Gösta Unefäldt Polisen som fick förnyat förtroende

 

 


Sammanfattning av läget

Vi vet att en viss Richard Ulnblock, bosatt i Göteborg, född 1945, mördades i sin sommarstuga i Båtviken natten till Kristi himmelsfärds dag, någon gång mellan klockan ett och fyra. Han var bunden till händer och fötter vid sängens stol par med något mjukt material. Han dog genom att ett vasst, smalt föremål, troligen en kniv, pressades genom bröstkorgen och in i hjärtat, varvid en stor blödning uppkom, vilken i sin tur åstadkom att blodet till hjärnan sinade, och döden inträdde. Han hade en betydande mängd barbiturat av något slag i magsäcken, varför han bör ha varit djupt sovande, närmast medvetslös, när mordet utfördes.
Kronborg tystnade, drog ett djupt bloss på cigarretten, innan han fortsatte. Ulnblock hade varit på Laholmen tillsammans med två, låt oss kalla dem, kamrater, Arvidsson och Persson, även de från Göteborg. De hade ätit middag där, druckit en inte obetydlig mängd alkohol och dansat. Ulnblock blev plötsligt mycket trött och praktiskt taget somnade vid bordet, och kamraterna tog en taxi och körde honom till sommarstugan och bäddade ner honom i hans säng. Ytterdörren lämnade de olåst, eftersom den måste låsas med nyckel och de inte ville ta med sig Ulnblocks nyckelknippa, som de lämnade på nattduksbordet.
Eftersom Ulnblock inte dök upp vid golfbanan på förmiddagen dagen efter, då de tre skulle spela där, for Arvidsson och Persson hem till Ulnblock och fann honom död och larmade polisen.
Ekobrottspolisen i Göteborg har genomfört en undersökning av Ulnblocks kontor och där i ett kassaskåp säkrat bevis för att han bedrev utlåning av pengar till ockerränta i stor omfattning. De fann också ett antal reverser, som Persson undertecknat, och som utvisade att Ulnblock kunde, enkelt uttryckt, sätta Persson på bar backe när som helst och så kunnat under i varje fall tre kvarts år. Detta gör att Persson måste betraktas som skäligen misstänkt för mordet.
Vi vet vidare, fortsatte Kronborg, medan Jörgensson långsamt vandrade från fönstret och satte sig i soffan intill Pernilla Biten, att Ulnblock var en av tre pojkar, som våldtog en jämngammal skolkamrat, Magdalena Prost, i samband med realexamen här i Strömstad på våren 1962. De andra två var John Jifjell och Paul Eriksson. Eriksson var de båda andra behjälplig vid våldförandet men genomförde själv ingen penetrering av flickan. Pojkarna frikändes dock på grund av brist på konkreta bevis, men Gryt, som var med redan då, är säker på att flickans version av det inträffade är riktig och sann.
Magdalena Prost är sjuksköterska och arbetar på lasarettet i Örebro som operationssköterska. Hon har kvar en sommarstuga, ärvd efter föräldrarna, i Seläter, och hon var i Strömstad den natt mordet skedde. Hon var dessutom på Laholmen mellan, enligt egen uppgift, klockan tjugutre och nollett. Hon var tillsammans med en väninna, som hon vid samtal med Gryvägrade uppge namnet på. Väninnan heter Linnea Fjärm och är också sjuksköterska på lasarettet i Örebro, dock på en medicinsk avdelning. Fjärm och Prost bor på olika adresser i Örebro, och trots att båda är ogifta och ofta ses tillsammans, tror man inte att de har något lesbiskt förhållande. Uppgifterna om Fjärm har vi fått från Örebropolisen, som fått dem från personalkontoret vid lasarettet.
Kronborg rökte upp cigarretten och fimpade, tände en ny och fortsatte. Han kunde inte klaga på uppmärksamheten från de tre andra.
John Jifjell, den andre av pojkarna som genomförde våldtäkten på Magdalena Prost, mördades under en semestervistelse på Cypern natten till den 11 september förra året. Mordet väckte föga uppmärksamhet på grund av terroraktionen mot World Trade Center. Jifjell bodde vid tillfället på en Vinganläggning i Sandy Bay på östra delen av Cypern. Mordet är såvitt vi vet ännu inte uppklarat.
Vid samtalet med Gryt i går förmiddag uppgav Magdalena Prost spontant att hon befunnit sig på Cypern vid tiden för mordet på Jifjell. Vad vi vet, mördades Jifjell på liknande sätt som Ulnblock, med ett stick av ett smalt, vasst föremål rakt i hjärtat. Detta gör att även Magdalena Prost måste betraktas som skäligen misstänkt för mordet på Ulnblock. Hon hade motiv, tillfälle och äger otvivelaktigt erforderlig anatomisk kunskap för att sticka rätt.
- Utmärkt, sa Jörgensson, du tycks redan ha skrivit ner enredogörelse.
- Behövs inte, sa Kronborg, och knackade sig på pannan, innan han lutade sig tillbaka i stolen, la händerna bakom nacken och sände en formfulländad rökring mot det smutsvita taket.

åter huvudtexten