Sten Wilding
pseudonym för Bennie Liljenfors

(kort sammanfattning av några hans böcker)

Sten Wilding: Dom över död man 1965

Plats: mindre lyxvilla ligger vid Granhult vid Mjörn.
Mördad: Tord Elmert, skådespelare. Georg Malm, skådespelare som just avtjänat ett fängelsestraff
Mördare: Allan Ramstedt
Myndighetsperson: Kommissarie Richard Nyberg
Tillvägagångssätt Tord Elmert fick ett slag i huvudet och dränktes sedan i sjön. Georg Malm dränktes på samma sätt i brunnen.
Motiv: Tord Elmert togs för Georg Malm i mörkret och mördades alltså av misstag. Marianne Sandell, berömd skådespelare övertalade för några år sedan den av henne förhäxade Georg Malm för att ta på sig skulden när hon kört bil berusad och dödat en ung flicka. Georg hade jiust nu avtjänat sitt fängelsestraff och var på väg till Granhult för att prata med Marianne. Allan fick reda på detta och beslöt sig för att döda Malm för att skydda den attraktiva Marianne.
Vad gör han då: Ramstedt erkänner morden då Nyberg överbevisar honom. När Marianne förstår att jag vet att det var hon som körde tar hon upp en pistol och skjuter sig.
Annat nytt:
Kommentarer:Lennart Weber, träffar av en tillfällighet en gammal skolkamrat, Kaj Sandell, och blir bjuden till hans sommarstuga över helgen. Jag är journalist och har som utrikeskorrespondent fått uppleva flera oroliga år i Kongo under 60-talets första år.

Sten Wilding: Tolv timmar 1966

Plats: I byn Bredalshytta på Jotenheimen i Norge
Mördad: Olof Celander (ett år tidigare). Marie Wiegler.
Mördare: Maries mördare är Jörgen Celander, Olofs bror. Olof mördades av sin dåvarande fru Marie och hennes blivande man Herman Wiegler.
Myndighetsperson: Finns ingen.
Tillvägagångssätt Båda knuffades nerför en glaciärkant.
Motiv: Marie Wiegler mördas och skulden kastas på hennes make Herman Wiegler som får ta sitt straff. Här är motivet hämnd. Olof Celander mördades för att hans fru ville bli av med honom och få ärva hans pengar. Sedan gjorde hon abort för att inte Olofs barn skulle ärva.
Vad gör de då: Herman Wiegler tar sitt straff. Jörgen Celander blir hjälte. Men han donerar ett brev till sin advokat i vilket han erkänner att han dödat Marie Wiegler för att straffa sin brors båda mördare.
Annat nytt: På ett enligt fjällhotell utan el och där snöovädret brutit telefonförbindelserna samlas en handfullpersoner som alla utom Martin Broman också var där året innan. Allt utspelar sig från klockan 1800 till klockan 0600 följande morgon. Därav bokens titel.
Författaren lägger in ledtrådar som t ex att "bara en person kan ha haft tillfälle att kasta filmen i Maries kamera i den öppna spisen". Läser man om dessa sidor så framgår det tydligt att den personen är Herman Wiegler. Men i detta fallet är det inte författaren som lagt in ledtrådar. Det är Jörgen Celander, alias Martin Broman, som lägger ut falska spår. Han vill inte bara lura personerna på fjällhotellet utan även läsaren. Snyggt gjort! Denna vinkling har jag hittills aldrig sett i en svensk deckare.

Kommentarer: Detta är Wildings andra bok. Scenariot är få människor instängda av vädrets makter. Tidsperioden är kort. Dramat löses under natten. Ett brev spelar också en stor roll.

Sten Wilding: Sista viljan 1967

Plats:
Mördad:
Mördare:
Myndighetsperson:
Tillvägagångssätt
Motiv:
Vad gör han då:
Annat nytt:
Kommentarer: Detta är Wildings tredje bok. Även denna bok har ett scenario med få människor instängda av vädrets makter. Tidsperioden är också kort. Dramat löses under natten. Ett brev spelar också en stor roll. I sista viljan är det dock läkaren Per-Olof Linder som är huvudperson och bokens "jag".

 

Sten Wilding: Korpen 1968

Plats: Kring Herrgården Berga i nordvästra Dalsland 8 mil från Åmål.
Mördad: Äventyraren Sven Bolin, läkaren Gösta Frisén, godsägaren Anders Uvmark samt ingenjören Ingvar Vernberg.
Mördare: Matematikstudenten David Kranz,
Myndighetsperson: Kommissarie Pontus Koch, född på Gotland på en gård utanför Slite och förste polisassistent Hansson
Tillvägagångssätt: Sven Bolin får ström i sig under den elektriska tågledningen under ett åskväder, den morfinberoende läkaren Gösta Frisén, slås medvetslös varefter hans bil placeras på järnvägsövergången och mosas av tåget, Anders Uvmark hittas hängd och antas ha gjort självmord i egenskap av mördare. Ingvar Vernberg slås ihjäl med en eldgaffel.
Motiv:
Vad gör han då: Kranz försöker skjuta kommissarien med en uppborrad ollonpistol. Den sprängs av skottet och dödar honom själv.
Annat nytt:
Kommentarer: Läkaren Per-Olof Linder är också nu huvudperson. Boken skriven i jagform. Mycket spännande med en invecklad intrig. Den svarta korpen antas visa var det finns ett lik. I själva verket var korpen tämjd av mördaren och följde honom i hans värv. Korpen följde inte de döda men väl den som dödade.

Sten Wilding: Vita frun 1973

Plats:
Mördad:
Mördare:
Myndighetsperson: Kommissarie Pontus Koch
Tillvägagångssätt
Motiv:
Vad gör han då:
Annat nytt:
Kommentarer: Per-Olof Linder är med som läkare

Sten Wilding: Soldat i fält 1974

Plats: En repövning i södra Skåne
Mördad:
Mördare:
Myndighetsperson:
Tillvägagångssätt
Motiv:
Vad gör han då:
Annat nytt:
Kommentarer:Per-Olof Linder, den unge läkaren gör repövning i södra Skåne.