Gösta Unefäldt Polisen och den döde på Holmen grå 1995

 

 

Kapitel 1
- vari polisassistent Karlsson skriver rapport och kriminalkommissarie Kronborg återkommer från semester i hembygden.
Polisassistent "Lagoma" Karlsson får anmälan från småfiskaren Jan Hilke om att en man hittats död i en mindre plastbåt vid Holmen grå. Han informerar kriminalkommissarie Bo Kronborg. Teknikpersonal och läkare larmas. Polisman Evald Larsson skickas tillsammans med polisassistent Anita Löfstedt att spärra av området.

Kapitel 2
- som berättar om Evald Larssons och Anita Löfstedts upplevelser på havet
Evald Larsson går på maxfart redan inne i hamnområdet och stoppas av kustbevakningskryssaren KBV275. Framme vid olycksplatsen försöker de spärra av och hindra alla nyfikna som snart samlas både på land och till havs.

Kapitel 3
- där Kronborg finner en pärm som intresserar honom
Teknik Johan och hans två medarbetare kriminalinspektör Jesper Svedén och kriminalassistent Gunnar Blom anländer tillsammans med doktor Johannesen. De sätter igång med det inte särkilt läckra liket vilket får Blom att vomera. Mannen har tydlig kvävts av sina egna spyor.
Det finns en gammal stuga på holmen. Där finns också spyor och avföring liksom på avträdet.
I stugan finns en pärm med budgetuppgifter och en annan med ett specialarbete om Frödings Graldiktning för Rose-Marie Elfsson, klass 3H. Den döde är rektorn vid Strömstads gymnasieskola, Esbjörn Redin.

Kapitel 4
- vari vi lär känna såväl polischef Gustav Jörgensson som poliskommissarie Nils Gryt som båda har problem
Nils Gryt funderar på att gå ner till deltid p g a sitt onda knä. Polischef Gustav Jörgensson avråder. Jörgensson är gift med Cilla och de har ett barn, Monica. Hon är civilekonom och dataexpert. Hon har inte förmått att berätta för föräldrarna att hon är lesbisk.
- Lantbrevbärare Clement Emanuelsson hittar en av sina trogna kunder, Klara Ysander, ensamboende pensionär, medvetslös på golvet i sitt hus. Han alarmerar polisen och Jörgensson och Gryt åker dit tillsammans med kriminalinspektör Pernilla Bitén som är "betagande vacker". Hon kom till Strömstad från Bollnäs för några år sedan som sommarvikarie.

Kapitel 5
- som handlar om en mor och hennes ende son.
Klara Ysander och hennes man Axel fick ett barn på gamla dar. Han heter Karl Ysander och blev mycket bortskämd. Nu lever han på socialbidrag och småkriminalitet. Gryt kan berätta många detaljer eftersom Klaras far och Gryts far var kusiner.

Kapitel 6
- som handlar om en föga regementsenlig brottsplatsundersökning
vilket förvånar Pernilla Bitén.

Kapitel 7
- där Pernilla Bitén visar sig vara modemedveten
Hon har problem med att flera manliga kolleger inte accepterade att hon vikarierade som kommissarie under Kronborgs "semester", dvs den tid då han var på alkoholistanstalt. De pikar henne och använder olämpliga kränkande uttryck. Men hon är kampsporttränad och kan ge igen.
- Gryt och Bitén åker till Karl Ysanders lägenhet som mest är en suparkvart. När Johansson "med benet" och "Mordjohan" gått angriper Karl Gryt med en kökskniv. Först skjuter Bitén honom i låret och när han fortfarande går mot Gryt med höjd kniv skjuter denne honom i axeln. Karl transporteras svårt blödande till sjukhus.

Kapitel 8
- där ingenting egentligen händer, eller...
Bo Kronborg bjuder Pernilla på restaurang. Det är på väg att bli något dem emellan.

Kapitel 9
- vari Gryt ger rosor till en äldre dam
Nils Gryt besöker Klara Ysander på sjukhuset. Från den egna trädgården tar han med sig sju gula rosor som hon hörbarligen uppskattar. Däremot minns hon ingenting efter slaget. Hon minns dock att en färgad ung kvinna ringt på och bett om vatten. Hon bröt kraftigt. Sedan stod plötsligt en man bredvid henne. Sedan blev hon nerslagen.
- Polisen ämnar söka efter brottslingarna i flyktingförläggningen i Nordby. Alla blir fotograferade, många först efter stort motstånd.

Kapitel 10
- där man konstaterar att Esbjörn Redin dött
Olivia James är rättsmedicinare på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg och det blir hon som obducerar Esbjörn Redins kvarlevor. Hon blir förvånad över de skador som finns i matsmältningskanalen och misstänker att han fått i sig ett ovanligt aggressivt gift. Men vilket? Hon konsulterar läroböckerna men hittar ingen hjälp. Kronborg lovar henne att skicka henne mer material från brottsplatsen att undersöka.

Kapitel 11
- där Klara Ysander visar sig ha bestämda åsikter
Kronborg går med fotografierna från flyktingförläggningen till Klara Ysander som dock kan svära på att hon aldrig sett någon av dem.

Kapitel 12
- där Evald Larsson äntligen kommer till VM
Evald Larsson som är Sveriges i särklass bäste pistolskjutande polis är på väg till polis VM i Larnaca på Cypern. Med sig har han Sivertsen från Eslöv. Övriga svenska deltagare åker från Stockholm för att inte fjolårets incidens ska upprepas. Då kom Larsson aldrig iväg eftersom han skadade ett finger i armbrytning på Arlanda (se Polisen och mordet i stadshuset). De två poliserna kommer utan problem till Larnaca och tävlingsplatsen bara för att få veta att övriga laget inte kommit iväg beroende på flygstrejk. Eftersom det är lagtävling kan Sverige tyvärr inte delta. Evald Larsson lyckas emellertid prata till sig ett extraförsök och då skjuter han i särklass bäst av alla. Vid den avslutande måltiden får därför svenskarna sitta vid honnörsbordet och Evald Larsson får speciella förtjänstmedaljer och en miniatyrbatong i förgyllt silver som tecken på att han är hedersledamot i Larnacas poliskår på livstid.

Kapitel 13
- vari Jörgensson visar lejonklon
Han har använt sig av registreringsnumret på den TV-apparat som rånarna stal hos Klara Ysander och fått fram att en bil med tre personer med samma TV fastnat i den norska tullen. De kommer från en flyktingförläggning i Norge. Nu ska de luras till Sverige med löftet att få hämta den beslagtagna TVn mot en tullavgift på 200 kr.
- Kronborg kontaktar gymnasieeleven Rose-Marie Elfsson

Kapitel 14
- som till stor del handlar om Amanita phalloides
De tre personerna kommer för att hämta "sin" TV. När de förstår att de blivit lurade drar de kniv men är snart avväpnade och på väg till Strömstad i polisbil.
- Rektor Esbjörn Redin har blivit förgiftad med Amanita phalloides eller Lömsk flugsvamp. Kronborg fruktar att även hans fru kan ha blivit förgiftad och beger sig skyndsamt till den redinska villan.

Kapitel 15
- där Kronborg ser Holmen grå ur två perspektiv
Huset ligger på en plansprängd bergstomt och är tämligen exklusiv. Kronborg blir orolig då ingen öppnar på hans ringningar men orsaken är bara att fru Redin, änkan, sitter och solar halvnaken på husets baksida. Hon är vackert solbränd och inte särskilt änkolik. Hon blir mycket förvånad då Kronborg berättar om svampförgiftningen eftersom Esbjörn aldrig åt svamp. Och han var inte deprimerad. Han skulle snart tillträda tjänsten som skolchef.

Kapitel 16
- där Kronborg på rätt plats föreläser om Sigurd Slembe
Kronborg låter Evald Larsson skjutsa sig till Holmen grå i dennes båt. De går runt och tittar på brottsplatsen. Där berättar Kronborg om slaget vid Kråkaskog och Holmen Grå och om Sigurd Slembe som ledde den danska flottan.

Kapitel 19
- där Kronborg läser en rolig bok
Kronborg åker åter hem till Rose-Marie Elfson som erkänner att hon valt Rydin som handledare därför att hon ville försöka få ett bättre betyg genom att locka med sex. Det hade flera av hennes kompisar provet.

Kapitel 20
- där Pernilla Bitén slår sönder en glasburk
På väg tillbaka går han inom till Pernillas bostad och då säger det klick! Men först får han henne med ut till skolan för att gå igenom soporna. Kronborg har fått veta att Rydin drack sitt eget starka Nescafé på skolan. Kanske har någon blandat torkad flugsvamp i burken och på så sätt förgiftat Rydin när han drack sitt starka, beska kaffe.

Kapitel 21
- i vilket Cilla Jörgensson är i beråd
Ska hon som skolkurator antyda för sin man viktig information i mordfallet som hon fått i förtroende. Det handlar om högstadierektor Hubert Platéns familj och relationer till den avlidne Esbjörn Rydin. Makan Andrea Platén har ett förhållande till Rydin och dottern Evelyn har just inlett ett förhållande med samma person.

Kapitel 22
- som innehåller fyra förhör
Adjunkt Clarens Persson som i likhet med Rydin har en burk med eget kaffe i samma skåp. Susanna Kropvic, lärare på gymnasiet.

Kapitel 23
- där slutet obönhörligen nalkas
Makarna Hubert och Andrea Platén förhörs ingående men måste släppas.

Kapitel 24
- där Kronborg hugger i sten och Larsson griper in
Kronborg har undersökt Platéns kök och tror sig ha funnit rester av torkad lömsk flugsvamp i ugnen men det visar sig vara trattkantareller.
När allt är på väg att krevera skickar man efter Evald Larsson som, som vanligt, han själv ovetandes ger den saknade pusselbiten. Han klagar på att hans kollega åter en gång tagit hans stora mössa i stället för sin egen lilla. Pernilla Bitén får en idé. Förväxling! Snart har hon via datorn tagit fram anmälningar för hustrumisshandel på adjunkten Persson. Hon tar Kronborg med på ett hembesök till Clarens Persson. De vill tala med hans fru och tvingar därför honom att ta en långpromenad i den sena kvällen. Hustrun, Joan Persson, visar tydliga tecken på långvarig misshandel. Hon säger att hon väntat på polisen och erkänner mordförsök på sin man och vållande till rektor Rydins död.

Epilog
Joan Persson döms till åtta års fängelse för dråp. Clarens Persson döms till 8 månaders fängelse för misshandel av sin fru. Klara Ysander skrivs ut från sjukhuset men vågar inte längre bo kvar i sitt hus. Ingen rättegång har ännu kunnat hållas med de tre ungdomarna som rånade Klara Ysander trots att de till polisen erkänt ytterligare två rån.

 

Om Holmen Grå och Syd/långö

Den senaste stora sillperioden inträffade 1877-1899 och då blev öarna utanför Strömstad ett sjudande industricentrum. På Syd Hällsö, Holmen Grå, Syd Långö och Nord Öddö låg sillsalterier, på Killingholmen och Syd Långö tunnbinderier och på Nord Öddö även ett barkeri där garn och andra fiskeredskap impregnerades.

På Syd Långö finns idag tydliga spår av den stora guanofabrik som invigdes 1896. Fem ton tranolja lämnade fabriken varje dag. Sill och rensavfall torkades och maldes till mjöl som såldes som gödning. Här fanns sex kokkar, tre ångtorkar, sex cisterner för tranavskiljning, två behållare för 1 500 000 liter sill och därtill en byggnad med 40 sängplatser för arbetarna. Bakom fabrikens stengrunder ligger stensatta dammar som kan ha använts som färskvattenreservoarer.

Under sillfiskeperioderna sökte människor från fastlandet sin utkomst av fiske på öarna, lade upp murar av gråsten från stranden och spände upp tak av segelduk med årorna eller masten. Väggarna tätades med tång som också kunde duga som madrass. På Syd Långös östsida finns ett stort antal välbyggda husgrunder, s k tomtningar, till enkla hyddor och förråd. De är centralt placerade vid Långörännan som var en del av den gamla farleden mellan Norge och Strömstad, på ömse sidor markerad med bronsåldersrösen.

Läs mer i Besöksmål, Strömstad

Om Holmen Grå kan man också läsa i Selma Lagerlöfs "Mårbacka"
åter upp

 

Om slaget vid Kråkaskog och Holmen Grå och om Sigurd Slembe som ledde den danska flottan kan man läsa här.