Gösta Unefäldt Polisen och Mannen som väntade på döden 1999

 

 


Affärsmannen Emanuel Lars Gustav Klain är 52 år. Han vet att han snart ska dö. Han har två snabbgående båtar.
Männen är på räkfiske. Skepparn heter Albert Dahlskog och är 53 år. Tore Andersson är hans närmaste man. Tores son Gunnar är också med. När räktrålen vinschas upp följer det med en naken manskropp inlindad i plastöverdragen trädgårdsstängsel. Albert ringer polisen i Strömstad.
- Polismannen Evald Larsson tar emot samtalet och vidarebefordrar det till kriminalinspektör Pernilla Bitén. Hon beger sig till kajen vid Torsholmen. Patrullbilen med polisassistenten Anita Löfstedt och Svedén inkallas också liksom kriminalkommissarie Bo Kronborg som är särbo med Pernilla. Poliskommissarie Nils Gryt som dricker grogg hemma hos Kronborg är också med. Även polischefen i Strömstad, Gustav Jörgensson rings upp just när han förbereder sig på en erotisk stund med sin fru skolpsykologen Cilla Jörgensson.
- Det är ett fruktansvärt lik att beskåda, med ållika, rosa varelser som ätit sig genom ögongloberna och hela kroppen täckt av en fäll av gråsuggeliknande smådjur. Märlkräftor, kallar Teknik-Johan dem. Liket bärs till auktionshallen som Set Albinsson basar för och spolas av. Där gör doktor Eriksson en första undersökning.
- Kronborg går till båten och frågar ut de tre männen i besättningen. Ingen kan identifiera den döde mannen.
- Kronborg och Bitén går hem till hennes hyrda hus på Lilla Vatulandsgatan. Efter varma duschar sover de tillsammans.
- Nils Gryt följer med ambulansen till sjukhuset. Han lider svårt av artros i båda knäna. Doktor Eriksson menar att mannen kan ha varit vid liv då han dränktes.
- På båten berättar Gunnar Andersson om att en kompis Erik Salvén talat om att han varit med om att lämpa av några rullar trädgårdsstängsel hemma hos stockholmaren Klain på Ramsö.
- Nästa morgon går Dahlskog till Ramsö med båten. De fyra rullarna ligger orörda vid bryggans kant. I en säng i huset ligger Joel Joelsson, Tok-Joel död, till synes strypt.
- Kanslisten Eva blir uppsagd och gråter. Jörgensson är förtvivlad men polisen måste spara.
- Under "morgonbönen" på Jörgensson rum ringer Dahlskog från Koster och berättar om att de funnit Joelsson död i Klains stuga. Nils Gryt är genast beredd att berätta Joel Joelsson historia.
- Hela polisgänget åker nu med kustbevakningsbåten TBV 275 med kustbevakningschefen Berghed vid rodret ut till Koster. Evald Larsson tar hand om avspärrningen men får också sköta dammsugaren. Båten som Joelsson måste ha kommit med hittas i en skreva i närheten ordentligt fastgjord i berget. Jörgensson ringer och meddelar att den döde i trålen identifierats av sin tandläkare som Gustav Klain. Ett låst kassaskåp sågas loss från golvet och tas med.
- Kassaskåpet innehåller ett giltigt pass för Klain utfärdat för sju år sedan av svenska konsulatet i Nicosia på Cypern. Klain har rest kors och tvärs i Europa under lång tid. Tidigare var han matros på olika handelsfartyg. I skåpet finns också 200 000 svenska kronor och ett kontobevis i Jyske Banks kontor i Zürich. Där finns också en liten revolver med tjugo patroner.
- Pernillas uppgift blir att få fram information om Klain från Cypern.
- Nils Gryt ringer pastorsexpeditionen och får tala med komminister Stegén. Klain ingick i hans första konfirmationsgrupp. Nils Gryt avtalar ett möte.
- Bo Kronborg ringer till Rättsmedicinska och får reda på att det är Olivia James som ska sköta om obduktionen av de två mordoffren. Detta gläder Kronborg personligen. Hon är nyskild från sin make den gudfruktiga prästen.
- Anita Löfstedt och Evald Larsson råkar illa ut. Löfstedt blir knivskuren när hon ska stoppa en trafikmarodör. Han är påtänd och polisbilen försätts i ej körbart skick. Snar är gärningsmannan tjudrad vid sin egen bil och Anita bortforslad i ambulans. Evert hittar tre stulna tavlor av Inge Schiöler i bagageutrymmet. De är nyligen stulna från Rådhusets personalrum.
- Gryt träffar komminister Stégen. Emmanuel Klain var mycket intresserad av att tjäna pengar.
- Gryt är på Kosterön för att prata med handlare Granskog och hans anställda. Men Granskog är njugg med avslöjanden.
- Kronborg lyckas lokalisera en Gotthard Klemensson, en av Klains klasskamrater vid styrmansutbildningen 1966/67. Han kan berätta att Klain hade en kompis som hette Roland Blücher. Gryt bandar en intervju med denne Blücher.
- 75-åriga fru Kerstin Joelsson, Joels mor, kontaktar Gryt. Hon och Klains kusin ska ordna en gemensam begravning för de två omkomna.
- Pernilla Bitén har sökt information på Cypern där Klain köpte sig en importfirma. Han skaffade sig snabbt stora pengar och fick myndigheternas ögon på sig. De trodde att han sysslade med narkotikasmuggling i liten skala. Troligen lockade han vanliga charterturister att mot god betalning stå för smugglingen.
- Kronborg åker ut till Klains hus letar åter igenom det och hittar en grön resväska som har en osynlig dubbel botten, som gjord för knarksmuggling.
- Pernilla Bitén besök jordfästningen. Efteråt tar hon kontakt med en kvinna därför att hon var den enda som visade sorg i kyrkan. Hon heter Karin Oldin och har en mycket vacker och ovanlig blus med sexkantiga knappar med en kant av guld. Hon är gift med räkfiskaren Levi Oldin. Pernilla som är expert på kvinnomisshandel misstänker starkt att det är detta Karin Oldin utsatts för.
- Olivia James ger Bo Kronborg en lektion i patologi. Emmanuel Klain led av ALS, en nervsjukdom som ofrånkomligen leder till döden inom några få år. Troligen åkte han runt till städer i Europa för att konsultera specialister som kunde hjälpa honom.
- Evald är förkrossad. Han har glömt att lämna över ett bevismaterial han hittade då han dammsög Klains sängkammare. Det är en avriven knapp som Pernilla Bitén genast identifierar som en som saknas i Karin Oldins blus!
- Kronborg och Bitén åker ut till Koster och träffar Karin Oldin. Hon blir helt chockad när det går upp för henne att polisen avslöjat hennes passion med Emmanuel Klain. Han var en god älskare och blev den förste man som gjorde henne helt lycklig. Emmanuel och hon planerade att leva på Larnaca på Cypern de två år han hade kvar att leva. Problemet var att hennes man Levi är vansinnigt svartsjuk. Levi berättade för henne att han och hans bror fått reda på hennes otrohet och farit till Ramsö för att ge Klain ett kok stryk. Men redan det första slaget tog så illa att han avled. Medan de rullade in kroppen i stängslet kom Joel Joelsson och de blev tvungna att göra sig av med honom också. Vanvett föder vanvett.
- Jörgensson bestämmer att polisen ska gå ut med Berghed och kustbevakningbåten för att gripa bröderna Oldin som är ute på räkfiske. Evald Larsson ska med. Han är den ende som pricksäkert kan skjuta pistol i den svåra sjögången som råder. Snart får båten kontakt med brödernas båt. Levi Oldin vill inte låta polisen borda båten och skjuter varningsskott med sitt hagelgevär. Ruben Oldin försöker ta ifrån sin bror geväret och ett skott går av som träffar Ruben i halsen. Evald får tillstånd att skjuta och träffar Levi Oldins vänstra handrygg och han tappar geväret. Detta får Levi Oldin att ge upp.
- Bo Kronborg "beslagtar" 18 kg räkor och bjuder laget runt.
- Nils Gryt utnyttjar äntligen sin förtur hos doktor Eriksson och får sitt knä opererat.
- I tingsrätten förklarar Levi Oldin sig vara nöjd med domen på livstids fängelse.