Martin Beck är en alldaglig person som känner sig missanpassad på sin arbetsplats och i samhället. Han sökte in vid polisen för att undgå militärtjänstgöring, och patrullerade som polis i sex år på Stockholms gator innan han gjorde karriär inom polisväsendet- Beck har två barn, Ingrid och Rolf, med hustrun Inga. Beck har ständigt problem med sin mage äter nästan ingenting. Numera är han kommisarie på riksmordkommitionen.

"Han hade varit vid polisen halva sitt liv. 21 år gammal hade han börjat på Jakobs polisstation, och efter 6 år som patrullerande konstapel i olika distrikt i Stockholms innerstad gick han igenom assistentklassen vid Statens Polisskola. Han var en av de bästa i klassen och när han avslutat kursen blev han kriminalassistent. Då var han 28 år.
Hans far hade dött det året och för att ta hand om sin mor flyttade....
( ur Roseanna, 1965 s 13)
Gundvall Larsson är kaxig och kommer från överklassen. Han har senare brutit med sin familj och lever ett liv för sig själv. Larsson är en kraftig man på 1.92 och väger över 100 kilo. Två av hans specialliteter är sarkastiska repliker, och att sparka in dörrar, vilket blivit något av en ovana för honom. Han är mycket klädintresserad och ser till sin fasa att hans kläder i varje roman på ett eller annat sätt förstörs.

Lennart Kollberg är en fet och plufsig f.d. fallskärmsjägare som är gift med Gun. Båda anser att fritiden bör tillbringas i sängen eller på krogen. Kollberg har ofta svårt att samarbeta med karriärister och oduglingar. Han kommer dock bra överens med Martin Beck. En gång har han dödat en människa i tjänsten och bär därefter aldrig tjänstevapen. Trots sin övervikt är han snabb och livsfarlig i en eventuell närstrid. Kollberg anser dock att polisväsendet är sjukt och hyser stort förakt för hela kåren.

Intendenten Hammar är Becks chef
Fredrik Melander, 1:e kriminalassistent vid stockholmspolisnens våldsrotel, mycket metodisk, glömmer aldrig en detalj. Är ofta på toaletten.
Einar Rönn
född och uppväxt i Arjeplog. Månson en poliskommisarie nere i Malmö.
Kristiansson och Kvant är två stycken misslyckade poliser som misslyckas med det mesta.

Malm är polischef och gillar stora insattser av polisen, till skillnad från Beck som ofta vill att bara några få poliser ska göra gripanden utan att det blir stor uppståndelse omkring gripandet.
Benny Skacke är en ung polis som ämnar göra karriär inom polisen. Hans största önskan är att bli polischef.

Per Wahlöö (1926-1975)
Svensk författare och journalist. Tillsammans med sin fru Maj Sjöwall
publicerade han böcker om den berömda Martin beck och hans kollegor vid Rikskriminalen i Stockholm. Må¨nga av böckerna har blivit filmer.

Per Wahlöö föddes i Göteborg som son till Waldemar och Karin Wahlöö. Han doktorerade i Lund 1946 och arbetade sedan som kriminaljournalist vid ett flertal tidningar och tidskrifter.