Sten Wilding Vita frun Zindermans 1973
 

Gunilla Isaksson, är undersköterska. Hon kommer inte till sitt jobb. Annika är avdelningssköterska och orolig. Hon ber mig, doktor Per-Olof Linder och en annan läkare, Magnus Hencke att åka hem till Gunilla. Gunillas lägenhet är tom. Annika har nyckel. Sedan jag släppt av Annika kör jag Magnus hem. Han vill berätta något om Gunilla.
Jag följer med honom in. Han fru Birgitta är i England. Han blev intresserad av Gunilla och bjöd hem henne. Hon har hjärtfel och i onsdags blev hon sjuk och dog i hans soffa. Han fick panik, lade henne i bagageluckan för att köra iväg henne, men bilen startade inte. Hon ligger fortfarande där och han vill visa mig. Men då är bagageutrymmet tomt!
Nästa morgon har Magnus ringt och sjukanmält sig. Ingen svarar hemma hos honom. Jag åker dit. Ingen är hemma och dörren är låst. Garagedörren är emellertid öppen. Jag öppnar bagageluckan. Där finns inget lik. Men en ljusbrun damsko, glassplitter och några långa, blonda hårstrån. Jag lyckas peta upp bakdörren, telefonen ringer. Jag hör Gunillas röst.
När jag kommer ut träffar jag
Tore Bruhn, Magnus granne och försäkringstjänsteman.
Magnus kommer. Han är upprörd. Han visar mig ett brev han nyss fått från Gunilla. Jag förstår att någon driver ett djävulskt spel med honom men han vill inte kontakta polisen. Jag får dock hans medgivande för att prata med en bekantskap jag har, kommissarie
Pontus Koch.
På polisstationen lyssnar Koch intresserat. Han råder mig att försöka få reda på mer om Magnus. Varför inte bjuda ut "rivjärnet" Annika Wisell på restaurang.
Snart sitter vi på Sofus och äter en påkostad meny med vin i riklig mängd. Hon följer gärna med hem efteråt. Jag får reda på att hon varit Magnus älskarinna och att sedan Gunilla "efterträtt" henne. Magnus är gift med en karriärkvinna med hög befattning på Göteborgs kreditbank. Men Magnus har pengarna.
Jag är hemma innan tolv. Jag ringer Magnus igen men utan svar. Tore Bruhn svarar inte heller. Jag tar en taxi ut till Volframstigen. Båda husen är mörka. Jag petar åter upp bakdörren. Jag söker igenom hela huset. Jag fruktar att hitta Gunillas döda kropp. Sedan upptäcker jag att garaget är tomt. Har Magnus kört sin väg? Han har grävt i trädgården. En hand sticker upp ur leran.
Snart är Pontus Koch med mannar på platsen. Jag hjälper till med identifieringen och sedan vill Koch prata med Tore Bruhn. Han berättar att han känt både Magnus och hans fru sedan barnsben. Bruhn har flera hobbys bl a mekanik och elektronik. Plötsligt dyker Magnus upp.
Nästa dag ringer
Birgitta Hencke mig. Hon vill bjuda på middag på Lorensberg. Hon vill veta vad jag vet om mordet. Men först berättar hon en hel del om sig själv. Om hur hon blivit eftersatt på jobbet vid befordran därför att hon är en kvinna. Tore Bruhn är förälskad i henne sedan 20 år. Själv känner hon bara medlidande.
Efter restaurangbesöket ringer jag Pontus Koch och blir hembjuden till honom trots den sena timmen. Han berättar att man hittat vismut i den Pernodflaska som Gunilla druckit av. Vi diskuterar olika möjliga hypoteser om vem som kan ha bragt Gunilla om livet.
Nästa dag på sjukhuset tar jag reda på att Annika har tillgång till vismut mot magbesvär. En av mina patienter överkänslig mot penicillin och det ger mig en idé om huruvida Gunilla kan ha varit allergisk mot vismut? Koch har haft samma tanke och mycket riktigt, Gunilla mor kan bekräfta att så är fallet.
Annika har berättat om att Gunilla träffat en man på krogen Amiralen. Koch ber mig försöka vaska fram mer information.
Jag åker till Magnus villa men där är bara hans fru. Vi dricker konjak och tiden rinner iväg. När jag ska gå hem ser jag ett ljus utanför Tore Bruhns hus. Det är något vitklätt som en älva som svävar fram.
Nästa dag får jag en förklaring på fenomenet. Annika berättar om ett biträde,
Helena Skog, gift sig och slutat. Arbetskamraterna försökte rimma ett lyckönskningstelegram och då kom Gunilla på att mened rimmade på benved. Benved är namnet på en buske som hennes vän hade i sin trädgård. En sådan buske fanns i Tore Bruhns trädgård och Annika hade velat kontrollera detta natten innan.
Jag tar mig till Volframstigen. Där är en polisbil för bevakning. Koch är där. Han vet att Tore Bruhn var Gunillas hemliga bekant. När Magnus tog också henne från honom blev det droppen. Bruhn kommer och tvingas lämna över de bandinspelningar han gjort av telefonsamtal mellan Gunilla och Magnus. Han erkänner att han grävt ner Gunilla döda kropp för att ställa till det för Magnus som han hatade av svartsjuka. Tore anhålls.
Koch avslöjar att Birgitta förfalskat sitt pass. Hon har rivit ut en sida för att dölja att hon gjort en tur och retur resa från London där hon var på bankmöte. Hon har kunnat hinna till Torslanda och förgifta Gunilla. Också Birgitta blir anhållen.
När jag kommer hem hittar jag en papperslapp från Magnus som vill att jag hör av mig. Jag tar taxi hem till honom och hittar honom död på sin säng med frid i ansiktet.

Sammanfattning
Mångårig svartsjuka mellan två barndomsvänner. Tore Bruhn hatar Magnus Hencke för att han gift sig med Tores älskade Birgitta. Tore lyckas sedan få ihop det med Gunilla men bara för att åter bli "brädad" av Magnus. När Gunilla dör av hjärtslag hemma hos Magnus använder Tore detta faktum till att terrorisera Magnus och hämnas på honom. Tore ser en chans att återerövra Birgitta. Men den kallhamrade yrkeskvinnan Birgitta har andra mål. Hon vill använda sig av Tore för att döda Magnus eller driva honom till självmord. Birgitta vill bli av med Magnus men hon vill ha hans pengar. När Magnus till sist begår självmord är han den store förloraren medan Birgitta blir den stora segraren. Hon får pengarna och hon avancerar som chef på banken. Tore får ingenting. Han förlorar både Birgitta och Gunilla och får sitt rykte förstört. Per-Olof blir flera erfarenheter rikare och Pontus Koch blir hellurad.


till sidans topp