Gösta Unefäldt Polisen som vägrade svara 1979

 

Polischefen i Strömstad, Gustav Jörgensson, 42 år är gift med Cilla, 38 år och rödhårig. Hon är lärare och läser ungdomspsykologi. Deras dotter Monica är 14 år och typiskt tonårig. Jörgenssons medarbetare är kommissarierna Nils Gryt och Bo Kronberg, men också polismannen Evald Larsson och assistenten Persson
- Jörgensen har problem med sin sekreterare Lisa Matssons eftersom hon var förälskad i honom.
- Bankdirektören Sven Florén är gift med Lena som tycks ha tappat stinget för familjelyckan. Han ska ta en tur med på golfbanan med doktor Engman för att få tillfälle till en konsultation angående Lena. Hans arbetskamrat är kamrer Seved Pallander.
- Nästa dag kommer tre män till banken i en Volvo. Florén tar emot bröderna Erik och Gustav Stigertz och deras kompanjon Fredric Brandt. De vill att Florén också har med Pallander och kassörskan Erika Johansson vid förhandlingarna. När alla är samlade får de reda på att det handlar om ett rån och utpressning med de tre banktjänstemännen som bytesobjekt. De tre diplomatportföljerna innehåller alla en kulsprutepistol av svensk armémodell. Erik Stigertz går ut i banklokalen och sätter skräck i kassapersonalen, herr Ljung, fröken Grönstedt och fröken Gustavsson. Ljung trycker på larmknappen under disken. Banktjänstemannen Kent Börjesson gör en heroisk insats som bara resulterar att han själv slår sig medvetslös. Alla ska ut så fort som möjligt, kunder som kassapersonal.
- Medan Evald Larsson bötfäller felparkerade bilar ser han människor komma utrusande från bankens huvudingång. När han får reda på att det är rån drar han sin pistol och rusar in. Oturligt nog faller han på änkeprostinnan Gervéns promenadkäpp som fastnat i entremattans mönster och flyger i en båge in i banken och tappar pistolen. Larsson får i uppgift av den beväpnade och mycket välklädde rånaren at ta sig tillbaka till polischef Jörgensson och tala om för denna att hålla sig på sittrum. Innan dess har Larsson, som gått judokurs, försökt slå ner brottslingen men bara för att åka på världens stryk. Mående riktigt pyton vacklar han ut och till polisstationen.
Eva Grönhag, 17 år och nyförälskad är jourhavande telefonist på polisstationen. Polismannen Karl Anders Karlsson, är en helt lagom polis men mycket pedantisk, har jour bakom larmbordet. När han är på toaletten kommer larmet från banken. Eva hör det men gör bara en anteckning. Karlsson kallar genast in de patrullerande polisbilarna som dock är långt från banken.
- Gryt överraskar Jörgensson och Lisa Matsson med att diskutera möbelplaceringen i personalrummet. Karlsson tittar ut genom fönstret och ser människor rusa ut från banken. Kriminalkommissarie Bo Kronberg, får ta hand om förhören av bankpersonalen. Får hjälp av Jydén.
- Jörgensen kontaktar sin vän och kurskamrat polischefen Per Persson i Uddevalla och ber om förstärkning. Han får fem man.
- Kronberg rapporterar förhören till Jörgensen.
- Evald Larsson anländer och blir genast körd till sjukhuset för omplåstring. Polisman Granath har stränga order att därefter köra Larsson hem. Larsson bor inneboende hos fru Judit Svensson. Larsson tar sig sedan till stadsbyggnadskontoret och studerar kartor över karteret där banken ligger.
- Jörgensen föreslår att inte följa regelboken. Inte förhandla med de kriminella. Han har kopplat bankens alla telefoner till sin egen telefonsvarare som bara uppmanar brottslingarna att ge upp. 5 minuter per dygn kan de få komma till tals. Kronberg och Gryt accepterar men bara på det villkor att de får dela ansvaret.
- Jörgensen rapporterar till länspolischef Erik Kyppling i Göteborg. Denne är beredd att inofficiellt stödja Jörgensen. Samtidigt ringer Kronberg till rikspolischefen som finner projektet helt förryckt och ger order om att följa reglementet. Men då blir kontakten så dålig att Kronberg måste lägga på.
- Polisman Larsson går under jorden. Han tar upp ett järnlock infällt i asfalten i närheten av banken. Han kryper ner och fortsätter mot banken. Men där bli det stopp, han kommer varken fram eller bak och han är övertygad om att han snart kommer att drunkna.
- I riksdagen får herr Mats B. Kjellson i Strömstad ett enastående tillfälle att verkligen sätta åt justitieministern. Han frågar honom vilka åtgärder som ministern vidtagit med anledning av gisslandramat på banken i Strömstad. Ministern vet naturligtvis ingenting alls utan svarar helt svamlande. (Lite Bo Balderson över det hela. Finns det ett sammanhang?)
- På banken blir rånarna minst sagt överraskade över att de inte kan ringa ut. Alla telefonerna går till Jörgensens telefonsvarare. De får möjlighet två gånger per dygn att ge upp och få förhållningsorder hur de då ska bete sig.
- I Strömstad finns det en tidning, Strömstads Tidning, vars chefredaktör är Teobold Svensson. Han har problem med ledaren till nästa dag. Han gå på lunch och av en tillfällighet snubblar han på avspärrningarna utanför banken. Snart har han fått fart på hela medarbetareskaran. Tidningen ska komma ut med ett extranummer! Ulla Fred, telefonist etc. fröken Maud Kvist, 24. Fru Fanny Åberg, 38. Peter Eriksson, 1,58 lång, idrottsreporter. Skolbarnen har lovat att hjälpa till med distributionen.
- När klockan blir sex låter Fredric Brandt den vettskrämde Sven Florén tala i telefonen med Jörgensson. Han försöker övertala Jörgensson om att lyssna på rånarnas krav. Men då bryts samtalet direkt.
- Fredrik Brandt befarar att Jörgensen kan vinna spelet. Han ska försöka ta sig därifrån med en mindre summa pengar. De båda bröderna stannar kvar.
- Nästa dag dyker den annars så punktlige Evald Jansson inte upp då hans arbetstid börjar. Gryt hör sig för och blir sedan orolig. Enligt värdinnan har han inte sovit i sin säng under natten. Till sist räknar Gryt ut att Evald är nere i avloppssystemet. Gryt går ner genom brunnslocket och hittar snart Evald medvetslös och fastklämd. Klas Jönsson, 53-årig kommunalarbetare på vattenverket rycker ut med en eldriven slagmaskin. Om 15 minuter ska Evald vara borrad loss. Ambulansen står beredd och med defilibrering får överläkaren igång hjärtat som stannat.
- Rånarna har beslutat att skicka en av gisslan med ett skriftligt meddelande till Jörgensen. Seved Pallander utmanar Erik Stigertz genom att inte avgöra vem av de tre som ska vara "ordonnans". Pallander vet att de kommer att skjuta honom sedan han lämnat banklokalen för att statuera exempel. Man ska inte gå bödelns ärenden menar han och jämför med koncentrationslägren i Nazityskland. Gustav Stigertz skriver brev till SE bankens huvudkontor med detaljerade krav och hot om att skjuta gisslan. När Pallander gått tio meter tycks han vinka åt Erik Stigertz men vad han gör är att han strimlar brevet i bitar som han strör för vinden. Stigertz blir så överraskad att han inte hinner skjuta innan polisens krypskyttar skjuter kulsprutepistolen ur hans hand. Pallander tror sig vara skjuten och kastar sig handlöst framstupa och bryter ringfingret. För övrigt oskadd. Fler skott blir det inte sedan.
- Överläkaren lämnar ett glädjande besked: Evald Larsson överlever utan allvarliga framtida men.
- Pallander tas genast emot i Jörgenssons arbetsrum. Där är Kronborg och Kyppling men nu också kriminalkommissarierna Lark, Jensen och Sposen från Stockholm.
- Justitieministern åker tillsammans med sin sekreterare tåget Stockholm - Göteborg. I Herrljunga måste de byta till ett gammalt vagnset, med första klass vagn som liknar museiföremål och säkert inte heller städats sedan dess. Sedan måste de byta igen i Uddevalla till en liten rälsbuss. Denna går emellertid ej heller till Strömstad utan de måste ta bussen till från Munkedal.
- Det blir presskonferens och en SE-fotograf som har bildbevis på att kamrer Pallander kastar papper på väg ut från banken ansätter Jörgensson.
- Sedan blir det träff med justitieministern som inte helt överens med Jörgensson om handlingssättet. Länspolischefen passar på att hålla med för att ställa in sig. Kriminalkommissarie Lark däremot stödjer Jörgensson och får dessa andra två herrar att skämmas.
- Fredric Brandt förbereder sig på att ge sig av. Han tar sig upp genom en ljussluss genom att öppna glashuven vars fästskruvar de tidigare preparerat för att ordna en flyktväg. När han tagit tre steg på taket fångas han in bakifrån av rn kraftig ljusstråle. "Upp med händerna" säger extra polismannen Ulf Granath nervöst. Brandt svänger runt och skjuter Granath som dör innan han förstår vad som händer. Kronborg som just besökt Granath på dennes postering skriker åt Brandt att kasta sitt vapen. Det gör han men för sent. Ett skott går av som träffar ett piskställs centrala gavelrör. En skrotbit går in strax under Brandts högra käkben och sliter av halspulsådern och Brandt dör inom kort.
- Telefonen ringer i banken och på bandspelaren kan de två rånarna höra hur Jörgensson läst in vad som hänt på taket. De får höra att deras situation är hopplös.
- Länspolischefen tar över ansvaret från Jörgensson. Han vill storma banklokalen. Poliskommissarie Lark menar att han gör ett stort misstag men Kyppling ger sig inte. Han vill ha tio man med tårgasgranater och kulsprutepistoler. De ska ta sig ner genom lanterninerna och släppa tårgasgranater. Planen är genialt enkel och säker enligt länspolischef Kyppling. Det blir emellertid nästan som tio små negerpojkar. Polisman Karl Anders Karlsson får inte av huven och då han sparkar våldsamt mot den skär det vassa glaset av hans hälsena och han sätts ur stridbart skick. Polisman Gej Truedsson kommer igenom men bara för att upptäcka att han hamnat i Floréns kontor som är låst från utsidan med en bastant dörr. Förste polisinspektör Jesper Svedéns knä vrids ur led då han träffar bankdisken och sken- och vadbenet knäcks. Hans partner extra polisman Gunnar Eriksson kommer oskadad ner på golvet men skyddsmasken glider av vid stöten och han får panik av smärtan från tårgasen. Det går inte mycket bättre för de övriga. De oskadade börjar skjuta vilt dock utan att skada någon allvarligt.
Några poliser rusar in i banken utifrån och lyckas gripa två halvkvävda personer som dock visar sig vara Florén och Erika Johansson. Tablå inför TV-kamerorna.
- Under tiden får Gryt en idé, eller snarare erinrar sig att hans svärfar berättat om en främmande person som fått låna nyckeln till bankhuset för att inspektera tvättmaskinerna. Alldeles riktigt, bankrånarna hade planerat ytterligare en flyktväg ut genom ett källarfönster de preparerat. Men utanför detta fönster står nu Gryt, Jörgensson och Kronborg med skjutklara pistoler. Bröderna Stigertz ger upp direkt.
- Vid presskonferensen efteråt berömmer länspolischefen i ymniga ordalag polischefen Jörgensson och hans mannar och menar att den geniala idén att otalt isolera brottslingarna och därmed knäcka dem psykiskt är en metod som kan komma att bilda skola. Gryt teaterviskar till Kronborg "Jag slår vad om att han är rikspolischef inom fem år". (Ja, säkert, han saknar ju den polisiära kunskapen och har förmågan att ljuga trovärdigt, utomordentlig kompetens för att bli en hög tjänsteman i det offentligas tjänst!).