Gösta Unefäldt Polisen och den oförfalskade ondskan 2001

 

 


Affärsmannen Anund Oredsson får ett anonymt brev med en videokassett. Han dotter Märta som är sexton år är försvunnen. Hustrun, Gerda Oredsson, tandläkare, är förtvivlad. Poliskommissarie Nils Gryt tar emot anmälan.
- Anund och Greta tittar på kassetten. Märta vädjar till föräldrarna att gå utpressarna till mötes. Gerda vill inte att de ska kontakta polisen men sedan gör hon just det men i smyg.
- Gryt har nu blivit opererad för sin artros och smärtan är borta. Han bor inte längre tillsammans med sin fru Camilla även om de inte är lagligen skilda.
Polischefen i Strömstad, Gustav Jörgensson samlar Gryt, kriminalkommissarie Bo Kronborg och kriminalinspektör Pernilla Bitén till rådslag.
- Greta stämmer hemlig träff med Gryt utanför Strömstads Idrottsförenings klubbstuga. Gerda berättar om videokassetten. Gryt erinrar sig hur hans egen dotter Rebecka togs som gisslan av en annan tokig polis, polisassistent Sivert Thyrén (se Polisen som vägrade ta semester).
- Gryt rapporterar till Jörgensson och Kronborg.
- Ett kuvert lämnas hastigt i kassan i Oredssons affär i Svinesund. Det är till Anund Oredsson och innehåller instruktioner om att lämna 10000 kronor i en grön postlåda som finns vid bryggans ände på Holmen grå. Holmen grå är en ö cirka två sjömil från Strömstads hamn och där har tidigare ett mord skett.
- Snart är Anund Oredsson hemma och klär sig varmt och vindtätt. Han tar sin pistol med sig och förlitar sig på sin utbildning som kustjägare. Han tar båten snabbt till den utpekade bryggan, hittar postlådan och stoppar i kuvertet med pengarna. Sedan kör han tillbaka och förtöjer omsorgsfullt båten. Han tar bilen till Myrens lilla båthamn där han placerat kajaken. Han ror ut.
- På morgonen ringer Gerda Oredsson till Gryt. Han åker genast hem till henne. Hon berättar att hennes man givit sig iväg för att lämna över lösensumman och inte återkommit.
- Jörgensson, Kronborg, Gryt och Bitén tar en taxibåt ut till Holmen Grå och gör en egen brottsplatsundersökning. De hittar blod i gräset bredvid postlådan och en pistolhylsa som luktar krut. Sedan hittar de en sönderslagen kanot. Jörgensson och Gryt tar taxibåten tillbaka. Under tiden hittar Bitén en sten med hårstrån på och Evald Larsson hittar en blåmålad plastbåt fastsurrad vid en ring i berget.
- Vid genomgången konstaterar Kronborg att de i stora stycken bara har Gerda Oredssons ord att hålla sig till. Han vill hellre hålla sig till de fakta de känner till än att ge efter för spekulationer. De tittar gemensamt på videon som kidnapparna skickat till Anund Oredsson.
- Besked kommer från Kriminaltekniska i Linköping. DNA från blodet på stenen och i gruset var från Anund Oredsson.
- Lagoma Karlsson och assistent Jan Gunnarsson sköter en trafikkontroll. En risig Volvo framförs mycket vingligt och de båda följer efter. Den vingliga bilen gör vådliga omkörningar och frontalkrockar med en långtradare. Polisen i Halden informerar om att bilen stulits från Vilhelm Torundh i Berg när han var på turistresa i Sverige. Den döde är Ola Henningsen med ett stort förbrytarregister. Han hade nyligen köpt narkotika för 10 000 kr.
- Evald Larsson som nu lever i ett stabilt samboförhållande med sin kollega Anita Löfstedt är på patrullering med aspirant Joelsson. De får order att bege sig till olycksplatsen. På vägen dit gör de en avstickare och kommer till Råssö där en man stoppar dem. Det är en bekant till Evald Larsson, Hubert Johander, som vill göra en anmälan. Han har sett två äldre män och en ung flicka som såg ut att göra motstånd. De anmäler saken till jourhavande och sparkar in dörren till det hus där de ska hålla till. Där håller två män på med en naken ung flicka. Pernilla Bitén som anländer känner igen flickan som Sabina, 14 år.
- Kronborg och Gryt följer med kustinspektör Berghed ut för att leta efter Anund Oredssons kropp. Efter flera timmars sökningar med ekolod hittas kroppen fäst med benen vid en stor sten som ätit sig långt ner i gyttjan.
- Samtidigt erhåller Greta Oredsson en ny kravvideo nu med krav på en miljon kronor. När poliserna tittar på filmen hör Pernilla Bitén ett svagt ljud som visar sig kunna identifieras som en speciell signal från en fyr.
- Det finns också ljud av kyrkklockor och dessa kan den pensionerade skolläraren och kantorn Johan Andreasson identifiera som kommande från en norsk kyrka på Hvaleröarna.
- Nu blir det att dra linjer med passare och linjaler på lantmäteriets kartor för att försöka finna den mest troliga platsen varifrån videobanden spelats in. Det handlar om fyra gamla gårdar och tre sommarstugor. Sommarstugorna sätts genast under bevakning.
- Kronborg får återigen tillfälle till ett samtal med Olivia James. Nu är hon på väg att bli chef för rättsmedicinen i Göteborg, men lika glad som vanligt att träffa Bo Kronborg.
- Det blir "Lagoma" Karlsson som först upptäcker en man med pistol utanför en av sommarstugorna. Resten av insatsstyrkan alarmeras.
- Gryt blir skjuten genom dörren i överarmen och då sparkar Evald Larsson in dörren till sommarstugan. Han får ett skott nära halsen och skjuter mot mynningsflamman. Detta skott avväpnar totalt Oscar Jonas Fidell. Kumpanen, Niklas Salomonsson-Dorn kastar sig genom fönstret och tas där bestämt emot av Bitén och Teknik-Johan (kriminalinspektör Johan Johansson) och blir också satt ur spel. Märta finns i ett annan rum och tas om hand av Pernilla Bitén. - De två kumpanerna skyller mordet på Oredsson på den tredje kumpanen, den omkomne Henningsen. Men båda döms till livstid fängelse. Oscar Fidell som skadades så svårt att han sitter i rullstol, omkommer redan efter några veckor i fängelset, då han föll med sin stol nerför en hög trappa. Många antog att detta var en hämnd från knarksyndikatet i Göteborg. Fidell som ville bli kung i drogvärlden hade lånat pengar och investerat stort. Han ruinerades då tullen tog ett stort parti och han inte kunde betala lånen. Därför försökte han sig på utpressning tillsammans med de två andra.
- Anna Löfstedt och Evald Larsson blir föräldrar. Gerda Oredsson tar över ledningen för sin mans affärsimperium.
- Cilla Jörgensson opereras för sina gallstensproblem med gott resultat.