Gösta Unefäldt Polisen och Marias hemlighet 1997

 

 

Kapitel 1
- där vi träffar kriminalkommissarie Bo Kronborg som besöker Strömstads kyrka
En ung mörkhårig kvinna ligger död på golvet framme vid altaret. Kyrkovaktmästare Karl Hansson har hittat henne.

Kapitel 2
- vari vi möter polischef Gustav Jörgensson som bestämmer sig för att också besöka kyrkan
Jörgensson får ett telefonsamtal från Kronborg och alarmerar Teknik-Johan, kriminalinspektör Johansson och kriminalinspektör Pernilla Bitén.

Kapitel 3
- där poliskommissarie Nils Gryt avbryter sina flyttningsbestyr för att i stället besöka, ja just det...
Han och hans fru Camilla har beslutat att bo åtskilda en tid. Jörgensson får en chock när han inser vem den döda kvinnan är.

Kapitel 4
- vari vi något lär känna två datakonsulter
Gustav och Cilla Jörgensson har en dotter Monica. Hon är välutbildad datakonsult men också lesbisk. Detta avslöjar hon för första gången när hos presenterar sin sambo och kollega Maria Constantinou som är grekcypriot.

Kapitel 5
- där även kyrkoherden gör ett kort besök i sin egen kyrka
Jörgensson talar om för Kronborg att det är hans dotters kollega som är död. Kyrkoherde Isidor Regnell anländer. Kvällen innan var kyrkan full eftersom den berömda gospelgångerskan Cyndee Peters hade konsert.

Kapitel 6
- i vilket föga klerikala angelägenheter utspelas i kyrkan
Doktor Vitalis Eriksson konstaterar att offret strypts till döds. Jörgensson kommer hem och hör hur hans dotter gråter ut hos sin mor. Monica är svartsjuk på någon Maria träffat. Maria tycker tydligen om att älska också med män.

Kapitel 7
- och Jörgensson får en lektion i datahantering
Maria visar Jörgensson hur lätt det är att hacka sig in i bilregistret om man känner till namnen på de personer som har rätt att ta sig in och deras barns och fruars namn. Hennes program för att knäcka datakoder kan vara farligt i orätta händer.

Kapitel 8
- såväl skolpsykologer som poliser är alldeles vanliga föräldrar
Maria kände sig också attraherad av Gustav Jörgensson och det var med den största självbehärskning han fick halt på sina hormoner.
Han måste tala om för Cilla och Monica att Maria är död, troligen mördad.

Kapitel 9
- där en polischef tar sin Mats ur skolan
Jörgensson kan inte leda en utredning där hans egen familj är inblandad och han tar tjänstledigt och Bo Kronborg blir tillförordnad polischef. Pernilla Bitén går in som ersättare i ledningsgruppen.

Kapitel 10
- vari vi får träffa kriminalinspektör Pernilla Bitén som bott i Bollnäs
Pernilla Bitén fick i mitten av 90-talet en ordinarie befattning som kriminalinspektör i Strömstads polisdistrikt. Hon är mycket vacker, 1,70 cm lång med alla centimetrarna på rätt ställe. De som ser henne tror snarare att hon är i artistbranschen eller i modevärlden. Till allas förvåning är det den nyktre alkoholisten Bo Kronborg som lyckats lägga beslag på henne.

Kapitel 11
- där två yrkeskvinnor träffas och pratar om livet och döden
Pernilla Bitén intervjuar Monica Jörgensson som berättar om hur hon träffade Maria och om hur besvärligt det är att leva tillsammans med en bisexuell kvinna. Hon berättar också om Maria och prästen i Leivadia.

Kapitel 12
- vari Kronborg håller presskonferens
En överraskande stor skara massmediafolk kommer.

Kapitel 13
- där kyrkoherde Isidor Regnell tvångsbiktar sig inför Nils Gryt
Isidor Regnell idkade samlag med en ung kvinna, Gunborg Gunnarsson, en söt men alldaglig och inte särskilt begåvad piga, samtidigt som förlovade sig med en rik prästdotter. En vecka efter prästen giftermål hängde hon sig i prästgårdens ladugård. Hon var gravid i andra månaden.
Regnell har idag en komminister, Johannes Grape, till hjälp. Ragnvald Peyron är kyrkomusiker. Hans fru Brita Peyron är gymnastiklärare.
Efter den supé hemma i prästgården som avslutade den lyckade konserten tog Isidor sig en en nattlig promenad, dock ej för att träffa Maria. Han har en annan hetär.

Kapitel 14
- en gång polis alltid polis
Gustav Jörgensson som tagit en ofrivillig semester tar sig till Monicas och Marias arbetsplats i Halmstad. Han träffar Richard Riphed som anställts i företaget för fyra månader sedan men som slutat. Orsaken är att han lockats sexuellt av Maria men att hon sedan bara drivit med honom.

Kapitel 15
- vari vi får följa en polis i vardagsjobbet
Mitt i samtalet med Monica tvingas Pernilla rycka ut till en båt med två familjer där en liten pojke fallit i vattnet och drunknat. Det visar sig att pojkens far slagit till honom så att han fallit överbord, slagit huvudet i en klippa så hårt att han förlorat medvetandet och sedan sjunkit. Dykare hämtar upp den livlösa kroppen.

Kapitel 16
- en nyinflyttad skall välkomnas med bröd, salt och vin
Kronborg, Bitén och Gryt sammanträder. Sedan följer de med Gryt hem för att hjälpa honom att installera sig i hans nya lägenhet. Kronborg ordnar en inflyttningsfest.

Kapitel 17
- där Jörgensson möter polisen i Halmstad
Jörgensson promenerar till Monicas företag, där han upptäcker att Marias rum vandaliserats troligen av någon som letat efter något. De övriga rummen och datorerna är orörda. När han kommer tillbaka till Monicas lägenhet som han fått låna är det samma sak där, Marias datorer är sönderslagna och innehållet i skrivbordslådorna utslängt. Just när Jörgensson begrundar detta grips han av Halmstadspolisen med dragna vapen. Det blir en del hårda ord innan alla har klart för sig sina roller.

Kapitel 18
- Kronborg reser till Halmstad och Monica Jörgensson berättar om mänsklig grymhet
Jörgensson väcker Kronborg när han just somnat med Pernilla i sängen. Jörgensson berättar om vandalismen och förstår att han måste komma genast. Han tar Monica med sig. I bilen berättar hon om sina minnen av "tant Greta", Kronborgs bortgångna hustru. Sedan talar hon om vad Maria berättat för henne att Maria blev utsatt för våldtäkt en präst i Larnaca, den "gode fader Petrus", när hon var 11 år gammal. Prästen kallar det för en "bebådning".

Kapitel 19
- där Kronborg och Olivia James talar om döden
Monica guidar och Jörgensson visar inbrottet i Marias arbetsrum. Hårddiskarna är borta men kopiorna finns inlåsta i kassaskåpet.
När Kronborg är tillbaka får han telefonsamtal från Olivia James, en rättsobducent och kyrkoherdefru som Kronborg med glädje haft kontakt med tidigare. Se Polisen och den döde på Holmen Grå. Dödsorsaken är en blockering av halspulsådrorna på båda sidor av halsen. Inget sexuellt våld hade ägt rum, tvärtom föreföll Maria inte haft sexuellt umgänge på länge.

Kapitel 20
- där Gryt visar oanade kunskaper om prästutbildning
Det har han nytta av då han intervjuar pastorsadjunkten Johannes Grape som är kvinnoprästmotståndare och är älskare åt gymnastikläraren Brita Peyron.

Kapitel 21
- där Evald Larsson bjuder på logi
Han har sent nattpass tillsammans med Anita Löfstedt och hon är så trött att hon inte orkar ta sig hem efteråt. Nästa morgon tar han hennes morgonpass sedan han ordnat frukost åt henne.

Kapitel 22
- vari Jörgensson äntligen tar tag i tömmarna igen
Tidningarna publicerar en bild på Maria med en uppmaning till alla som känner igen henne att kontakta polisen. Som vanligt blir det enormt många svar av mer eller mindre seriös typ. Jörgensson tar åter på sig chefskapet. De samlas alla fyra för en noggrann genomgång om allt de vet om mordfallet. Mycket tycks handla om vem som haft tillfälle att bli ensam med Maria antingen före, under eller efter "efterfesten" hos kyrkoherdeparet Regnells.

Kapitel 23
- där Gryt lyckas reta fru Regnell
Varför hon inte skiljer sig när hon känner till sin makes snedsprång.
Bitén frågar ut fru Brita Peyron och Kronborg hennes make kantor Ragnvald Peyron. Denne avslöjar att han blev mycket kär i Maria som ofta kom till kyrkan för att lyssna när han tränade på orgeln.

Kapitel 24
- som handlar om sanningens relativitet
Pastorsadjunkten Grape tvingas erkänna att han stämt träff med Maria i sakristian kvällen efter Cyntia Peters konsert i kyrkan. Men när han kom dit fann han henne mördad.

Kapitel 25
- där Jörgensson träffar delar av A-laget
Jörgensson tar sig till "Mord-Johans" enrummare. Mord-Johan och hans kumpaner i A-laget, Karl Ysander, "Johansson med benet" och "Vackra Elin" har beskrivits i "Den döde på Holmen Grå". Jörgensson träffar kumpanerna men Mord-Johan saknas. Två lokalvårdare hittar honom i den sommarstängda skolans gymnastiksal. Han förefaller ha kvävts av den plastpåse han har hopsnörd över huvudet.
Evald Larsson bjuder sig själv ovetande på ett uppslag när han pratar om att tanka polisbilen med hjälp av bensinkort.

Kapitel 26
- vari ytterligare en puzzelbit kommer på plats
Uppslaget blir en puzzelbit och snart är det bevisat att Ragnvald Peyron tankat sin bil vid Statoils bensinstation Varberg Nord den 7 juli. Han erkänner att det är han som begått inbrotten i Halmstad i ett försök att förvilla polisen. Han erkänner också att han avtalat att träffa Maria i kyrkan efter konserten för att för första gången älska i kyrkan. När han kommit så långt som att ha tagit av henne trosorna blev hon helt kall, stötte bort honom och befallde honom att gå för att hon väntade på Johannes. Plötsligt höll han om hennes hals och hon föll då samman.

Kapitel 27
- där Pernilla Bitén och Nils Gryt prövar en ny idé
Ragnvald Peyron har tillgång till nyckeln till gymnastiksalen. När Kronborg, lögnaktigt, säger att de hittat fingeravtryck på vinflaskan i vilken han lagt sömnmedel och lockat i Mord-Johan så faller han till föga och erkänner mordet på Mord-Johan. Denne hade sett Ragnvald Peyron tillsammans med Maria i kyrkan och gissat sig till sammanhanget. Han krävde ett par flaskor om dagen för att hålla tyst.

Kapitel 28
- slutet gott, allting gott, fast inte för alla
Grape som Maria stämt träff med i kyrkan, blev vettskrämd när han såg henne ligga livlös på golvet. Men det var inte han som låste kyrkdörren och öppnade fönstret i sakristian, utan det var Isidor Regnell, kyrkoherden. Han hade sett en annan person i kyrkan, en kvinna som han ville skydda. Det är Elin Lyck, "vackra Elin". Hon såg Brita Peyron i kyrkan och hur hon fullbordade det mord som bara som en olyckhändelse inletts av hennes make.

En person som inte har mördat men tror att han gjort det begår därför ett nytt mord helt i onödan. En kvinna som "mördats" lever upp och mördas därefter slumpmässigt på riktigt.