Jean Bolinder Vilddjuret 2001

 

Baksidestexten

Några flickor i 17-18-års ålder bor i Lund, Magdalena Andersson, Kristina Berg, Eva Duvenmalm. Veterinärdottern Lena Jinderbo är skolans största skönhet. Hon har kusiner i Düsseldorf och är duktig på tyska. Lena Jinderbo drömmer om ett äventyrligt liv med en man som Tarzan. Hon väljer Livet framför Tråkigheten.
- Flickorna blir uppspelta över att Cirkus Rednilob kommit till stan. Lena bönar och ber om att få gå på cirkus. Till sist går de hela familjen inklusive mor, far och brodern Lothar, 10 år.
Medverkande är:
]ANZE, ]OHANNA, trapets
EGGLER, FRITZ, hästdressyr
ANDRE]IN, LOBE, duvkung
NACHBERGER, HANS, magiker

BUHME, OSCAR, trapets
ODER]ANN, ELI B, lejontämjare
LIBER-]ON, DEAN, clown
INREMACHT, RUDOLPH, trapets
NACHBERGER, ELSA, magiassistent
DARMFORD,ARNOLD,hunddresssör
EGGLER, CHRISTINE, ryttarinna
REDNILOB, ADOLF, direktör
(Många är Jean Bolinders alter egon eller åtminstone hans anagram.)

I pausen tittar de på djuren i stallarna. De viktigaste är lejonen. Bäst på föreställningen är clownen. Han är jude men ändå ett geni. Lejontämjaren charmar Lena Jinderbo och ger henne ett oförglömligt ögonblick. Hon känner att hela hennes liv förändras.
Nästa dag cyklar Lena till cirkustältet i Lomma trots att hennes mor förbjuder henne. Då säger hon att hon i stället ska cykla till Eva. Men Eva är inte hemma. Plötsligt är hon på väg mot Lomma som dragen av en osynlig kraft. Hon betalar 25 öre för att få titta på djuren och plötsligt är Eli B Oderjann där. Han presenterar sin tre lejon och bjuder henne på te och wienerbröd i sin husvagn. Han berättar om sin familj och visar bilder på dem. Han är 27 år och kommer från en adelssläkt i Preussen. När hon vill cykla hem säger han att han älskar henne och vill ha henne till hustru. Hon ser emellertid föreställningen innan hon åker. Sedan följer hon med in i vagnen igen. Han ska visa henne ett smycke som tillhört hans mor. Han sätter ringen på hennes finger, sliter av henne kläderna och våldtar henne. Det gör fruktansvärt ont i oskuldsfittan. Hon känner sig som en hora.
- På morgonen knackar det på dörren. Utanför står mamma Emma och pappa Manfred. De är fruktansvärt upprörda. Mamman vill ta hem henne men fadern säger att han inte har någon dotter längre. Han säger att Lena själv valt sitt umgänge och nu måste stå sitt kast. Hon kan stanna på cirkusen. Och så blir det. Lena känner sig helt utstött och förlorad.
- Hon tvingas följa med cirkusen som börjar sin tur över Skåne: Kivik, Tomelilla, Sjöbo och vidare till Båstad. Hon lär känna flera av artisterna. Alla är irriterade över direktören Adolf Rednilob som betalar dåligt och som driver dem alltför hårt. Hon blir vän med den artiga clownen, juden Liber-Jon. Och med den unge Lobe Andrejin som har ett nummer med dresserade duvor. Hans föräldrar fördrevs från Ryssland av bolsjevikerna och han liknar Leslie Howard. Fritz Eggler och hans fru Christine blir hon inte lika förtjust i. Men hon får av dem veta att Elis föräldrar tillhör en gammal cirkusfamilj. Allt han berättat om sin adliga härkomst är ren lögn! Rudolph Inremacht är homosexuell och har en förbindelse med hunddressören Arnold Darmford. Lena tycker att detta är perverst och äckligt.
- Lena ringer sin mor som vill ha henne tillbaka. De bestämmer att de ska träffas på järnvägsstationen i Båstad.
- Anne Rojblied var med i trapetsnumret men dog i Stralsund förra året. Lena får veta att det var Elis "tjej" före henne.
- Eli vill att Lena ska börja arbeta med lejonen på cirkusen. Först är hon livrädd och vägrar men sedan han piskat henne till lydnad gör hon som han säger och lyckas med hjärtat i halsgropen sätta sig i respekt och få lejonen att göra som hon vill. Troligen är de inte så farliga som de ser ut. När hon får visa samma sak på en föreställning får hon stormande applåder och upplever den stora tjusning det innebär att stå framför en nöjd publik.
- Lena träffar sin mor på järnvägsstationen i Båstad. Hon får en väska med kläder och andra prylar samt en summa pengar. Pappan vägrar emellertid fortfarande att låta henne flytta hem.
- Trollkarlen Hans Nachberger gör hennes sin kur. Han bjuder henne på restaurang. Han berättar att Eli är gift och har barn i Tyskland.
- Erotiken blommar i cirkusvärlden. Christine Eggler på sitt håll och hennes man Fritz med Johanna Janze.
- Under en specialföreställning dör Christine Eggler. Efter sin konstritt tar hon mot publikens applåder framme vid stålräcket. Hon håller sig i detta och under hennes fötter är sågspånet borta och den bara marken blottad. Får hon en elektrisk stöt? Anne dog på samma plats när cirkusen var i Stralsund. Johanna berättar att Eli slog Anne så mycket att hon flydde från honom. Rudolph tog hand om henne och honom vågade inte Eli slåss med. Hon fick vara i fred och tydde sig sedan till Lobe Andrejin.
- Lena blir förhörd av polisen. Han konstaterar med avsmak att hon lever i synd med Eli. Ingen vågar berätta något om Anne som dog på samma sätt i Tyskland. Tvärtom ljuger de ihop att Christine Eggler led av svagt hjärta. Lojaliteten till cirkusen är större än till Christine till och med hos hennes make Fritz.
- Lena träffar clownen Liber-Jon. Eli blir så arg att han bussar lejonet Fritz på henne. Sedan vägrar han att släppa in henne i husvagnen trots regnet. Hon söker skydd hos duvtämjaren Lobe. Han berättar om Anne som bott med honom sedan Eli slängt ut henne.

Polisen har funnit anslutningsstället på räcket. Någon har kopplat ström till räcket för att döda först Anne och sedan Christine. Polisen förbjuder cirkusen att lämna Varberg. Det är svårt att reda ut vem som haft tillfälle att koppla på strömmen.
- I Göteborg från Lena besök av sina föräldrar. De vill hämta hem henne sedan de läst om att deras dotter blivit lejontämjare. Lena som nu känner sig som en annan människa är tveksam till att lämna cirkusen. Dessutom hävdar direktören att Lena är bunden av sitt kontrakt.
- Kriget närmar sig och cirkusen kallas hem till Tyskland. Clownen Liber försöker få visum till USA men vägras av svenska myndigheter.
- Alldeles efter det att Christine Egglers dött säger Johanna Janze till Lena: "Det måste vara samma mördare i Stralsund som här. Någon upprepar sig som en trasig grammofonskiva" (183). Det är nyckelrepliken. Lena inser att sett mönstret tidigare kunde hon ha hindrat mördaren. Och vad var det Christine sagt på stranden i Varberg? (Där letar läsaren sig tillbaka till sidan 121 och läser "Kåta gubbar är hemskt. Och ibland finns det inget där det borde finnas. Ungt kött kan vara slappt").
- Vid en föreställning i Göteborg går Lena en efterhängsen beundrare. Efter hennes nummer när hon står framme vid räcker för att ta emot applåderna kommer han med blommor. Det får henne att dra sig tillbaka och det räddar hennes liv. Det blir den unge mannen som får strömmen i sig och dör.
- Hela cirkusen körs till Trelleborg för att färjas över till Tyskland. Lena följer efter och på kajen ser hon mördaren, med stirrande ögon och krokig fågelnäbb. (Mördaren är alltså en duva i sin bur!).
- 1945 arbetar Lena Derbojin, som hon nu heter, som tolk i Lund. Lena känner igen en kvinna som kommer med en av Folke Bernadottes vita bussar. Det är Johanna Janze, nu helt utmärglad. Hon berättar om vad som hänt cirkusens människor. Alla är döda utom Lena och Johanna. Lenas far är död.
- Trippelmördaren är duvkungen Lobe Andrejin (åtminstone drar jag den slutsatsen). Lena menar i epilogen att Lobe är impotent. Han visar sig oförmögen i sängen och utifrån denna sårade mandom måste han döda den kvinna han inte klarar att bestiga. Lobe lät en av sina duvor sitta på en plattform högt uppe. När duvan flög iväg på Lobes kommando slogs en kontakt till och metallräcket blev strömförande.

Baksidestexten:

En tysk tredjeklassens cirkus rullar genom ett sommarfagert sydsverige. Året är 1939 och hakkorsflaggor vajar glatt i vinden. Det står i tidningarna om den uppseglande konflikten mellan Tyskland och omvärlden. Om Adolf Hitlers allt större behov av att ta för sig från andras bord.
Cirkusen är en egen värld med egna lagar och det dröjer ännu en liten tid innan dess bedagade samling artister på allvar dras in i den yttre verkligheten. Där finns hästdressörerna med sina trötta djur, mediokra trapetskonstnärer, en nazistanstucken trollkarl som sett bättre dagar och en farligt manlig lejontämjare som liknar Clark Gable. Cirkusens enda stjärna är en judisk clown.
Cirkusen lockar. Den drar till sig 19-åriga Lena som tröttnat på sin borgerliga tillvaro i Lund. Hon befinner sig plötsligt i
den totala otryggheten och tvingas hitta ett eget sätt att överleva. Runt omkring henne sker underliga saker, unga friska människor dör utan synbar anledning. Dödsfallen tystas ner, cirkusdirektören utnyttjar sina kontakter. Lena börjar ana sammanhangen men inser att hon måste låta historien ha sin gång. Vedergällningen tar andra hand om.