Gösta Unefäldt Polisen som fick förnyat förtroende 2003

 

 


Magdalena Prost, 16 år, våldtas av tre unga män dagen hon tar realexamen den 3 juni 1962. De heter John, Richard och Paul.
Man förbereder avskedsfesten för polischefen Gustav Jörgensson, som ska avgå med pension.
Kommissarie  Nils Gryt pensionerades för ett halvår sedan.
- Konrad Koss ska uppehålla Jörgenssons tjänst i 6 månader i väntan på en omorganisering av polismyndigheten. På väg i bil till Strömstad tillsammans med sin sambo Greta Clovander kör han emellertid ihjäl sig. Polisinspektör "Lagoma" Karlsson och polisassistent Anita Löfstedt griper genast in.
- Avskrift från bandupptagning vid förundersökning av anmäld våldtäkt av flickan Magdalena Prost.
- Polisman Evald Larsson överlämnar en personlig avskedsgåva till storfiskaren Jörgensson som gör honom rörd av glädje. Det är ett dussin torrflugor av märket Royal Coachman, "the most famous fly in the world".
- Förhör hålls med Richard Svensson, Paul Eriksson och John Jifjell. Förhörsledare är förste poliskonstapel Nils Gryt under ledning av landsfiskal Karl-Gustav Koliander. De tre pojkarna håller fast vid en och samma historia om att Magdalena Prost varit med om allt från början. Koliander finner mycket motvilligt att han inte har tillräckligt med bevis för att väcka åtal. Ord står mot ord.
- Gustav Jörgensson hedras med en stor tillställning på sista arbetsdagen. Precis när den är över meddelar länspolismästare Eva Svingfeldt att Konrad Koss är död. Hon ber Jörgensson gå tillbaka till arbetet åtminstone ett halvår. Han accepterar på villkoret att han får kalla in Nils Gryt om så behövs.
- Magdalena Prost flyttar till en moster i Göteborg och går på Schillerska gymnasiet. Hon utvecklas väl både kulturellt, intellektuellt och socialt med ett undantag, sexuella relationer med män undanber hon sig. Efter några glas vin med sina flickvänner berättar Magdalena för första gången varför.
- John Jifjells föräldrar sjöingenjören Ole Jifjell och tandteknikern Ulla Jifjell. Paul Erikssons far Uno var räkfiskare och Paul började arbeta hos honom. Paul led starkt av våldtäktsfallet och var en gång nära att ta kontakt med Magdalena. Paul förlovar sig med småskolläraren Monica.
- Richard Svensson var enda barnet till Lovisa och Paulus Svensson vars stora kärlek är en 24 fots snäcka. På gymnasiet förgriper Rickard sig på en elev och han får alternativet av rektorn att sluta på egen begäran. Efter flera försök att få jobb mönstrar han på som mässpojke på M/S Eleonora. Han avancerar med åren och samlar pengar på hög.
- Lars Persson och Arne Arvidsson saknar sin golfpartner Richard Ulnblock. De hittar honom i semesterhuset de hyrt i Båtviken, han ligger död i sängen med ett blodigt sår i bröstet. Snart är kommissarie Bo Kronborg, hans sambo kriminalinspektör Pernilla Bitén, kriminalinspektör Johan Johansson, "Teknik-Johan" och den övriga och den tekniska personalen där. Polisman Evald Larsson och assistent Joelsson ordnar avspärrning av brottsplatsen.
- Efter studentexamen börjar Magdalena Prost på sjuksköterskeskolan i Göteborg. Det är intressant och hon gör stora framsteg. Föreståndarinnan får henne att prata om sina traumatiska upplevelser. Hon går sedan i terapi för att bli av med sitt intensiva hat mot de tre männen.
John Jifjell lyckas efter många försök ta sin civilekonomexamen.
- Kronborg visar upp imponerande kunskaper om likstelhet och kroppstemperatur. Han tar hjälp av sitt fotografiska minne. Han upptäcker också att den mördade varit bunden till händer och fötter i sängstolparna.
Kronborg förhör Lars Persson och får denne att erkänna att hans företag i IT-branschen gått dåligt och att han tvingats låna stora summor av Richard Ulnblock. Efter förhöret ringer Kronborg upp Jörgensson.
- Jörgensson som äter frukost tillsammans med sin hustru Cilla och som förberett sig på en ledig dag blir först irriterad men sedan intresserad och efter någon timmes funderande särskilt på att den döde föddes i Strömstad ringer han i sin tur upp Nils Gryt eftersom det är han som har detaljkunskapen om ortens invånare.
- Gryt känner inte till namnet Ulnblock men efter att ha gått igenom alla Richard med brottsligt förflutet och ringt försäkringskassan vet han att det handlar om Richard Svensson och erinrar sig våldtäktsförsöken som han friats från för länge sedan.
- Så är de fyra åter samlade i den vanda soffgruppen i det som nu är Kronborgs kontor. Alla blir mycket intresserade av Gryts information om Ulnblock-Svenssons våldtäktshistoria. Gryt är också tillsammans med "Lagoma" Karlsson överens om att den våldtagna tjejen heter Magdalena Prost.
- Pernilla Bitén tar kontakt med Paul Eriksson, räkfiskaren. Han tar emot henne på sin båt, SD 499, Lindena. Han säger sig inte ha träffat Richard på 10 år.
- Nils Gryt ringer upp Ole Jifjell och får reda på att sonen John är död. Han blev mördad under en semestervistelse på Cypern förra året. Det skedde natten till den 11 september, natten innan attentatet i New York. Ole berättar att John var anställd vid ABB i Västerås men blivit friställd just innan semestern. John hittades i sin hotellsäng död med ett knivstick rakt i hjärtat.
- Kronborg ringer till rättsmedicinen vid Sahlgrenska sjukhuset och därefter direkt till Olivia James, den frånskilda prästfrun, som han gärna pratar med. Hon är chef för avdelningen. I sin skrivbordslåda har han en bild på henne som han klippt ur en tidning.
- Kommissarie Seved Olofsson vid polisens utredningsavdelning i Göteborg liknar den schablon av en kriminalkommissarie som kriminalromaner och filmer skapat. Medelålders, fysiskt otränad, överviktig, lätt alkoholiserad och trött men med ett knivskarpt intellekt och lång erfarenhet av polisarbete. Hans kroppsliga förfall stod på sin höjdpunkt sedan hans hustru lämnat honom. Han blir helt bländad av Pernilla Biténs skönhet när hon anmäler sig för samarbete när det gäller mordfallet. Efter några timmars arbete är han lika imponerad av hur bra hon är som polis.
- Olofsson och Bitén tar sig in i Ulnblocks kontor med hans egna nycklar. När de är på väg att öppna kassaskåpet rusar polisassistent Greger Hjälmöyden från Göteborgspolisen in med osäkrat vapen. Han tar dem för inbrottstjuvar, avlossar sitt vapen och är nära att träffa.
- Under tangentbordet har Ulnblock en liten revolver fastsatt. Bakom en akvarell av Bengt Ellis finns ett andra kassaskåp inmurat. I det hittar ekorotelns poliser mer intressant material. Ulnblock var en lånehaj som gav korta krediter till skyhög ränta. Lars Persson hade lånat stora summor med sitt hus och företag som säkerhet.
- Nils Gryt hittar den 55-åriga Magdalena Prost i hennes föräldrars sommarstuga. Det är en självsäker och välklädd kvinna där man inte kan se spår av hennes upplevelser i barndomen. Men ilskan finns där över våldet och orättvisan att de tre våldsmännen slapp undan. Hon säger sig ha alibi för natten då Ulnblock mördades. Hon var på restaurang Laholmen med en väninna. Gryts misstankar mot henne ökar då hon berättar att hon var på Sandy Bay på Cypern vid tidpunkten då John Jifjell mördades på samma sätt som Ulnblock.
- De tre "pensionärerna" börjar tvivla på sin förmåga att lösa mordet på Ulnblock. Kronborg sammanfattar vad som hittills framkommit (244-47).
- Om det är Magdalena Prost som dödat de två männen för att hämnas kan Paul Eriksson vara den tredje som står på tur.
- Bitén kontaktar Magdalena Prost som säger att hon var på en kryssning på Cypern då Jifjell mördades. Pernilla kontrollerar med resebyrån Vings huvudkontor och får reda på att Prost delat lägenhet med en kollega, Linnéa Fjärm. Tina Blodyx lämnar gärna informationen att Prost deltagit på en kryssning men inte Linnéa Fjärm.
- En ung man, Fredrik Andersson, anmäler att han sett en bil komma till Ulnblocks stuga natten då han blev mördad. Bilnumret avslöjar att den tillhör Arne Arvidson.
- Arvidsson och Persson grips och förhörs på nytt. Arvidsson nekar till att ha kört till Ulnblocks stuga mordnatten. Persson erkänner motvilligt att det är han som lånat bilen, kört till Ulnblocks stuga och då hittat honom död och blodig.
- Själv ovetandes bidrar Larsson med stor hjälp till gåtans lösning genom att be om hjälp med det korsord han löser; stand-in blir ersättare.
- Pernilla Bitén får kontakt med en av guiderna på Cypernkryssningen, Birgitta Jonsdotter. Hon är barnledig och bor i Alingsås. Pernilla visar kort och får reda på att det var Linnéa Fjärm som var med på kryssningen, inte Magdalena Prost. Fjärm var en ersättare, en stand-in.
- Bitén förhör Linnéa Fjärm som inför hotet att hamna i cypriotiskt fängelse väljer att erkänna ett hon hjälpt Magdalena Prost att skaffa falskt alibi för mordet på Jifjell.
- Då erkänner också Magdalena Prost mordet på Jifjell, men förnekar kategoriskt att ha dödat Ulnblock. Tvärtom säger hon att hon såg Lars Persson göra ett besök i Ulnblocks hus vid tvåtiden på natten.
- Lars Persson hämtas för nytt förhör. Inför de övertygande bevisen erkänner att han i hastigt mod beslutat sig för att döda Ulnblock där denne låg helt utslagen i sängen.
- Tingsrätten dömmmer Lars Persson skyldig till dråp på Richard Ulnblock till 10 års fängelse.
- Linnéa Fjärm blir inte åtalad. Magdalena Prost döms i tingsrätten till livstids fängelse medan hovrätten är av annan mening. Målet kommer senare att behandlas av Högsta Domstolen.
- Paul Eriksson blir alltmer deprimerad under tiden rättegångarna pågår. En dag hittas han drunknad i sin egen fisketrål med grov kätting virad runt fötterna.
- Några veckor senare lämnar både Jörgensson och Gryt samtidigt sin tjänst.
- Pernilla Bitén meddelar glädjestrålande att hon är gravid. Det får Bo Kronborg att genast sluta röka.
- I en epilog tar författaren avsked av polischefen Gustaf Jörgensson.