Gösta Unefäldt, född 1926 i Södra Unnaryd sydväst om Värnamo, författare.
Unefäldt sökte sig efter några arbeten till flyget med avslutande utbildning vid Ljungbyhed flygflottilj. Han utbildade sig därefter till och tjänstgjorde som lärare under ett antal år, bl.a i Halmstad och Storfors. Från 1959 var han lärare i Strömstad där han 10 år senare blev rektor.

Göstas första kriminalnovell publicerades 1956. Hans intresse för fiske resulterade i att han skrev ett antal fiskenoveller och debutboken Den röda flugan gavs ut 1965. Den största uppmärksamheten har han dock fått för sin serie med böcker om Polisen i Strömstad som även har filmats och sänts som TV-serier.

För boken Polisen och mordet i stadshuset tilldelades han av Svenska Deckarakademin 1992 priset Bästa svenska kriminalroman.

Det finns ingen polisman i Strömstad som heter Larsson (däremot en kvinnlig polis; men hon lär knappast kunna bli förväxlad med den väldige Evald). Det finns ingen kommissarie som heter Jörgensson heller. Däremot har kommunen en f d skolchef som heter Gösta Unefäldt, och som numera är något av en turistambassadör för den lilla staden på västkusten. Det är inte sällan man får se sommargäster vandra omkring på gatorna med en uppslagen Polisen-roman som guide.

Hos deckarläsarna är Unefäldt ett välkänt namn, liksom hos TV-tittarna sedan fyra av Polisen-romanerna blivit TV-serier.

.