Gösta Unefäldt Polisen som vägrade ge upp 1984

 

Polischefen i Strömstad, Gustav Jörgensson, 46 år är gift med Cilla, 42 år och rödhårig. Hon har nu blivit skolpsykolog. Deras dotter Monica är 17 år och typiskt tonårig. Cilla är trött då hon tillbringat sena kvällen hos Maja-Lena. Några kolleger turas om att bjuda på gourmetmiddagar. Elsy, drog där en skröna om Tore Spjuth, hemmansägare på Krontorpet i Hogdal. För 19 månader dog hans fru Birgit Spjut. Snart skaffade han sig en ung hemhjälp som visade sig varit en av stripporna i pornocentralen i Svinesund, med namnet Fatima. Hennes verkliga namn är Rita Benjaminsson. Snart dök kyrkoherdefrun Rut Willok upp för att ge Rita råd för själen. Det accepterade Rita om hon fick ge Rut råd för kroppen. Detta gjorde Rut till en ny människa och den stränge kyrkoherden Lars Willok höll nästa söndag en kärleksfull predikan om bröllopet i Kana.
- I polishuset finns den nygifta och gravida Eva Svensson. I snurrstolen vid centralbordet polisassisten Karl Anders Karlsson, ordentlig, lagom och pedantisk. Poliskommissarien Nils Gryt finns på sitt rum liksom kriminalkommissarien Bo Kronberg. Lisa Mattsson, Jörgenssons sekreterare, har nu gift sig med studierektorn Hector Johansson, och är därför inte längre lika förälskad i sin chef.
- Jörgensson bestämmer sig för att åter gå igenom materialet om fru Spjut i Hogdal som försvann. Han minns den 9 april året innan då Tore Spjuth kommit till polisstationen för att anmäla att hans fru försvunnit. De hade grälat innan. De har en son, metallarbetaren Ingvar Spjut och Birgit har en barnlös syster som heter Irene Gustafsson. Men Birgit finns inte hos någon av dem.
- Spjuts närmaste granne, hemmansägaren Valfrid Hult, vittnar om att han sett när Birgit lämnat hemmet. Han berättar om hur ensam han
kände sig under barndomen. Birgit hade varit hans enda vän.
- Jörgensson åker till Svinesund och intervjuar Rita Benjaminsson, alias Fatima. Hon är så vacker att Jörgensson tycker att det är tur att hon har ett kraftigt vitt ärr från från vänster öra ner över halsen. Hon berättar att hon känner Tore Spjut. Han brukar komma ofta på hennes föreställningar. Hon tycker om honom och vill lära känna honom bättre. Hon tror att Tore och hans fru grälat om henne innan Birgit försvann.
- Protokoll fört vid förhör med metallarbetare Ingvar Spjut, den 10 april. Han berättar om hur kärlekslöst det varit mellan hans föräldrar. Han tror att hans mor skadade sig vid hans förlossning och inte kunde ha samlag därefter. Han var glad när han kunde flytta hemifrån. Han berättar också om hur flera av familjens kor misshandlades och att hans far misstänkte grannen Valfrid Hult.
- Protokoll fört vid förhör med fru Gertrud Brisk, den 15 april. Hon kände Birgit Spjut sedan barndomen. I tonåren fick Birgit sällskap med Valfrid Hult. När de var 21 år kom Tore som en jordbävning. Han blev rättare vid Blomsholms säteri och det blev förälskelse direkt med Birgit. De gifte sig men snart gick det "käpprakt åt helvete". Orsaken var 18 timmars helvete under förlossningen. Birgit skyllde lidandet på Tore och släppte aldrig till igen. Valfrid hade redan givit upp. Han stannade kvar på sin gård som förfallit sedan först hans far och sedan hans mor dött.

- På natten upptäcker handlaren Adolf i Hogdal att det brinner bortemot det inre av Dynekilen. Den frivilliga brandkåren liksom polisen alarmeras. Polisassistenten Gej Truedsson och polisinspektören John-Villy Grahn är snart där liksom två brandbilar. En bil har kört över ett stup och fattat eld. Kommissarie Gryt anländer tillsammans med kriminalinspektör Lennart Grotén och kriminalassistent Eugen Johansson som är bra på att teckna brottsplatser. De finner en kropp fastbränd vid framsätets stålrörsram vars åsyn får Eugen Johansson att kräkas. Tanklocket saknas. Några söndriga glasflaskor hittas. Bilnumret kan identifieras och visar sig tillhöra Valfrids Hults Volvo Amason.
- Kriminalkommissarie Bo Kronborg åker till Hults gård och konstaterar att denne inte finns hemma. Hos grannen Spjuth träffar han Rita Benjaminsson och får en lektion i ladugårdsskötsel. Till kaffet kommer också Tore Spjuth och Kronborg får veta att Valfrid Hult varit i Grekland på semester.
- Tandläkare Hanberg identifierar den döde som Valfrid Hult.
- Polisman Evald Larsson anländer till polishuset. Hans kompanjon är hemma för vård av barn så han får patrullera ensam. En gång träffade han på en norsk kvinna i en husvagn som han har svårt att glömma. Sedan dess återkommer han gärna till Kongbäck under sina patrulleringar. Idag blir han stoppad av en fiskare, Albert Dahlskog. Hans son har hittat en glasbit med ett runt hål i som kan vara efter ett skott. Larsson slänger glasbiten i bilens handskfack.
- Utan någon större glädje tar Jörgensson emot ett studiebesök av klass 1-3 från Norby skola. En pojke som heter Stefan frågar vad Jörgensson gjort med glasbiten med kulhålet i. Evald Larsson får en utskällning för att han inte rapporterat fyndet. Snart skickas glasbiten för ballistisk undersökning. Obduktionen blir klar. Där finns inga tecken på skottsår. Däremot kan specialisterna på ballistiska berätta att det handlar om ett skotthål med en diameter på 5,16 mm. Ett skott har avlossats på ett avstånd av tre meter. Experterna tror att kulan kommit från ett illegalt producerat vapen i Grekland under efterkrigstiden. Valter Hult har ju varit på semester två gånger i Grekland. Andra gången kom han hem i förtid.
- Snart har poliserna tagit reda på att Hult åkt med resebyrån Periklis och bott på ett litet pensionat på ön Mykonos. Snart är kriminalkommissarie Kronborg på väg dit sedan Jörgensson för säkerhets skull förhört sig om det lämpliga hos sin chef, länspolischefen Kyppling i Göteborg. Kronborg flyger till Athen via mellanlandning på Sturup. Sedan blir det en besvärlig båtresa från Pireus till Mykonos där platschefen Kristina Nyborg möter upp. Hon pratar ogärna om vad som hänt Valfrid Hult. Hon säger att i Grekland har en kvinna ingen chans. Under hela vinterhalvåret är ön en urkonservativ, efterbliven grekisk bondby. Maria, som Hult var intresserad av bjöd in honom till sin familj. Kristina varnade honom för att inte förstå den grekiska innebörden i detta men han bad henne sköta sina egna affärer. Nästa dag bad han om att få åka hem fortast möjligt. Han såg rädd ut. Kronborg ber henne ordna ett sammanträffande med öns polischef.
- Kronborg träffar polischefen Andréas Kardez. Sedan har han träff med Kristina Nyborg på "Den lilla kalven". Han undrar varför Kristina sagt att Maria hade två bröder. En tredje bror var ju bortrest. Kanske i Sverige? Efter den delikata måltiden går de till Castros bar för att dricka kaffe. Baren är för homosexuella män. Maria har berättat för Kristina att Valfrid Hult var sadist.
- Samarbetet mellan Bosse Kronborg och Nina (Kristina Nyborg) blir allt intimare. Det blir en intervju med Maria med Nina som tolk. Hon berättade att Hult sagt att han ville gifta sig med henne och att Maria berättat det för sin familj och den för sin släkt och vänner. När Hult sedan åkte utan att säga adjö ansåg hennes familj att Hult djupt kränkt familjen. Det finns bara två utvägar giftermål eller hämnd. En av hennes bröder, Leo, reste bort för några veckor sedan.
- Kronborg tar inrikesflyget till Aten. Där väntar passpolischefen. Han säger att Leo Parpolus gripits av polisen då han för några veckor sedan försökte smuggla ut ett vapen. En tysk armépistol, kaliber 7,5.
- När Kronborg återkommer till Strömstad måste han därför rapportera att Leo Parpolus tyvärr måste avskrivas som gärningsmannen bakom Hults död.
- Polisman Evald Larsson går fotpatrull med assistent Rune Sydven. Det är kallt och de går båda hem till Evald efter det blöta passet. Han bor hos änkefru Judit Svensson som gärna bjuder på fika och kanelbullar. Rune imponeras av Evalds eleganta stereobandspelare. Evald har köpt den i god tro av "Mord-Johan" för halva priset. Han blir oroad då Rune övertygat honom om att han köpt något som kommer från fönsterkrossningen hos Väckténs! Han letar upp och griper "Mord-Johan" och nästan bär honom i triumf till Jörgensson som misstänkt för inbrottet hos Astor Väcktén.
- Kronborg vill reda ut ur kalvningen egentligen gått till hos Spjuts. Hur var det egentligen med insemineringarna av kvigorna. Seminassistenten Lina Lång bekräftar att ingen inseminering på Spjuts gård har skett som kunnat leda till kalvning den 25-26 oktober, natten då Hult dog.
- Plötsligt erinrar sig Jörgensson att Hult sagt under förhöret att han sett hur Tore Spjut och Birgit lämnat huset. Men tänk om hon lämnat huset som ett lik! Och att Hult pressat Spjut på pengar för att inte avslöja detta.
- Jörgensson tar en promenad med sin fru. Hon vill visa honom en ovanligt vacker gravplats. Där får Jörgensson en idé. Han tänker ta reda på vem som begravdes efter det att Birgit Spjuth försvunnit. Sedan gäller det att ordna alla tillstånd för en gravöppning.
- Alla tre kommissarierna rycker ut och anhåller Tore Spjut "som skäligen misstänkt för mord på sin hustru".
- Jörgensson ringer sonen Ingvar Spjut för att informera honom om att fadern anhållits.
- Under kyrkovaktmästare Leo Kallstadius överinseende gräver man upp änkefru Johanna Norinders grav. Hon begravdes dagen efter Birgit Spjuts försvinnande. När locket tas av upptäcks en annan kropp i kistan som med stor sannolikhet är Birgit Spjuts.
- Nästa dag förhörs Tore Spjut. När Jörgensson visar tillståndet för gravöppningen och Birgit Spjuts handväska faller han till föga och erkänner att han dödat henne, men att det varit en olycka. Birgit hade slagit honom för att han kom hem från "horan" Rita och då Tore skulle värja sig mot nästa slag stötte han henne ifrån sig så att hon föll baklänges och slog huvudet i den nedersta ugnsluckan så illa att hon dog. Sedan körde han henne till likboden utanför kyrkan, fick upp kistlocket och placerade liket i denna.
- Vi nästa förhör berättar Tore Spjuth att Valfrid Hult följt efter honom och sett alltihop och att han begärt 15000 kronor för sin tystnad. Tore Spjuth påstår att han inget har att göra med Valfrids Hults död. Men sedan Jörgensson gett sin bild av hur mordet på Hult gått till erkänner han det också.
- Några dagar senare kommer emellertid sonen Ingvar Spjuth hem till Jörgensson. Han bryter samman och erkänner att det var han och inte hans far som dödade Hult. Rita hade berättat för honom hur hans mor dog. Hon sa också att Hult krävt att få ligga med henne då och då för att inte berätta vad han visste. Ingvars hat till Hult blev stort och han bestämde sig för att döda honom för att rädda Rita och sin far. Han lurade Hult att ta gamla vägen hem vid Dyne med hjälp av falska vägskyltar. Vid bergsbranten stoppade han Hult utklädd till trafikpolis. När Hult såg att det var Ingvar Spjut försökte han köra över honom. Ingvar hoppade åt sidan och Hult körde över branten.

Mykonos ett semesterparadis för homosexuella män? Läs här och här.