Arne Wingenfeldt Spår i spiral 1955

Chefen för Valands reklambyrå Sten Keller ska tillbringa en månad i sin sommarstuga för att skriva en bok om reklam och försäljning.

I närheten finns Teide, målaren. Ser inte ut som en målare. Doktor Bert Orell, som är min granne även i stan. Han har med sin trotjänarinna Hilma som gör att vi överlever. Fast sprit gillar hon ej. Bivert försöker tigga alkohol av doktorn. Han är en tvålfager charmör. Han är musiker. I andra änden av Krokvägen bor Kurt Lorrings med fotofirma i stan. Han är svartsjuk på sin fru och spionerar på henne. En polack, Dolinski, har hyrt Orells lilla stuga. Han är flykting. Sonja Widor är en attraktiv kvinna. Hon är förlovad med en äldre, förmögen man.

Jag tar en morgonpromenad. Någon tycks knacka inifrån ett fönster hos Biverts. När jag kommer in ligger han död, mördad med en kniv i bröstet. Är det mördaren som knackat och sedan flytt genom fönstret. Jag ringer efter polisen hos Bert. Snart kommer min kusin kriminalkommissarien Stig Lenker. Han tar itu med fallet. Överkonstapel Ström hjälper till. Bivert är mördad med Lorrings kniv. Stig och jag besöker Lorrings stuga. Fröken Dahlman, ett vackert hembiträde tar emot dem. Sedan Elsa Lorring. Sonja Widor visar mig sitt intresse. Inte mig emot. Eller är det för att jag ska mildra min kusin, kommissarien?

Biverts syster, fru Forsman, anländer och blir bestört över mordet på familjens "svarta får". Varken hon eller hennes man har mycket till övers för brodern.

Jag hälsar på hos Teide som erkänner att han inte är målare utan musiker. För att inte Bivert ska lista ut det. Teide har nämligen sålt narkotika till Bivert.

Sonja Wider spelar piano. Det är Teides melodi men hon har fått noterna av Bivert. Fästmannen direktör Walter Ekman kommer oväntat hem.

En vals med fröken Eva Dahlman som egentligen är journalist på Stockholmstidningen. En kyss men sedan en sten i skogen. Är det Dolinski som är svartsjuk. Eva hittar gymnastikskor gömda i vedlåren hos Lorring med mönster som passar fotspår utanför Biverts fönster. Det är Elsas skor.

Nu ska alla misstänkta sammanföras i Berts villa kl 9 på kvällen. Men innan går jag ut i skogen för att plocka champignoner. Ett skott hörs och jag ser en livrädd Sonja som säger sig vara beskjuten. Eller är det hon som skjutit?

Mördaren måste vara någon av de närvarande. Jag blir rädd att det kan vara Eva som jag blivit kär i. Men nej, det är Sonja Wigert. Bivert hade fotografier av henne då hon dansade naken på en fest. Han hotade att avslöja henne och förstöra hennes nya relation med den rike fästmannen. Han pressade henne på pengar och sex. Hon såg bara en utväg, att döda honom. Senare såg Teide Biverts gula plånbok gömd i Sonjas fåtölj. Därigenom förseglades även den andra musikerns öde.

(man "ligger ovanpå", flickor håller på sig,
man producerar ständigt rummen fulla med rök, mest cigarrer och pipa, men också kedjerökande kvinnor Man älskar kaffe med bröd. Det finns kvinnlig intuition och manlig logik.Utomhusdansbanor. Man niar varandra och lägger bort titlarna. Det handlar om det härliga 50-talet!)