnas däck med välriktade pistolskott och sätter ett skott genom förarens sidoruta. Bilen far ner i vattnet. Larsson alarmerar jourhavande och snart är polis och ambulans på platsen.
- Gillberg opereras och blir med tiden återställd. De två tjuvarna hamnar under polisbevakning på enskilda rum.
- Olivia James har en ny rapport att lämna. I lungorna har Virginia Kross en typ av alger som tyder på att hon drunknat i sötvatten, eller snarare dränkts för att sedan dumpas i havet. Dessutom hade hon hög koncentration av Rohypnol i blodet. Det är ett sömnmedel vars verkan förstärks av alkohol.
- Två poliser från Uddevallas ordningspolisrotel övertar ansvaret för bevakningen på sjukhuset. Den ene är polisinspektör Erland Josefsson. Två män tar sig in på sjukhuset för att befria de två inbrottstjuvarna. De binder de båda nattsköterskorna och avväpnar Josefsson. Den svårast skadade av tjuvarna får en spruta så att han dör. Den andra tar de med sig. En kvinnlig patient som inte får svar när hon ringer sköterskorna alarmerar lasarettets växel och snart vimlar det av personal och poliser.
- Anita Löfstedt besöker Virginia Kloss föräldrar. Eufemia Johansson berättar att hennes duktiga dotter var mångmiljonär. Hon var bättre på att hantera pengar och investeringar än på att hantera känslor och karlar. Hon hade tre samboförhållanden innan giftermålet med Victor, som är civilingenjör inom IT. Men han var snarare en professionell spelare och därför ville Virginia skiljas.
- Polisen slår en stålring runt Göteborg för att hindra de tre brottslingarna från att fly. Alla jagar en Audi med tre personer.
- Två polisinspektörer Göran Karlsson och Vladimir Hell sitter i en polisbil och slölyssnar på polisjakten när Hell ser en svart Audi på väg mot flygfältet, Uddevalla Flygklubbs landningsbana. Hell rapporterar och snart är tre helikoptrar på väg mot en Cessna på banan som värmer upp. Hell kör polisbilen framför planet för att hindra det. En helikopter nästan landar på Cessnas tak som kraftigt skakar och välter. Den tar fyr och brinner. Tre klarar sig ut och grips. En blir innebränd. Det är han som fritagits från sjukhuset.
- Pernilla Bitén läser Tokessons detaljerade rapport från förhöret med Victor Kloss. Makarna hade äktenskapsförord och hustrun ägde huset.
- De två överlevande är kroater som kommit med sina föräldrar som flyktingar till Göteborg. De hade enrollerats i den internationella maffia som i Sverige leddes av tre västafrikaner som skulle lägga under sig hela droghandeln i Norge. En stor razzia görs i Göteborg med omnejder. Många av ligamännen grips och stora mängder narkotika påträffas. Två av ligaledarna undkommer men i deras kassaskåp hittas en lista där bland andra namnet Kloss förekommer.
- Anita Löfstedt träffar Virginia Kloss föräldrar och får reda på att makarna hade äktenskapsförord och att Virginia nyss ändrat sitt testamente till förmån för andra än sin make.
- Pernilla Bitén kan visa upp en skuldförbindelse som som visar att Victor Kloss lånat en miljon av Fredrik Gullstadius. Gullstadius har synnerligen nära förbindelse med narkotikaligans ledare, de tre afrikanerna.
- Biljettkontrollörerna som skannat Virginia Kloss biljett har information om vem som kan ha använt biljetten.
- Pernilla Bitén är nära att falla för sin vackre kollega kriminalassistent Gillis Tokesson som är lång och mager med rött hår och en av de mest intelligenta i kåren.
- Alf Syvert, f d storspelare, nu på dekis, erkänner att han tagit en tur med färjan till Norge. Han fick biljett och pengar av Victor Kloss.
- Anita Löfstedt kontaktar Virginia Kloss advokat, Margareta Soljust och får bekräftat Virginia Kloss testamente.
- Pernilla Bitén föreslår en "brottsprovoktion" för att få fast Victor Kloss för mordet på hans fru. Syvert övertalas att ringa Victor och bestämma tid i hans bostad för att diskutera vad det kostar för att inte Syvert ska avslöja vad han vet för polisen.
- Victor skuggas på väg dit och polisen finns på plats i Syverts lägenhet. Victor Kloss grips på bar gärning när han är på väg att döda Syvert med en kniv sedan Evald Larsson skjutit kniven ur hans hand.
- Efter några förhör erkänner Victor Kloss mordet på sin fru. Motivet var att döda henne innan skilsmässan och innan det sista testamentet vann laga kraft. Han ville bli av med sin fru och ärva henne för att kunna betala sina skulder. Han hällde Rohypnol, som han köpt av en langare, i hennes kaffe och dränkte henne sedan i en spann med vatten. På natten körde han liket till båten och transporterade det till Långön på grunt vatten.

 

 

 

 Baksidestext:

Återigen får Polisen i Strömstad utreda ett suspekt dödsfall – är det en otäck olyckshändelse, ett väl planlagt självmord eller ett raffinerat mord?
Virginia Kloss från Skattemyndigheten är med färjan på väg till sina norska kollegor i Sandefjord. Gemensamt arbetar de med ett vittförgrenat kriminellt nätverk med engagemang i såväl Norge som Sverige.
Men Virginia Kloss kommer aldrig fram till Sandefjord… och polisen står förbryllad inför vad som kan ha hänt.

Gösta Unefäldt är välkänd för deckarvännerna. Han har en rik produktion av spännande polisromaner bakom sig, varav flera har filmats för TV.
Detta är hans trettonde bok om de populära poliserna i Strömstad.
sidans topp