Gösta Unefäldt

(kort sammanfattning av några hans böcker) (senast lästa)

1. Gösta Unefäldt: Polisen som vägrade svara 1979

Plats: Strömstad
Mördad: Brottet är ett väpnat rån med tagande av gisslan i en bank. Extra polismannen Ulf Granath skjuts ihjäl då han ska gripa en av rånarna.
Mördare: Fredric Brandt
Myndighetsperson: Det finns ett stort antal namngivna polismän. Förutom polischefen Gustav Jörgensson och kommissarierna Nils Gryt och Bo Kronborg medverkar bl a polismannan Evald Larsson.
Tillvägagångssätt: Granath skjuts ihjäl med en kulsprutepistol.
Motiv: Motiv för rånet för de tre rånarna var att skaffa sig en stor summa pengar. Motiv för mordet var att inte bli tagen av polisen då Brandt försökte fly från den inringade banken.
Vad gör han då: Brandt släpper sitt vapen för sent då poliskommissarie Kronborg utmanar honom och skjuts ihjäl.
Annat nytt: Detta är Unefäldts första bok som handlar om polischefen i Strömstad Gustav Jörgensson.
Kommentarer: Det är en överraskande bra deckare. Den driver med den polisledning som ligger ovanför den operativa nivån. Jörgensson låter länspolischefen och justitieministern ta ansvaret för ett ingripande på det sätt de vill göra det. Det blir rena kaoset, brottslingarna kommer undan, många polismän skadas och gisslan gripes felaktigt. Denna typ av insatser lät också Bo Balderson polisledningen göra med samma fatala resultat. I boken finns också kritik av justitieministern för att vara skrämmande oinformerad av vad som händer.

2. Gösta Unefäldt: Polisen som vägrade ge upp 1984

Plats: Strömstad och Mykonos i den grekiska övärlden.
Mördad: Småbrukaren Valfrid Hult.
Mördare: Den unge metallarbetaren Ingvar Spjut.
Myndighetsperson: Polischefen Gustav Jörgensson och kommissarierna Nils Gryt och Bo Kronborg är huvudpersonerna. Polismannan Evald Larsson klantar sig som vanligt.
Tillvägagångssätt: Valfrid Hult hetsas att köra utför ett stup.
Motiv: Ingvar Spjut ville skydda sin far Tore och hans sambo Rita Benjaminsson (f d strippan Fatima) från att utsättas för utpressning och andra trakasserier från grannen Valfrid Hult.
Vad gör han då: Han kommer hem till polischefen Jörgensson och anmäler gråtande sig själv.
Annat nytt: Unefäldt är tillbaka efter fem år. Alla personer har blivit fem år äldre.
Kommentarer: Början av boken är inte bra. Det är inget skoj att läsa gamla förhörsprotokoll parallellt med "dagens" händelser. Där finns också mycket om prostitution och försök att förklara bakgrunden till den. Åtrån, kättjan, pengarna. Sedan blir intrigen bra och totalomdömet gott.

3. Gösta Unefäldt: Polisen som vägrade ta semester 1985

Plats: Strömstad och byar på den norska västkusten.
Mördade: En norsk ung kvinna, Solgerd Eldefoss och en svensk ung kvinna, Irene Gärdin.
Mördare: En polisman från Borås, Sivert Thyrén.
Myndighetsperson: Polischefen Gustav Jörgensson och kommissarierna Nils Gryt och Bo Kronborg är huvudpersonerna. Polismannan Evald Larsson har här en ovanligt betydelsefull roll.
Tillvägagångssätt: Han stryper de unga kvinnorna när han har samlag med dem och de får orgasm.
Motiv: Han är psykopat? Han är homosexuell?
Vad gör han då: Han försöker komma undan med Nils Gryts dotter Rebecka som gisslan men Sveriges bästa polisskytt Evald Larsson skjuter vapnet ur handen på honom.
Annat nytt: Mördaren får ihop det med Nils Gryts unga dotter Rebecka. Det är en man i kåren som spårat ur.
Kommentarer: Alldeles för lång. Beskrivningen av naturscenerierna är alltför långrandig. Kronborgs resa till den norska västkusten börjar på s 141 och pågår till s 162. det måste vara rekord för en svensk deckare). Hade boken varit hälften så lång hade den varit ett verkligt ess.

4. Gösta Unefäldt: Polisen och den beskedlige utpressaren 1987

Plats: Strömstad
Mördade: Läkarhustrun Louise Fryklund och den beskedlige utpressaren Frans Sigestri.
Mördare: Läkaren Leopold Fryklund och hans älskarinna Linda Anker.
Myndighetspersoner: Polischefen Gustav Jörgensson och kommissarierna Nils Gryt och Bo Kronborg är huvudpersonerna. Polismannan Evald Larsson har här en för mordgåtans lösning avgörande roll.
Tillvägagångssätt: Louise Fryklund dör av värmeslag i bastun sedan Linda Anker spärrat bastudörren med en brädstump och sedan vridit bastureglaget på maximum. När Leopold sedan fick se de kort som Frans Sigestri tagit på Linda då hon anlände till och gick ut från Fryklunds villa förstod han att han måste döda utpressaren om inte mordet skulle uppdagas.
Motiv: Leopold och Linda ville gifta sig. Louise hade inget emot att skilja sig problemet för Leopold var att hon då skulle ställa Leopold på bara backe. Allt var hennes arvegods och det fanns äktenskapsförord. Leopolds enda möjlighet vara att Louise dog innan skilsmässan.
Vad gör han då: De erkänner båda efter långa förhör.
Annat nytt: Bo Kronborg får ihop det (tillfälligt?) med Jörgenssons sekreterare Lisa Mattsson. Hon är nyskild efter ett kort äktenskap med studierektorn vid Strömstierneskolan.
Kommentarer: En riktigt bra och spännande pusseldeckare kan man tydligen få fortfarande 1987.

5. Gösta Unefäldt: Polisen och domarmordet 1989

Plats: Strömstad.
Mördade/dräpta: Lagman Ambjörn Kvintus och tingshusvaktmästare Elof Blom.
Mördare: Notarie Ragnvald Leth.
Myndighetspersoner: Polischefen Gustav Jörgensson och kommissarierna Nils Gryt och Bo Kronborg är huvudpersonerna. Polismannan Evald Larsson har också en för mordgåtans lösning viktig roll. Här finns också kriminalinspektör Grahn, assistent Calander, kriminalinspektör John Johansson - alla tillhör den tekniska personalen
Tillvägagångssätt: Kvintus får pentonal, ett sömnmedel i sitt kvällskaffe. Sedan han somnat för mördaren in en steknål genom hjärtat på honom. Leth skrämmer Blom när han pissar vid strandkanten så att han faller i, slår huvudet i en sten och drunknar.
Motiv: Kvintus tänkte skriva ett så uselt tjänstgöringsintyg att Leth aldrig skulle få den tjänst han så högt åstundade. Blom skräms ihjäl så att han inte ska avslöja vad han vet om de förväxlade kaffekorgarna.
Vad gör han då: När polischefen Jörgensson visar upp flaskan med pentonal som dykarna hämtat upp ur vattnet vid platsen där Blom drunknade och påstår att man hittat Leths fingeravtryck på den erkänner han mordet på lagman Kvintus.
Annat nytt: Nils Gryt blir förälskad i en tidigare notarie Sylvia Pathreus. Hon bor i Unnaryd, vid den småland-halländska gränsen. Unnaryd är författarens födelseort. Det är ett mycket vackert hus och kvinnan i 40-års åldern är så attraktiv att Gryt stannar över natten sedan han tillagat en kärleksmåltid tillsammans med henne.
Bo Kronborg fortsätter att uppvakta Jörgenssons sekreterare Lisa Mattsson. Nu får han till det på riktigt.
Kommentarer: Inte så spännande som förra.

6. Gösta Unefäldt: Polisen och och mordet i stadshuset 1992

Plats: Strömstad med omgivningar
Mördad: Kommunalrådet Efraim Augustsson (c).
Mördare: Lars Rubensson, undersköterska vid lasarettet i Uddevalla.
Myndighetsperson: Polischefen Gustav Jörgensson och kommissarierna Nils Gryt och Bo Kronborg är huvudpersonerna. Polismannan Evald Larsson bidrar som vanligt med det lilla extra för mordgåtans lösning. Ett nytt bidrag är kriminalassistenten Pernilla Bitén som efter semestervikariat får en tjänst, särskilt till Evald Larssons stora glädje.
Tillvägagångssätt: Augustsson blir skjuten med ett finkalibrigt vapen, en tävlingspistol och instuvad i ett skåp i förrådet i Stadshuset sista dagen innan semestern.
Motiv: Lars Rubensson drivs av en ångest han inte kan bemästra på annat sätt än genom att anlägga bränder. Augustsson kom på honom vid en mordbrand och pressade sedan Rubensson på pengar. Han hade fått 30000 kronor och när han ville ha lika mycket till sköt Rubensson honom.
Vad gör han då: Lars Rubensson är glad när polisen tar honom. Nu kan han inte längre fortsätta med sina bränder.Han döms för mord, mordförsök (på kommissarie Kronborg) och mordbränder till livstids fängelse. Efter fyra år i fängelse anhåller han hos regeringen om nåd och får straffet tidsbestämt till fjorton år. Efter ytterligare tre år kommer han att släppas. Rabatten är ju 50 %.
Annat nytt: Väldigt mycket miljöbeskrivningar, mer än i tidigare böcker - en trend? Både av yttre miljön i staden Strömstad och dess historia som öarnas naturmiljö och ingående detaljer av de gamla husens yttre och dess inredningar. Och vad kan han inte berätta om alla Strömstads båtar?
Kommentarer: Boken rullar på där de förra slutade men kraften och takten avtar hela tiden och snart börjar boken trampa vatten och håller sig knappt flytande längre. Det är samma historier som upprepas. Evald Larsson som än en gång inte kommer iväg till Polis VM men som träffar en ny medarbetare, den 28-åriga Pernilla Bitén som plåster på såren. Evald Larssons svårigheter att läsa skriftliga instruktioner väcker fortfarande munterhet. Jörgenssons sekreterare Lisa Matsson är fortfarande förälskad i honom. Drar sig dock inte för könsligt umgänge med kommissarie Bo Kronborg. "Lagoma" Karlsson sitter som vanligt i jouren på polisstationen och formerar statsverkets blyertspennor.
Nytt är att kommissarie Nils Gryt och och hans fru boutiqueägaren Camilla bestämmer sig för att leva ihop ytterligare en tid.

7. Gösta Unefäldt: Polisen och den döde på Holmen grå 1995

Plats: Strömstad
Mördad: Rektor Esbjörn Rydin dör av misstag, det avsedda offret är adjunkt Clarens Persson. Åklagaren talar om "Abberratio ictus", populärt kallat "Det förbiilande slaget".
Mördare: Adjunkt Clarens Perssons fru, Joan Persson.
Myndighetsperson: Polischefen Gustav Jörgensson och kommissarierna Nils Gryt och Bo Kronborg är huvudpersonerna liksom kriminalassistenten Pernilla Bitén. Polismannan Evald Larsson bidrar som vanligt med det lilla extra för mordgåtans lösning.
Tillvägagångssätt: Ovanligt och intressant. Hon torkar lömsk flugsvamp, pulvriserar den och blandar i pulverkaffet som maken använder på skolan. Av misstag hamnar giftet i Esbjörn Rydins burk.
Motiv: Hon vill befria sig från långvarig fysisk och psykisk misshandel.
Vad gör hon då: Hon säger att hon väntat på polisen och erkänner genast mordförsök på sin man och vållande till rektor Rydins död.
Annat nytt: Poliskommissarie Bo Kronborg inleder ett sexuellt förhållande med den nya kriminalinspektören Pernilla Bitén till hennes kollegers förtrytelse.
Kommentarer: En riktigt bra intrig - Esbjörn Rydin mördas av misstag, hans och det avsedda offrets pulverkaffeburkar förväxlas, som gör boken nästan spännande trots alla detaljrika ex- och interiörbeskrivningar. Allt beskrivs mycket detaljrikt, hus, trädgårdar, bostadsinredningar och så båtar naturligtvis och det gör boken onödigt och tröttsamt lång.

8. Gösta Unefäldt: Polisen och Marias hemlighet 1997

Plats: Strömstad
Mördad: Den grekcypriotiska kvinnan Maria Constantinou, arbetskamrat och lesbisk väninna till polischefen Gustav Jörgenssons dotter Monica. "Mord-Johan", som nu mördas på riktigt.
Mördare: Det äkta paret Peyron, Ragnvald och Brita, hjälps åt sig själva ovetande.
Myndighetsperson: Polischefen Gustav Jörgensson och kommissarierna Nils Gryt och Bo Kronborg är huvudpersonerna liksom kriminalassistenten Pernilla Bitén. Polismannan Evald Larsson bidrar som vanligt med det lilla extra för mordgåtans lösning.
Tillvägagångssätt: Hon stryps. Han kvävs med en plastpåse över huvudet sedan han hjälps till sömn med sömntabletter uppblandade i starkvin.
Motiv: Kantor Ragnvald Peyron blir hett förälskad i Maria. Hon driver med honom och när hon helt kallt avvisar honom mitt i uppvärmningen kramar han hennes hals så att hon blir medvetslös. Han tror att han dödat henne. "Mord-Johan" ser det hela och kräver några flaskor vin till sig och "A-laget" för att hålla tyst. Ragnvald Peyron mördar därför honom. Brita Peyron har pastorsadjunkten Johannes Grape som älskare. Även Johannes blir förälskad i Brita och lämnar den starkt svartsjuka Brita för henne. Brita vill ta livet av Maria och fullbordar det son hennes make inte klarat av.
Vad gör de då: Både Ragnvald och Brita erkänner under förhör.
Annat nytt: Monica Jörgensson har länge varit lesbisk. Först när hennes "arbetskamrat" kommer på besök till familjen Jörgensson talar hon om denna sin läggning för föräldrarna.
Kommentarer: Bakgrunden till de tragiska händelserna framställs vara att Maria som flicka blivit sexuellt utnyttjad av en präst i Larnaca, den "gode fader Petrus", när hon var 11 år gammal. Prästen kallar det för en "bebådning".

9. Gösta Unefäldt: Polisen och mannen som väntade på döden 1999

Plats: Strömstad
Mördade: Affärsmannen Emanuel Lars Gustav Klain, 52 år. Han lider av ALS och vet att han snart ska dö. Joel Joelson, utvecklingstörd genom en förlosningsskada.
Mördare: Bröderna Oldin, Levi och Ruben, båda räkfiskare.
Myndighetsperson: Polischefen Gustav Jörgensson och kommissarierna Nils Gryt och Bo Kronborg är huvudpersonerna liksom kriminalassistenten Pernilla Bitén. Polismannan Evald Larsson bidrar som vanligt med det lilla extra för mordgåtans lösning. Han hittar en avriven knapp på mordplatsen och lyckas avväpna gärningsmannen Levi Oldin genom att pricksäkert skjuta honom i handen mitt under böljande sjögång när han hotar poliserna med sitt hagelgevär som han just vådaskjutit brodern med.
Tillvägagångssätt: Levi och hans bror for till Ramsö för att ge Klain ett kok stryk. Men redan det första slaget tog så illa att han avled. Medan de rullade in kroppen i stängslet kom Joel Joelsson och de blev tvungna att göra sig av med honom också. Vanvett föder vanvett.
Motiv: Levi Oldins fru Karin fick ihop det med den döende Emanuel Klain. Han var en god älskare och blev den förste man som gjorde henne helt lycklig. Emmanuel och hon planerade att leva på Larnaca på Cypern de två år han hade kvar att leva. Problemet var att hennes man Levi var vansinnigt svartsjuk.
Vad gör han då: När polisen ska borda brödernas fartyg för att anhålla dem skjuter Levi Oldin varningsskott med sitt hagelgevär. Ruben Oldin försöker ta ifrån sin bror geväret och ett skott går av som träffar Ruben i halsen.
Annat nytt: Evald Larsson får på allvar ihop det med polisassistenten Anita Löfstedt.
Kommentarer: Detta är en av Unefäldts bästa detektivromaner.

10. Gösta Unefäldt: Polisen och den oförfalskade ondskan 2001

Plats: Strömstad
Mördad: Direktör Anund Oredsson dödas när han försöker rädda sin kidnappade dotter.
Mördare: Tre samfälliga kräk från den undre kriminella drogvärlden, Ola Henningsen, Oscar Jonas Fidell och Niklas Salomonsson-Dor.
Myndighetsperson: Polischefen Gustav Jörgensson och kommissarierna Nils Gryt och Bo Kronborg är huvudpersonerna liksom kriminalassistenten Pernilla Bitén. Inspektör Grahn är med. Lagoma Karlsson får ett större utrymme än vanligt. Polisman Evald Larsson skjuter det avgörande skottet.
Tillvägagångssätt: Oredsson slås medvetslös med en sten och dränks sedan i havet med en tyngd i fötterna.
Motiv: Kumpanerna kidnappar Märta Oredsson för att de hoppas få ut en miljon kronor av hennes rika far.
Vad gör de då: En blir hög på knark och kör ihjäl sig, de två andra blir dömda till livstids fängelse.
Annat nytt: Anita Löfstedt och Evald Larsson blir stolta föräldrar. Gryt har nu blivit opererad för sin artros och smärtan är borta
Kommentarer: Det är det verkliga buset som ligger bakom brotten, narkomaner som inte skyr några medel för att bli rika på knarkhandel, alternativt för att bli höga. Det är en annorlunda Unefäldsk bok. Borta är allt om fiske och de många miljöbeskrivningarna om Strömstad. Det gör boken klart bättre.
Både Gryt och Jörgensson börjar bli gamla. Jörgensson oroar sig för att hans fru Cilla drabbats av svåra smärtor i magen och tvingats lägga in sig på sjukhus.

11. Gösta Unefäldt: Polisen som fick förnyat förtroende 2003

Plats: Strömstad, Cypern
Mördade: John Jifjell och Richard Ulnblock.
Mördare: Sjuksköterskan Magdalena Prost mördar John Jifell och IT-konsulten Lars Persson, med ett bankrutt företag, mördar Richard Ulnblock
Myndighetsperson: Polischefen Gustaf Jörgensson och kommissarierna Nils Gryt och Bo Kronborg är huvudpersonerna liksom kriminalinspektör Pernilla Bitén. Inspektör Grahn är med. Lagoma Karlsson spelar en roll. Polisman Evald Larsson löser ofrivilligt gåtan med hjälp av ett korsord.. Hjälp får de av kommissarie Seved Olofsson vid polisens utredningsavdelning i Göteborg.
Tillvägagångssätt Båda drogas med sömnmedel och sticks sedan genom hjärtat med en smalbladig kniv, respektive skalpell.
Motiv: Lars Persson hade lånat så mycket pengar av Ulnblock som var en lånehaj med skyhöga räntor att han kommit helt i händerna på honom. Prost hämnas för att hon som ung blivit utsatt för gruppvåldtäkt av bl a John Jifjell.
Vad gör de då: Båda erkänner efter långa förhör och tar sina långa fängelsestraff.
Annat nytt: Gustaf Jörgensson är på väg att pensioneras då hans efterträdare plötsligt omkommer. Poliskommissarie Nils Gryt som redan gått i pension kallas åter in i tjänst. Författaren lovar att detta är hans elfte och sista bok om polischefen Gustav Jörgensson i Strömstad. Men fortsätter att skriva gör han trots sin aktningsvärda ålder. Läs mer här.
Kommentarer: Bredvid och bakom mordhistorien löper berättelsen om våldtäkt på en ung kvinna, Magdalena Prost, för flera decennier sedan.

12. Gösta Unefäldt: Dödligt handikapp 2005

Plats: Strömstad
Mördad: Eva Kruse, receptionist m.m. på golfklubben.
Mördare: Gunnar Gundersen, efterbliven praktikant på golfklubbens restaurang.
Myndighetsperson: Pernilla Bitén, t f chef för kriminalroten i Strömstad med Johan "Teknik-Johan" som närmaste man, Jan Gunnarsson, Anita Löfstedt, Evald Larsson. Karl Anders "Lagoma" Karlsson, nu snart pensionerad polisinspektör, gör för ovanlighetens skull en insats på fältet och blir skjuten.
Polischefen Gustaf Jörgensson och kommissarie Nils Gryt är båda pensionerade och Bo Kronborg är pappaledig.
Tillvägagångssätt: Kruse dödas med ett slag i huvudet och kastas i en kanal.
Motiv: Svartsjuka, Gundersen kan inte acceptera att Kruse skaffat sig en fästman och att hon avvisar henne.
Vad gör han då: Gundersen anfaller Pernilla Bitén med en kockkniv och skadar henne i armen. Men den andra slår hon honom medvetslös med handen mot halsen.
Annat nytt: Boken har en helt annan stil än de tidigare. Påminner om Tomas Arvidssons böcker + feministiska inslag. Författaren är golfintresserad och golfkunnig - här handlar det inte om den bohuslänska skärgården, detaljerade beskrivningar av båtar och havsfiske. Författaren är också med stor sannolikhet en kvinna troligen anställd inom den sociala biten av offentliga sektorn. Handlar mycket om relationer, särskilt om hur gifta personer knullar till höger och vänster. Har Gösta som börjar bli gammal fått hjälp att skriva liksom Stieg Trenter gjorde sedan sjukdomen satts in?
Kommentarer: För Bitén är det viktigt att visa att hon själv kan leda en mordutredning utan att fråga sin sambo och barnledige Bo Kronborg om råd.

13. Gösta Unefäldt: Högt spel 2007  (sidans topp)

Plats: Strömstad, Göteborg
Mördad: Skattehandläggaren Virginia Kloss.
Mördare: Hennes make, storspelaren Victor Kloss.
Myndighetspersoner: Chefen för Strömstads närpolisområde, kommissarie Bo Kronborg. Polisinspektörerna Pernilla Bitén och Johan Johansson "Teknik-Johan" kallad. Kriminalassistent Gillis Tokesson, polismannen Evald Larsson och hans sambo Anita Löfstedt med flera.
Tillvägagångssätt: Han hällde sömnmedlet Rohypnol, som han köpt av en langare, i hennes kaffe och dränkte henne sedan i en spann med vatten. På natten körde han liket till båten och transporterade det till Långön och dumpade det på grunt vatten.
Motiv: Motivet var att döda henne innan skilsmässan och innan det sista testamentet vunnit laga kraft. Han ville bli av med sin fru och ärva henne för att kunna betala sina skulder.
Vad gör han då: Victor Kloss grips på bar gärning när han är på väg att döda Alf Syvert, en medhjälpare som hotar att tjalla, med en kniv sedan Evald Larsson skjutit kniven ur hans hand.
Annat nytt: Pernilla Bitén är nära att falla för sin vackre kollega kriminalassistent Gillis Tokesson som är lång och mager med rött hår och en av de mest intelligenta i kåren.
Kommentarer: Det är skickligt av Unefäldt att lyckas variera sig och göra intressanta och spännande böcker. Det är en bra balans mellan det man med glädje känner igen och det som är nytt. Polismannen Evald Larsson har ju nu varit med i nästan 30 år, han är fortfarande den bästa polisskytten i världen, han har samma problem med att läsa order och att skriftligen formulera sig, men hans speciella snille är ofta nödvändigt för att lösa alla de mordgåtor som lilla Strömstad utsätts för. Nu är han sambo och de har ett barn i treårs-åldern. Kommissarie Bo Kronborg tycks inte heller ha ändrat sig märkbart på 30 år.
Boken har en hel del av den spänning, stuns och fräschhet som utmärkte hans deckardebut bok för snart 30 år sedan. Lite av Tomas Arvidssons galghumor.

14. Gösta Unefäldt: Hämnden är min 2009  (sidans topp)

Plats: Strömstad, Göteborg
Mördad: Sebastian Karolusson
Mördare: Annie Karolusson, hans maka och hennes älskare John Simonsson
Myndighetspersoner: Chefen för Strömstads närpolisområde, kommissarie Bo Kronborg. Polisinspektörerna Pernilla Bitén och Johan Johansson "Teknik-Johan" kallad. Kriminalassistent Gillis Tokesson, polismannen Evald Larsson och hans sambo Anita Löfstedt med flera.
Tillvägagångssätt: De slog ner honom med ett basebollträ, stack en kniv genom hjärtat och skar av testiklarna.
Motiv: Motivet var att döda honom för att hon blivit utsatt för mångårig fysisk och psykisk misshandel av sin man. Annie Karolusson och John Simonsson var hemligt förälskade sedan länge. Men det var Sebastian Karolusson som hade hand om pengarna. Den direkt utlösande faktorn var att hon blev utom sig av ilska och hat när hon fick reda på att han sålt lägenheten där de bodde och ställt henne på bar backe. Det var då hon beslöt att ta livet av honom.
Vad gör de då: Annie Karolusson grips sedan hon lämnat falskt alibi. Hon erkänner dådet överbevisad av ett fingeravtryck. Då erkänner John Simonsson också sin delaktlighet i mordet. De döms båda till tio års fängelse.
Annat nytt: Kriminalassistent Gillis Tokesson, lång och mager med rött hår och en av de mest intelligenta i kåren är så olyckligt kär i Pernilla Bitén att han är nära att köra ihjäl sig. Han förblir förlamad i benen men har full rörlighet i armarna och kan återinträda i tjänsten efter en lång rehabilitering.
Kommentarer: Spåren går tillbaka till svenskt deltagande i FN-bataljon i Kongo på 60-talet.

15. Gösta Unefäldt: Den röda nyckeln 2011 (sidans topp)

Plats: Strömstad
Mördad: Lena Petterson
Mördare: Greta Persson, väninna till Lena.
Myndighetspersoner: Chefen för Strömstads närpolisområde, kommissarie Bo Kronborg. Polisinspektörerna Pernilla Bitén och Johan Johansson "Teknik-Johan" kallad. Kriminalassistent Gillis Tokesson, polismannen Evald Larsson och hans sambo Anita Löfstedt med flera.
Tillvägagångssätt: Lena Petterson kvävdes med en kudde, sedan hon tagit sömntabletter och sov i sin säng.
Motiv: Svartsjuka och avundsjuka. Gretas man Alriks, som var en notorisk spelare som förlorade mycket pengar, var en av Lena Pettersons tre älskare. Dessutom var Lena och hennes man Leonard fömögna medan familjen Persson stod på ruinens brant.
Vad gör hon de då: Greta Persson grips och häktas. Det är hår från Greta Perssons katt som Lena Petterson hade under naglarna. Ställd inför övertygande bevis erkänner hon att hon dödat Lena Petterson. Och inte ens Teofil Jacobsson kan klara upp det bevis som finns. Greta Perssom döms till åtta års fängelse.
Annat nytt: Första delen av boken handlar om rättegången mot Lena Petterson make Leonard. Han är åtalad för mord på hustrun. Det är mycket bakgrundsbeskrivningar av honom, hans uppväxt, faderns död i en olycka på en räktrålare, myket miljöbeskrivningar. Polisens arbete har inte varit tillräckligt noggrant så en skicklig förvarsadvokat får honom friförklarad. Åtalet läggs ner.
Kommentarer: Gösta Unefäldt fyller 86 år i år (2012). Bokens titel hänför sig till den nyckel som Lena Pettersson delade ut till sin respektive älskare för att underlätta diskreta träffar. En av makarna hittade nyckeln och drog ödesdigra slutsatser.