Gösta Unefäldt Polisen och mordet i stadshuset 1992

 

 

Strömstads kommunstyrelse håller sitt sista sammanträde före sommaruppehållet i den imposanta byggnad som är Strömstads stadshus, donerat av Cavalli Holmgren i början av 1900-talet.
Kommunalrådet Efraim Augustsson, 55 år, är under medellängd och korpulent, och har gått den långa vägen inom politiken. Han är mycket förvånad över att två av hans partikamrater röstar mot honom i en betydelselös fråga som väckts av Justus Nilsson, representant för fullmäktiges minsta parti, Samhällets väl. Det finns en borgerlig majoritet i styrelsen med 7-4. Först Peder Ryhed och sedan Alfred Emanuelsson röstar emot.
Kanslichefen Christer Eng , liten och späd registrerar rösterna.
- Kommunalrådet reser redan samma kväll till Norge för att ensam vandra i Jounheimen. Innan dess går han till stadshusets växel och ringer ett utrikessamtal. Han stämmer träff med någon om två timmar. På väg ut träffar han en person och tillsammans går de in i ett förrådsrum i stadshuset.
- Kriminalkommissarie Kronborg rycker ut till Rossö där det brinner. Det är den fjärde branden på kort tid. Där är redan polismannen Evald Larsson och polisinspektör Grahn. Kronborg åker till den man som anmält branden. Han heter Timoteus Erlandsson och är 69 år. Han och hans fru bor året runt på ön. Han såg när det började brinna vid halv två tiden på natten. Husets ägare heter Margareta och Alexander Gunnarsson reste hem för några dagar sedan. De är rejäla människor omtyckta av både bofasta och sommargäster.
- Kriminalinspektör Johansson, Teknik-Johan kallad, är ansvarig för undersökningen av brandplatsen.
- Herrskapet Blomster, Sandra och Anders, har en tonårig son Jonas. Anders är vaktmästare på Stadshuset. Jonas har träff klockan nio med Karin som han träffat kvällen innan. De går en promenad men överraskas av ösregn. Jonas öppnar då Stadshuset för att få skydd mot regnet. Han har nycklar eftersom han vikarierar som assistent åt sin far. Han hämtar pappershanddukar åt dem och då ramlar liket av kommunalrådet Efraim Augustsson ut ur ett skåp. De blir förskräckta och springer till polisstationen i närheten. Polischefen i Strömstad Gustav Jörgensson kallas in. Han i sin tur ringer kommissarierna Kronborg och Nils Gryt. De besiktigar den döde tillsammans och finner två kulhål i kroppen och mycket blod. Fanny Ågren, ordinarie journalist vid Strömstads tidning vädrar ett scoop.
- Polisinspektör Anita Löfstedt ringer in Jonas och Karins föräldrar och de är med när Jonas och Karin förhörs av Jörgensson.
- Jörgensson kallar till möte på sitt rum. De tre "snillena" spekulerar. Kronborg redogör för vad han sett på mordplatsen. Kommunalrådet blev skjuten med ett finkalibrigt vapen för flera dagar sedan. Kronborg hade träffat kanslichefen Eng som berättade om kommunalrådets planer på semester i de norska fjällen. Hans bil är efterlyst. Mördaren förväntade sig nog att det skulle ta lång tid innan kroppen upptäcktes.
Kronborg åker till Augustssons gård och träffar kommunalrådets f d fru Lovisa Augustsson. Hon berättar om deras äktenskap som till en början var bra men sedan fick maken andra intressen, han ville hellre göra politisk karriär och de skilde sig efter tre år.
- Jörgenssons assistent Lisa Mattsson hjälper honom med material till en presskonferens.
- Gryt är på säg till golfbanan. Han träffar Peder Ryhed, en av Augustssons partikamrater som röstade mot hans förslag. Gryt får Ryhed att berätta om sina stora penningproblem med ett jordbruk som bär sig allt mindre och att han tvingats att låna av Augustsson. Lånen blev allt större och räntan allt högre och till sist blev det omöjligt.
- Polismannen Evald Larsson som är Sveriges främsta pistolskytt inom poliskåren är på väg till VM i pistolskytte i Sevastopol. Men redan på Arlanda skadar han sitt pekfinger i en armbrytning och han får åka hem igen. Hans besvikelse är stor men minskar när han på flygplatsen träffar kriminalassistenten Pernilla Bitén som han direkt blir förtjust i och ännu gladare blir han när han får veta att hon är på väg till Strömstad för att jobba där. Hon följer med i Evald Larssons gamla Volvo på Landvetters flygplats. Det skadade pekfingret gör att han backar på en annan bil. Han lämnar henne i hennes lånade sommarstugan på Seläter och får en puss för besväret. När han gått ser hon snart eldsflammor slå upp från grannhuset.
- Jörgensson besöker fru Ingegärd Augustsson. Där dyker också hennes äldre syster Regine Sylvaner upp. Hon menar att Efraim var efter allt i kjoltyg även unga flickor.
- På hemväg från golfbanan och Peder Ryhed stannar Gryt till vid Alfred Emanuelssons gård, där han bor med sin fru Barbro och tvillingbarnen. Av Alfred får han veta att Barbro tänker lämna honom och varför? Jo, för kommunalrådet Efraim Augustssons skull. Barbro var tänkt som ressällskap åt Efraim till Jounheimen!
- Jörgensson och Kronborg larmas till branden i Seläter, som Bitén redan ordnat släckning av. Kronborg blir glatt överraskad av att det handlar om hans nya medarbetare. Hon är säker på att det är en ny mordbrand.
- Evald Larsson är tillbaka på polishuset. Han vill veta vems bil han har krockat. Det är kommunalrådet Augustssons bil som står på Landvetter!
- Bilen kommer på trailer till Strömstad och blir föremål för teknisk undersökning. I bilen finns en ryggsäck, i den ett kaffepaket och i detta en plastpåse med amfetamin värt tjugotusen kronor. Kommunalrådet utökade sin kassa med att smuggla knark till Norge? Han brukade åka till Spanien en gång om året i allmänhet vid samma tidpunkt. Var det för att hämta nya varor att sälja?
- Mannen som satt fyr på sommarstugan i Seläter, direktören Teofil Gryning, och som hade den stora oturen att ha en polisassistent som granne erkänner att han gjort detta för att få försäkringspengarna. Hans företag "Bil och Truck" gick väldigt dåligt och var på väg mot konkurs. Han hade hoppats att branden skulle skrivas på "mordbrännarens" konto och att han inte skulle bli misstänkt.
- De misstänkta utan alibin blir allt färre. En kvinna har sett Peder Ryhed på promenad med sin hund vid tidpunkten för mordet. En annan kvinna, Lena Gudmundsson har i hemlighet varit ihop med en man i närheten av Färingastugan och gömda där kunnat se att Alfred Emanuelsson uppehöll sig där i flera timmar. Fruarna Augustsson, hans fd Lovisa A och nuvarande Ingegärd A har av liknande skäl redan tidigare kunnat avskrivas som misstänkta. Kanslichefen Christer Eng blir därför nu extra het. Han har licens för flera vapen som han ärvt efter sin far. För tillfället har han åkt till Wien på semester. Eng är mycket intresserad av musik. Kronborg tar kontakt med hans fästmö Linda Qvist.
- Pernilla Bitén rapporterar om att en ny sommarstuga brunnit ner. I närheten har man sett en vit Saab parkerad och en man klädd som en orienterare. När hon frågat runt i stugorna kring den tidigare mordbränderna så är det flera som nu sett en vit Saab och också observerat mannen. Bränderna har inträffat med ojämna mellanrum. Det blir Evald Larsson som löser gåtan med tidpunkterna sedan han bjudits på både fin mat och fin kropp i Pernilla Biténs sommarstuga. Det kan vara ledighetsdagarna för någon som går på schema på sjukhuset, menar han. Hela styrkan rycker ut för att prata med personalcheferna på sjukhusen. Det blir Kronborg som får napp på Uddevalla sjukhus. Via datorn får hon fram att det bara finns en manlig anställd som går på schema som är ledig de dagarna det brunnit. Det rör sig om Lars Rubensson, undersköterska vid lasarettet.
- Nästa gång Rubensson är ledig har polisen därför spaning på honom så fort han lämnar den gård där han bor. Efter flera försök kommer Kronborg på honom men blir slagen medvetslös och instängd i det brinnande huset.
- Evald Larsson som är på plats tillsammans med polisinspektör Ragnar Granskog griper Lars Rubensson när denne försöker fly i sin bil. Larsson fängslar honom och stoppar in honom i bagageutrymmet i polisbilen. Rubensson säger att han är glad att han blivit tagen av polisen.
- När Evald Larsson kommer fram till det brinnande huset ser han polischefen Jörgensson som förtvivlat försöker öppna dörren bakom vilken han hör Kronborgs rop på hjälp. Evald uppfattar situationen som att det är hans egen högt värderade chef Nils Gryt som håller på att brinna inne och han blir som ett rytande lejon med en elefants krafter och snart är dörren och hela dörrkarmen reducerad till spillror även om Evalds vänstra nyckelben också går i bitar. Kronborg dras ut med gemensamma krafter och får snart syrgas av den anländande brandkåren. Kronborg förs till sjukhus, branden släcks och Rubensson anhålles och finkas.
- Nästa dag förhörs Rubensson. Han förklarar att han när han varit ute och träningsorienterade kände sig tvungen att tända på ensligt liggande tomma hus. Orsaken var att han kände en sådan ångest att enda alternativet att bli av med den vore att göra självmord. Det var också Rubensson som sköt kommunalrådet Efraim Augustsson. Orsaken var att denne kommit på honom vid en mordbrand, tagit bensindunken med fingeravtryck i beslag och sedan pressat Rubensson på pengar. Han hade fått 30000 kronor och när han ville ha lika mycket till sköt han honom.
- Pernilla Bitén får sin önskan uppfylld att stanna kvar och jobba i Strömstad sedan hennes semestervikariat gått ut.
- Nils Gryt och Camilla bestämmer sig för att leva ihop ytterligare en tid.
- Vid rättegången vid Strömstads tingsrätt döms Rubensson för mord, mordförsök och mordbränder till livstids fängelse. Efter fyra år i fängelse anhåller han hos regeringen om nåd och får straffet tidsbestämt till fjorton år. Efter ytterligare tre år kommer han att släppas. Rabatten är ju 50 %.