Gösta Unefäldt Polisen som vägrade ta semester 1985

 

 bokens framsida

Torkel Hansson, 64, och hans fru Otilia Hansson, 62, lever på sin Kioskverksamhet på Furholmen, badön som ligger 10 minuter med båt från Strömstad. Två turister i Strömstad, Rutger Einerstedt och hans fru Torborg vill gärna följa med ut till ön en tidig sommarmorgon. När de kommit dit tar de sig en promenad runt den lilla ön. Efter en stund ser de en ung flicka som ligger och solar. Torborg som är läkare inser emellertid snart att flickan är död, troligen mördad.
- Polisassistent Karl Anders Karlsson tar emot anmälan. Polischefen i Strömstad, Gustav Jörgensson, håller på att packa bilen för en veckas fiskesemester i Norge. Han avbryter denna då plikten kallar. Snart är han på sitt rum på polisstationen och kallar på sin medarbetare kriminalkommissarien Bo Kronborg. Poliskommissarie Nils Gryt är redan på brottsplatsen. De två åker med tullkryssaren till Furholmen.
- På brottsplatsen finner de kriminalinspektör Eric Johansson chef för en av kriminalens två rotlar i Strömstad. Assistent Eugen Johansson gör skisser. Polismannen Evald Larsson kommer i bråk med några ungdomar som försöker ta sig förbi polisens avspärrningar.
- Lisa Mattsson är Jörgensson sekreterare. Hon är förälskad i honom sedan länge frånsett ett kort avbrott för ett par år sedan då Lisa blixtförälskat sig i den nye studierektorn på Strömstiernaskolan, Hector Johansson. Nu har detta emellertid gått över.
- På polisstationen får det pensionerade paret berätta allt framför bandspelaren. Torborg menar att den unga flickan dödats vid ett samlag just under orgasmen. Mördaren har utnyttjat tillfället att blockera blodtillförseln till hjärnan genom att trycka på de "rätta" ställena på halsen.
- Två unga norska flickor kommer för att anmäla ett försvinnande. Det är Björg och Grete Halvordsen, och den försvunna är deras kusin Solgerd Eldefoss. Det blir alldeles förtvivlade då de förstår att kusinen är flickan som mördats. Hon skulle träffa en kille på kvällen. Solgerd hade sällskap med en kille i Säby i flera år men de gjorde slut i våras. Han heter Anders Gundersen. Jörgensson skickar genast en motvillig Kronborg till Säby.
- Jörgenssons polispersonal består av en kriminalavdelning med 10 man under Kronborg och en ordningsavdelning omfattande 24 man under Gryt. 10 personer har semester och ersätts av sex från andra polisdistrikt.
- Polisassistent Sivert Thyrén, 25 år, från Borås, är en av ersättarna. Han meddelar att han troligen träffat den mördade flickan dagen innan.
- Kriminalassistent Primus Sveder frågar ut båtägarna om de har information om den omkomna. Samma förtroendefulla uppdrag har Evald Larsson fått, vilket starkt oroar Jörgensson.
- Jörgensson håller presskonferens.
- Kriminalinspektör Lennart Grotén har hand om "laboratoriet". Där samlas alla föremål som hittats i anknytning till den döda.
- Evald Larsson fortsätter enträget utfrågningen av båtägarna. Från en av de sista båtarna kommer en schäfer utflygande. Larsson blir fruktansvärt rädd och faller i vattnet. Katarina Byman-Silvander, blonderad 37-åring, ber honom klättra upp och ta av sig de våta kläderna. Innan han gör det ringer han Stationen och anmäler att hans pass är slut. Han förlustar sig med den attraktiva kvinnan vars man är i Oslo i den luxuöst inredda båten. När han ska lämna henne på morgonen berättar hon att hon sett ett par badande ungdomar då han och hennes man passerat Furholmen vid midnatt.
- Kronborg är på väg mot Norge. Han njuter av färden och utsikten. (Men beskrivningen av naturscenerierna är alltför långrandig. Hans resa börjar på s 141 och pågår till s 162. det måste vara rekord för en svensk deckare).
- I Säby träffar han Solgerds föräldrar, herr och fru Eldefoss, Edgar och Kristine, båda i 50-års åldern. Han övernattar i en turiststuga. Nästa dag träffar han Anders Gundersens far. Anders är på campingtur till Oslo säger han.
- På Strömstads Resebyrå arbetar den 19-åriga Rebecka Gryt. Det är kommissarie Gryts dotter. Polisassistent Sivert Thyrén har blivit förtjust i henne.
- Dorty Gullander och hennes kompis Bittan spelar golf på kommunens 9-håls bana. Ett väl slicat slag går in i den täta buskvegetationen och där hittar Dorty ett kvinnolik. Bittan som är pensionerad sjuksköterska lägger märke till två femöresstora blå märken strax under käkbenet. Den döda är Irene Gärdin, 25 år.
- Skräcken slår till hårt på orten. Turister börjar åka hem.
- Gryt undersöker campingplatserna i Oslo för att hitta Anders Gundersen. Efter ett långt letande hittar han honom och hans kompis Paal Mikkelsen. Gundersen som verkade vara ärlig och med gott samvete sa att han gjort slut därför att hon varit otrogen.
- Adjunkten i biologi och kemi, Elfrida Fagrell infinner sig hos polisen för att lämna information om sin tidigare elev Irene Gärdin. Irene var auktoritetsbunden, blyg och tillbakadragen och inte särskilt intresserad av pojkar.
- Gryt gör ett besök i Irene Gärdins lägenhet. Allting är perfekt, allt är renstädat. I en låda finns det brev. I tre år har Greger Antonsson skrivit brev. Agata Gärdin, hennes mamma, berättar att Greger bodde hos familjen för att kunna gå i skolan. Med åren blev de nästan automatiskt ett par. Men sedan kom de från varandra och han gjorde slut.
- Kronborg återkommer från sin Norgeresa, bjuder på Jarlsbergost och information. Det enda gemensamma hos de två flickoffren förefaller vara att de båda var auktoritetsbundna med dåligt självförtroende. Är det någon man i uniform som ligger bakom dåden? Eller en präst?
- Evald Larsson vinner överlägset svenska polisskytteförbundets uttagningstävling och blir därför en av de tre som får representera Sverige vid VM i Costa Ricas huvudstad San José.
- Kronborg gör ett besök på minsveparen som ligger utanför Grebbestad. Av löjtnant Älling får han information om vilka som haft möjlighet att lämna båten under de två nätter då de båda morden har ägt rum. Det är fyra personer. Tre av dem har festat sig nästan redlösa och har vittnen på det. Den fjärde som är fänrik Grönstedt vägrar att uppge vad han haft för sig.
- Nästa dag hämtar kriminalinspektör Anders Glad med en smärtande meniskskada efter en korpfotbollsmatch tillsammans med polisman Evald Larsson den motsträvige fänrik Grönstedt till förhör. Då erkänner fänriken att han velat bevara en gift kvinnas heder. På en dansrestaurang hade han träffat en kvinna i mogen ålder som heter Jacklin Rüfert. Andra kvällen följde han med henne hem eftersom hennes man var borta. Men efter samlaget kom maken tillbaka, ett halvt dygn för tidigt och Grönstedt tvingades göra en mycket snöplig sorti, naken med klädbyltet under armen.
- Efter förhöret följer Kronborg med Lisa Mattson hem och ligger med henne till bådas förnöjsamhet.
- Ett sällskap ungdomar, tre pojkar och tre flickor, är i Strömstad för att bada och äta de berömda räkorna. En av de tre flickorna går ensam hem till campingen då
Rikard Hyllinger, 35 år, erbjuder henne lift i sin lyxiga Audi. När de kommer till campingen åker han emellertid vidare, in i skogen där han våldtar henne. Han får henne att självmant ta av kläderna genom att antyda att det är han som är mördaren. Efteråt gömmer hon sig i skogen, svårt chockad, och har turen att plockas upp av Evald Larsson som passerar med sin patrullbil. Strax efteråt grips Hyllinger i sin moderna husvagn Caravan.
- Hyllinger erkänner bara samlaget men förnekar våldtäkt. Hon tog själv av kläderna och hon har inga skador alls.
- Kronborg och Gryt gör därför en mycket oregementsenlig kupp för att få Hyllinger att erkänna. De tar honom ut ur cellen i hemlighet och kör honom in i skogen. Där har de innan dess samlat flickans sambo och hans två kompisar beredda på att ge Hyllinger en lämplig behandling. Inför detta hot faller Hyllinger till föga och erkänner våldtäkten. Jörgensson är misstänksam till de två kollegornas metoder men ingriper inte. Han delar dock inte kollegernas inställning att "ibland får ändamålet helga medlen".
- Evald Larsson får ett telefonsamtal från Katarina Byman-Silvander, som tidigare hjälpt honom ur hans våta kläder sedan hennes hund skrämt honom i vattnet. Hon säger att hon nu träffat på den man i Strömstad som hon tidigare sett på Furholmen tillsammans med den mördade flickan. Larsson ber henne göra anmälan nästa morgon.
- Ingen anmälan kommer emellertid in och när Larsson rapporterat detta för Gryt åker de båda genast till båten där Larsson tidigare tillfredsställt sig och Katarina. De hittar henne sovande, starkt berusad. Hon blir inte glad över att bli väckt och hon vill inte alls diskutera vad hon tidigare berätta för Evald. Hon säger att hon misstagit sig.
- Vem känner mer till Katarina Byman-Silvanders upptäckt? Jo, tre polismän, bland andra Thyrén från Borås. Det visar sig att det skett avvikelser från tjänstgöringslistorna. Thyrén har bytt bort sitt pass mordkvällen för att "träffa en tjej". Den andra kvällen var Thyrén ensam på sitt pass.
- Thyrén är laxfiskare. Kanske han träffat Solgerd i Säby? Kronborg blir än en gång skickad till Säby. Han hittar kvinnan som säljer fiskekort. Alla köpare är noggrant införda i en liggare. Den 23-24 juli var Sivert Thyrén där. Bekanta till Solgerd kan sedan bekräfta att Thyrén var den man som orsakade att Anders Gundersen gjorde slut med Solgerd!
- Irene Gärdins mamma kan bekräfta att Sivert Thyrén har känt Irene sedan de var små.
- De tre kommissarierna bestämmer sig för att sätta Thyrén under hård bevakning så att han avslöjar sig själv eftersom de inte har några bevis mot honom.
- Rebecka Gryt träffar Sivert Thyrén. Han säger att han älskar henne och är helt förtvivlad. Han erkänner att han dödat de två flickorna. Hon säger att han måste söka läkare och anmäla sig för hennes far. Rebecka kommer hem. Hon säger inget till sin far. Han säger inte heller något till henne. Båda bär de på en stor hemlighet utan att veta att hemligheten är densamma för båda.
- Jörgensson får besök av en "ung ärtig tjej". Hon är sommarvikarie på Strömstads Tidning, heter Eva Lennartsson och vill skriva om de ouppklarade mordfallen.
- Rebecka som inte träffat Sivert Thyrén på flera dagar och vet att han inte hållit sitt löfte att anmäla sig för polisen ringer honom. Hon säger att om han inte anmäler sig nästa morgon kommer hon att göra det.
- Grahn och Thyrén har patrulleringspass tillsammans på kvällen. När Grahn ska lappa en felparkerad bil går Thyrén bakom buskarna för att uträtta ett behov. Han försvinner. Grahn anropar genast polisstationen som i sin tur alarmerar Jörgensson. Tio polismän samlas snart i polisstationens hörsal och blir insatta i situationen.
- Thyrén tar sig till Gryts hus och kidnappar Rebecka Gryt som är ute med soporna. När Gryt upptäcker att hon försvunnit tror han att de är i ett båthus i närheten. Mycket riktigt. När poliserna kommer dit hotar Thyrén med att skjuta Rebecka om inte alla andra kastar ifrån sig sina vapen. Så sker och Thyrén beger sig med Rebecka som gisslan och sköld mot en polisbil för att åka iväg. Då kommer Evald Larsson som vid genomgången i hörsalen tvingats uppsöka toaletten och därför kommit efter. Från 10 meters håll skjuter han vapnet ur Thyréns hand. Thyrén tas om hand av sina kolleger för vidare häktning och åtal för mord och mordförsök.
- "Kanske en augustisemester inte vore så dum" tänker Gustav Jörgensson för sig själv.Välkommen till Furholmen, Norra Bohusläns vackraste ö!


Båtvägen från Strömstad till Furholmen.